Site icon artville.

The African Doctor: μία ταινία για το ρατσισμό και την ξενοφοβία

Advertisements

«Ρατσισμός είναι να μισείς κάτι που τυχαία δεν είσαι…»

-Άγνωστος

Η ταινία “The African Doctor” κυκλοφόρησε το 2016,  είναι ένα γαλλικό κοινωνικό δράμα, συγκινητικό, τρυφερό και ενίοτε χιουμοριστικό, το οποίο βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Εκτυλίσσεται σε ένα χωριό της Βόρειας Γαλλίας το έτος 1975. Ο Seyolo, ένας Αφρικανός απόφοιτος ιατρικής, θέλοντας να αποφύγει τη διαφθορά της χώρας του, αποφασίζει να απορρίψει μια υψηλά αμειβόμενη θέση εργασίας ως προσωπικός ιατρός του δικτάτορα Mobutu. Έτσι αναγκάζεται να αναλάβει το ιατρείο ενός χωριού της Βόρειας Γαλλίας, προσπαθώντας με αυτό το τρόπο να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτόν και την οικογένεια του.

Μετακομίζοντας λοιπόν στο μικρό χωριουδάκι οι δυσκολίες δεν αργούν να κάνουν την εμφάνιση τους. Η καταγωγή του Seyolo και της οικογένειας του «σοκάρει» και προκαλεί αναταραχή στην κλειστή κοινωνία του 1975. Στην ταινία αποτυπώνονται οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές συμπεριφορές που δέχονται ο Seyolo, η γυναίκα του και τα δυο τους παιδιά από τους ντόπιους. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι η ταινία αποδίδει την ωμότητα του ρατσισμού με τραγικό αλλά ταυτόχρονα χιουμοριστικό τρόπο, προκαλώντας πληθώρα διαφορετικών συναισθημάτων στο θεατή. Ο χιουμοριστικός έως καυστικός τρόπος αναπαράστασης των γεγονότων προκαλεί  άφθονο γέλιο, ενώ ταυτόχρονα η τραγικότητα των καταστάσεων η αθωότητα και η τρυφερότητα των πρωταγωνιστών προκαλούν έντονη συγκίνηση. Θα καταφέρει ο Seyolo με την εντιμότητα και την καλοσύνη του να κερδίσει τους κατοίκους του χωριού; Θα τον αποδεχθούν τελικά; Το τέλος της ταινίας, ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένο, ανταμείβει τον θεατή.

Ποια είναι όμως τα κοινωνικά μηνύματα της ταινίας;

Η μετανάστευση αποτελεί ένα κοινωνικό και διαχρονικό φαινόμενο, το οποίο διαφοροποιείται ανά κοινωνία και εποχή, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα τις στάσεις και τις συμπεριφορές του πληθυσμού απέναντι στους μετανάστες. Η μετανάστευση συνδέεται έντονα με το φαινόμενο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Στις μέρες μας η ζωή σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες έχει συμβάλει, έως ένα βαθμό, στην ομαλή ένταξη ενός μεγάλου μέρους μεταναστών, ωστόσο τα περιστατικά ρατσισμού και κοινωνικού αποκλεισμού είναι εξίσου έντονα σε πολλά μέρη του κόσμου. Ζητήματα όπως αυτό της ομαλής ένταξης, της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της αποδοχής των μεταναστών είναι ζητήματα που δεν έχουν διευθετηθεί ακόμη. Ακόμη και σήμερα δεν είναι λίγες οι φορές, όπου τα ακραία περιστατικά ρατσισμού δεν διαφέρουν και πολύ από περιστατικά κοινωνιών του 1975. Η έννοια της «διαφορετικότητας», ως έννοια που σχετίζεται με τα διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και η αποδοχή του «διαφορετικού άλλου» είναι έννοιες με τις οποίες μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν είναι εξοικειωμένο. Ο ρατσισμός ξεκινάει από το φόβο του «διαφορετικού» και καταλήγει σε διακρίσεις κατά των «διαφορετικών».

Exit mobile version