Site icon artville.

The apartment (1960)

Advertisements

Αν σας αρέσουν οι ταινίες της δεκαετίας του ’60, εκείνες που σήμερα θεωρούνται κλασικές – αν αγαπάτε την αισθητική και την ανεμελιά που αποπνέουν, καθώς και τη λάμψη των πρωταγωνιστών τους, τότε το The Apartment είναι η κατάλληλη ταινία για εσάς. Αν ανήκετε σ’εκείνους που την έχουν δει ήδη, είναι πιθανό να την έχετε παρακολουθήσει περισσότερες φορές από μία, αφού είναι από εκείνες τις ταινίες που βλέπονται πάντοτε ευχάριστα.

Υπόθεση: Πρωταγωνιστής είναι ο μοναχικός και συνεσταλμένος Κ.Κ Μπάξτερ, ο οποίος εργάζεται ως υπάλληλος σε μία ασφαλιστική εταιρεία στην αχανή Νέα Υόρκη. Το ‘’ένοχο’’ μυστικό του Μπάξτερ είναι πως κάποιες μέρες της εβδομάδας παραχωρεί τη γκαρσονιέρα του στους διευθυντές τεσσάρων τμημάτων, προκειμένου εκείνοι να μπορούν να στεγάζουν τις εξωσυζυγικές τους περιπέτειες και ο ίδιος να πετύχει την επαγγελματική του εξέλιξη και – γιατί όχι; – μια προαγωγή. O Μπάξτερ συχνά ενοχλείται από τη συμπεριφορά και τα καμώματα των συναδέλφων του, ωστόσο είναι διατεθειμένος να υπομείνει τα πάντα για ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον.

Τα πράγματα περιπλέκονται όταν ο διευθυντής προσωπικού, κ. Σέλντρεϊκ, αποκαλύπτει πως γνωρίζει για το τι συμβαίνει με τη γκαρσονιέρα. O Μπάξτερ νιώθει πως όλα έχουν τελειώσει με το μυστικό του να έχει φανερωθεί, ωστόσο η ανατροπή έρχεται όταν ο Σέλντρεϊκ ζητάει τα κλειδιά της γκαρσονιέρας για τον ίδιο. Η πολυπόθητη προαγωγή θα έρθει, αλλά με τι τίμημα; Ο Μπάξτερ θα αποκτήσει ένα καινούριο γραφείο, μια αξιοζήλευτη θέση και πολλά προνόμια, όμως θα αισθανθεί πιο μόνος από ποτέ όταν συνειδητοποιήσει πως η κοπέλα που αγαπάει είναι η ερωμένη του Σέλντρεϊκ. Ως που είναι διατεθειμένος να φτάσει για την επαγγελματική καταξίωση; Τι θα επιλέξει στο τέλος;

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βλέπουμε τον Τζακ Λέμον, ο οποίος υποδύεται τον Μπάξτερ με απόλυτη φυσικότητα, πειστικότητα, χάρη κι άνεση. Στο πλευρό του βρίσκεται η Σίρλεϋ ΜακΛέην που είναι, βέβαια, εκθαμβωτική.

Παραγωγός και σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Μπίλι Γουάιλντερ, ο οποίος ήταν ήδη γνωστός από τη σημαντική επιτυχία της προηγούμενης ταινίας του,  ‘’Μερικοί το προτιμούν καυτό’’,  με την Μ. Μονρόε.

από τα γυρίσματα της ταινίας

Το The Apartment  αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία κερδίζοντας  25 εκατομμύρια δολάρια στο box office, αλλά και το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Ακόμα, η ταινία κατάφερε να κερδίσει τέσσερα ακόμα όσκαρ, αυτά της σκηνοθεσίας, του πρωτότυπου σεναρίου, της καλλιτεχνικής διεύθυνσης σε ασπρόμαυρη ταινία και του μοντάζ. Επίσης, είχε υποψηφιότητες για τα όσκαρ Α’ και Β’ ανδρικού ρόλου, Α’ γυναικείου ρόλου, κινηματογράφησης και ήχου. Είναι σημαντικό ν’αναφερθεί πως η ταινία κατάφερε να κερδίσει πολλά ακόμα βραβεία, μεταξύ αυτών τρία BAFTA και τρεις Χρυσές Σφαίρες.

Αργότερα, η ταινία διασκευάστηκε σε μιούζικαλ που παίχτηκε στο Broadway με το τίτλο Promises, Promises.

Exit mobile version