Site icon artville.

Precious: Μια ταινία για την ενδοοικογενειακή βία και την παιδική κακοποίηση

Advertisements

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ότι «η κακοποίηση και η παραμέληση του παιδιού, περιλαμβάνει όλες τις μορφές σωματικής ή/και συναισθηματικής κακής μεταχείρισης, σεξουαλικής παραβίασης, παραμέλησης ή παραμελημένης θεραπευτικής αντιμετώπισης, ή εκμετάλλευσης για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς, η οποία καταλήγει σε πραγματική ή εν δυνάμει βλάβη που αφορά στην υγεία, στην επιβίωση, στην ανάπτυξη ή στην αξιοπρέπεια του παιδιού, στο πλαίσιο μιας σχέσης εμπιστοσύνης, ευθύνης ή δύναμης» .

Η παιδική κακοποίηση φαίνεται να έχει πολλά πρόσωπα και μορφές. Σε αυτές συγκαταλέγονται η σωματική, η σεξουαλική, η συναισθηματική κακοποίηση, η παραμέληση και το σύνδρομο του «αμέτοχου θεατή». Το σύνδρομο του «αμέτοχου θεατή» είναι η έκθεση του παιδιού σε σκηνές ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης, χωρίς όμως να υφίσταται ποτέ το ίδιο σωματική βλάβη. Η κακοποίηση μπορεί να συμβαίνει καθημερινά, μερικές φορές ή να είναι κάτι που συνέβη μόνο μια φορά.

Κακοποιητικές συμπεριφορές εμφανίζονται σε όλα τα μέρη του κόσμου, ακόμη και σε αυτά, στα οποία η ύπαρξη νομοθεσίας υποτίθεται ότι προστατεύει τα μέλη των οικογενειών. Στην Ελλάδα υπάρχει νομοθεσία για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας. Παρά την ύπαρξη νομοθεσίας τα περιστατικά αυτά είναι αρκετά υψηλά. Επιπρόσθετα, δεν αποκαλύπτονται συχνά από τα ίδια τα θύματα λόγω φόβου ή ντροπής.

Η ταινία “Precious” διαδραματίζεται το έτος 1987 στη γειτονιά του Harlem της Νέας Υόρκης και παρουσιάζει την ζωή και τις δυσκολίες μιας δεκαεξάχρονης, αναλφάβητης, με πρόβλημα παχυσαρκίας, κοπέλας η οποία μαθαίνει ότι στα δεκαέξι της είναι δεύτερη φορά έγκυος από τον ίδιο της τον πατέρα. Έπειτα από πολλά χρόνια σεξουαλικής κακοποίησης η Precious έχει ήδη ένα παιδί, την Mongo,η οποία πάσχει από σύνδρομο Down. Κανένας στην οικογένεια της κοπέλας δεν εργάζεται, με αποτέλεσμα να ζουν από επιδόματα. Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν η εγκυμοσύνη της Precious γίνεται φανερή και αναγκάζεται να εγκαταλείψει την εκπαίδευση και να παρακολουθήσει ένα εναλλακτικό σχολείο. Εκεί η Precious γνωρίζει την κυρία Rain, με την βοήθεια της η νεαρή κοπέλα μαθαίνει να γράφει και να διαβάζει. Η ζωή της φαίνεται να φτιάχνει για λίγο, αλλά στην συνέχεια οι δυσκολίες εμφανίζονται ξανά. Χάνει τα επιδόματα της πρόνοιας, δέχεται βίαιη επίθεση, αυτή και το νεογέννητο της, από την μητέρα της, αναγκάζεται να βρει καταφύγιο σε έναν ξενώνα για κακοποιημένες γυναίκες και μαθαίνει ότι είναι φορέας του ιού HIV.

Η ζωή δεν τα έφερε στην Precious όπως θα ήθελε. Μέσα από ανυπέρβλητες δυσκολίες όμως η  Precious καταφέρνει τελικά να σταθεί στα πόδια της και να προχωρήσει στη ζωή της μαζί με τα δύο παιδιά της, χωρίς να χάσει την καλοσύνη και την ευγένεια που έχει στην καρδιά της.

Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως μια σκληρή ταινία, η οποία αποδίδει με ρεαλιστικό τρόπο την ωμότητα της ενδοοικογενειακής βίας και της παιδικής κακοποίησης μέσα από εικόνες και λέξεις. Είναι πλούσια σε κοινωνικά μηνύματα και θέματα με κυριότερο αυτό της κακοποίησης. Ωθεί τον θεατή να σκεφτεί τις συνέπειες της κακοποίησης τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο.

Exit mobile version