Site icon artville.

Βιβλιοκριτική: Το Πράσινο Σημειωματάριο – Clare Pooley

Advertisements

Το Πράσινο Σημειωμάταριο είναι ένα από τα ωραιότερα μυθιστορήματα που έχω διαβάσει μέσα στο 2022. Θα το διάβαζα ξανά στο μέλλον και είναι ένα βιβλίο που θα πρότεινα σίγουρα και σε σας.

Όλοι λένε ψέματα για τη ζωής τους. Τι θα γινόταν όμως αν μοιραζόσουν την αλήθεια; Με αυτή την φράση μάς υποδέχεται το οπισθόφυλλο του βιβλίου, ενώ παράλληλα αποτελεί τον κεντρικό άξονα της πλοκής.

Όλα αρχίζουν όταν ο εκκεντρικός και ηλικιωμένος καλλιτέχνης Τζούλιαν Τζέισοπ αποφασίζει να ξεκινήσει το “Πείραμα της Αυθεντικότητας”, καταγράφοντας την προσωπική του αλήθεια και τις πιο κρυφές του σκέψεις σε ένα πράσινο σημειωματάριο που αφήνει σε ένα τραπέζι στο καφέ της Μόνικας.

Με αυτό τον τρόπο, το πράσινο σημειωματάριο του Τζούλιαν θα ενώσει έξι φαινομενικά αταίριαστους ανθρώπους και θα δημιουργήσει ουσιαστικές φιλίες, μα και απρόσμενους έρωτες. Μετά την ιστορία του Τζούλιαν, του μοναχικού ηλικιωμένου που νιώθει πια παραγκωνισμένος από την κοινωνία, ανακαλύπτουμε την ιστορία της Μόνικας που ανησυχεί για την τροπή που έχει πάρει η ζωή της και του αλκοολικού Χάζαρντ που αποφασίζει να αφήσει την παλιά ζωή πίσω του, φτάνοντας ως και την Ταϋλάνδη μαζί με το πράσινο σημειωματάριο. Ο καλόψυχος και φαινομενικά πάντοτε χαρούμενος Ράιλι αναλαμβάνει άθελά του να το οδηγήσει πίσω στην αφετηρία του, μέχρι που το βρίσκει η Άλις, μία ινφλουένσερ και νέα μαμά που έχει μία τέλεια ζωή – τουλάχιστον στο Instagram. Όταν η Άλις χάνει το σημειωματάριο, το ανακαλύπτει η Λίζι που, καθοριστικά, θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Ήταν άραγε το πείραμα της αυθεντικότητας τόσο αυθεντικό όσο πίστευαν όλοι;

Η Clare Pooley, μέσω του βιβλίου της, μας συστήνει μια πληθώρα χαρακτήρων που ανήκουν σε ποικίλες ηλικιακές κατηγορίες και με χαρακτηριστικά που συνάδουν με την σύγχρονη ζωή. Είναι χαρακτήρες ως επί το πλείστον αληθοφανείς και με ορισμένους από αυτούς ο αναγνώστης μπορεί ακόμα και να ταυτιστεί. Δεν μπορώ, βέβαια, να μην πω ότι ο χαρακτήρας της Μόνικας, λόγω ονόματος, περιγραφής, ενασχόλησης με το καφέ, αλλά και της μανίας με την καθαριότητα μού θυμίζει έντονα την Μόνικα από τα “Φιλαράκια”.

Η πλοκή διαδραματίζεται στο επιβλητικό Λονδίνο με τις ζωντανές και γλαφυρές περιγραφές του βιβλίου να μας μεταφέρουν στην ατμοσφαιρική βρετανική πρωτεύουσα όχι μόνο της σύγχρονης εποχής, αλλά και του παρελθόντος με μια διάθεση κυρίως νοσταλγική.

Το μυθιστόρημα κινείται σε γενικά χαλαρούς ρυθμούς, ωστόσο δεν του λείπουν οι ανατροπές, τα απρόοπτα και οι ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά συναισθηματικό βιβλίο που εξερευνά όχι μόνο τα συναισθήματα αλλά και τον τρόπο που οι ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να επιδράσουν σε αυτά.

Πρόκειται για ένα αστείο, ευαίσθητο και συγκινητικό μυθιστόρημα που κάνει την αλήθεια να φαντάζει λιγότερο τρομακτική απ’όσο την θεωρούμε. Αποτελεί την πρώτη μυθιστορηματική απόπειρα της Pooley και είναι εξαιρετικά υποσχόμενη για το συγγραφικό της μέλλον.

Ένα βιβλίο που θα σας συναρπάσει, θα σας φτιάξει τη διάθεση και ίσως να σας κάνει να αναθεωρήσετε την άποψή σας για τις αλήθειες της ζωής σας.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση Βούλας Αυγουστίνου.


Είπαν για το βιβλίο:


Ένα νοσταλγικό, αισιόδοξο βιβλίο. Μια όμορφη και αποκαλυπτική ιστορία αυτογνωσίας. – Publishers Weekly

Ένα από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα εδώ και πολύ καιρό. Πρωτότυπο και συναρπαστικό. Θα μου μείνει αξέχαστο. – Sarah Morgan, συγγραφέας

Μια συγκινητική ιστορία για την αγάπη, την απώλεια και την ανθρώπινη φύση. Το πρώτο μυθιστόρημα της Pooley είναι ένα τρομερά αισιόδοξο και ευχάριστο ανάγνωσμα. – Annabel Abbs, συγγραφέας

Χτύπα όσες καμπάνες έχουν ακόμα φωνή
Ξέχνα κάθε αφιέρωσή σου ιερή
Στα πάντα υπάρχει μια ρωγμή
Που αφήνει το φως να μπει.


Λέοναρντ Κόεν

Exit mobile version