
Η καθημερινή ζωή όλων μας βασίζεται σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό στις οθόνες – αυτές του υπολογιστή, του κινητού τηλεφώνου, του tablet. Τα ηλεκτρονικά μέσα και η τεχνολογία έχουν κατακλύσει τις ζωές μας, κάτι που κατέστη ακόμα πιο έντονο προσφάτως, μέσα από τις αλλεπάλληλες απαγορεύσεις κυκλοφορίας, τον περιορισμό των μετακινήσεων και τη συνολική κατάσταση που δημιουργήθηκε από τον κορωναϊό, αφού περνάμε όλοι πολύ περισσότερες ώρες στο σπίτι και πλέον χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα πράγματα διαδικτυακά. Βασιζόμαστε στη τεχνολογία για τη δουλειά, την επικοινωνία, την μόρφωση και την εκπαίδευση, την ενημέρωση, την αλληλεπίδραση, τη ψυχαγωγία μας. Η ευκολία και το γόητρο της εικόνας, αλλά και η εξάρτηση που προκαλείται από τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων έχουν, αποδεδειγμένα, ποικίλες επιπτώσεις που αφορούν τη σωματική και ψυχική μας υγεία, τη σχέση μας με τους άλλους ανθρώπους, αλλά και με τη φύση, την ενασχόληση με χόμπι που δε σχετίζονται με τη τεχνολογία, καθώς κι άλλα.
Το διάβασμα είναι, με τη σειρά του, μία από τις ασχολίες που έχει σε κάποιο βαθμό επηρεαστεί ή και παραμεριστεί από την επικράτηση των ηλεκτρονικών τεχνολογικών μέσων στη ζωή μας. Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που δε διαβάζουν όσο θα ήθελαν, γιατί γυρνώντας σπίτι απ’τη δουλειά ή τη σχολή, το βρίσκουν πολύ πιο εύκολο να ‘’χαζέψουν’’ στο κινητό περνώντας ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε παιχνίδια κ.λ.π. Υπάρχουν κι εκείνοι που αγοράζουν σωρεία βιβλίων με όλη την καλή πρόθεση να τα διαβάσουν, μα στο τέλος, η δύναμη της εικόνας καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους κι έτσι θα προτιμήσουν να δουν μια ταινία ή μια σειρά στον ελεύθερο χρόνο τους.
Στο σημερινό άρθρο, λοιπόν, θα μιλήσουμε για 6 τρόπους που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν, ώστε να διαβάζετε περισσότερο στην καθημερινότητά σας!
1) Να έχεις ένα βιβλίο πάντοτε μαζί σου!
Έχε ένα βιβλίο πάντοτε στη τσάντα, τα χέρια ή το φάκελό σου, όταν βρίσκεσαι έξω! Ποτέ δε ξέρεις πότε θα βρεθεί ελεύθερος χρόνος για να διαβάσεις λιγάκι. Ίσως στα μέσα μεταφοράς, μπορεί σε ένα διάλειμμα στη δουλειά ή τη σχολή ή όταν περιμένεις ένα ραντεβού που έχει καθυστερήσει. Ένα βιβλίο σίγουρα θα σε σώσει από το άσκοπο ‘’σκρολάρισμα’’ στο Instagram και θα σου προσφέρει τη δυνατότητα να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου.
2) Να διαβάζεις στις διαφημίσεις!
Το να υποστηρίζεις ότι δεν έχεις καθόλου ελεύθερο χρόνο, στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί δικαιολογία, παρά πραγματικότητα. Είναι πιθανόν πως διαθέτεις περισσότερο χρόνο απ’όσο νομίζεις. Επομένως, όταν βλέπεις στη τηλεόραση μια σειρά ή μια ταινία, οι διαφημίσεις αποτελούν την κατάλληλη ευκαιρία για να διαβάσεις μερικές σελίδες από το βιβλίο σου. Διαρκούν αρκετή ώρα (σε πολλές περιπτώσεις γύρω στα 10 λεπτά) και οι περισσότεροι τις βαριούνται. Άρα, γιατί όχι;
3) Μπες σε μια λέσχη βιβλίου!
Γνωρίζω πως οι περισσότερες πόλεις της Ελλάδας δε διαθέτουν λέσχες βιβλίου – και πολύ κακώς! Δηλαδή ομάδες βιβλιόφιλων που διοργανώνουν συναντήσεις, ορίζουν βιβλία προς ανάγνωση, πραγματοποιούν συζητήσεις και ανταλλάσσουν απόψεις ως προς αυτά. Ωστόσο, οι διαδικτυακές λέσχες βιβλίου είναι αρκετές και έχεις αρκετές επιλογές, τόσο στη χώρα μας, όσο και το εξωτερικό! Το να βρεις ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τη λογοτεχνία όπως εσύ είναι ένα σημαντικότατο κίνητρο για να διαβάζεις περισσότερο, αλλά και για ν’ανακαλύψεις πραγματικά ενδιαφέροντα βιβλία!
4) Φτιάξε μια λίστα!
Αν είσαι άνθρωπος της οργάνωσης και σου αρέσουν οι λίστες (προσωπικά τις αγαπώ), το να φτιάξεις μια λίστα με τα βιβλία που θέλεις να διαβάσεις, πραγματικά θα σε βοηθήσει και σταδιακά, θα μπεις στη διαδικασία του να ξεκινήσεις το διάβασμα ενός καινούριου βιβλίου. Οι λίστες εμπνέουν και βοηθούν στο να κρατάμε συγκεκριμένα πράγματα κατά νου. Η ικανοποίηση του να σβήνεις ένα βιβλίο που έχεις διαβάσει από τη λίστα σου και να ανυπομονείς να ξεκινήσεις το επόμενο, είναι ένα πραγματικά ωραίο συναίσθημα!
5) Διάβαζε περισσότερο από ένα βιβλία κατά την ίδια περίοδο!
Μην μένεις μόνο σε ένα βιβλίο, αν δεν μπερδεύεσαι ή κουράζεσαι από τις πολλές πλοκές και τους διάφορους χαρακτήρες. Κράτα ένα βιβλίο σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σου που περνάς χρόνο. Η εύκολη πρόσβαση σε ένα βιβλίο θα σε οδηγήσει στο να διαβάζεις περισσότερο αλλά και τελικά, περισσότερα βιβλία!
6) Κάνε το διάβασμα προτεραιότητά σου!
Πολλά πράγματα στη ζωή είναι θέμα απόφασης. Αν πραγματικά θέλεις να διαβάζεις περισσότερο, τότε κάνε το διάβασμα προτεραιότητά σου. Προσπάθησε να διαβάζεις κάθε μέρα έστω για 10 με 15 λεπτά. Πέρνα λιγότερο χρόνο στο διαδίκτυο και περισσότερο με ένα βιβλίο. Τα Σαββατοκύριακα κάνε το διάβασμα προτεραιότητά σου! Σκέψου…τι είναι αυτό που θα σου προσφέρει περισσότερα και φέρσου αναλόγως.
Αυτό ήταν το άρθρο της εβδομάδας. Το διάβασμα είναι μία από τις ωραιότερες ασχολίες, αφού μας εξάπτει τη φαντασία, κρατάει το μυαλό μας σε εγρήγορση, μας χαλαρώνει κι ενίοτε μας μορφώνει. Ας το βάλουμε όλοι περισσότερο –ξανά- στις ζωές μας.
Leave a Reply