Site icon artville.

Journaling: γιατι να το ξεκινησετε

Advertisements

Γεια σας!

Ελπίζω να περνάτε όλοι ένα όμορφο καλοκαίρι και να βρίσκετε τρόπους να διασκεδάζετε, παρά τις αλλαγές και την ασυνήθιστη κατάσταση που όλοι μαζί βιώνουμε φέτος. Μου φαίνεται απίστευτο το πόσο γρήγορα πέρασε ο καιρός και που το φθινόπωρο έρχεται όπου να’ναι, παρόλο που στ’αλήθεια ανυπομονώ, μιας και το προτιμώ.

Στο σημερινό άρθρο, θα ήθελα να σας μιλήσω για το journaling – μια λέξη που πιστεύω ότι οι περισσότεροι από εσάς έχετε ακούσει, αφού είναι πια ευρέως διαδεδομένη στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ιδιαίτερα στο Instagram και το Youtube.

Ελληνιστί, το journaling έχει τη σημασία της ημερολογιακής καταγραφής των γεγονότων. Είμαι σίγουρη ότι πολλοί από εσάς σκέφτεστε τώρα τους εφήβους που συνηθίζουν να ‘’κρατούν’’ ημερολόγιο, προκειμένου να καταγράφουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, ωστόσο σ’αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για ακριβώς το ίδιο πράγμα. Εν προκειμένω, το journaling μπορεί να προχωρήσει πολύ περισσότερο από την καταγραφή σκέψεων, ενώ τα οφέλη που έχει για τη ψυχική υγεία είναι, βάσει μελετών, αδιαμφισβήτητα. 

Καταρχάς, έχει αποδειχτεί πως το να γράφετε συχνά σ’ένα ημερολόγιο/τετράδιο, συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων που μπορεί να έχετε είτε σε επαγγελματικό, είτε σε προσωπικό επίπεδο. Αυτό συμβαίνει διότι, κατά αυτό το τρόπο, είστε σε θέση να δείτε λεπτομερώς την πρόοδο ή τη στασιμότητα σας, έχετε τη δυνατότητα να καταγράψετε τα βήματα που πρέπει ν’ακολουθήσετε κι ακόμα, αποφορτίζεστε σε μεγάλο βαθμό από το πιθανό άγχος που συνοδεύει την πραγματοποίηση των ονείρων σας.Επίσης, βοηθά στην οργάνωση της σκέψης και της καθημερινότητας κι έτσι θα δείτε σταδιακά τη δουλειά σας να γίνεται πολύ πιο αποτελεσματική.

Ακόμα, η ποιότητα ζωής μας μπορεί να βελτιωθεί μέσω αυτής της απλής τεχνικής, διότι μέσω της καταγραφής συναισθημάτων που μας ταλανίζουν, βελτιώνονται τυχόν συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, αλλά και μετατραυματικού στρες, ενώ βοηθά και στην καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων, αλλά και την επίτευξη της ευζωίας. Για παράδειγμα, αν θέλετε να κατακτήσετε μια καινούρια συνήθεια, όπως είναι, για παράδειγμα, το να γυμνάζεστε συχνότερα, μπορείτε να καταγράφετε σ’ένα ημερολόγιο την πρόοδό σας, να σημειώνετε τις μέρες που γυμναστήκατε, τι είδους ασκήσεις ασκήσεις, πως θα θέλατε να ασκηθείτε την επόμενη εβδομάδα κι ούτω καθεξής. Από την άλλη, χάρη στη χρήση του ημερολογίου, οι σκέψεις σας είναι πιο εύκολο να ξεκαθαριστούν και να ‘’μπουν σε μια σειρά’’, ενώ καταφέρνετε να κάνεις τις απαραίτητες συνδέσεις ανάμεσα σε συλλογισμούς και γεγονότα, πράγμα που μπορεί να σας δυσκόλευε χωρίς τη βοήθεια ενός ημερολογίου.

Το καλό είναι πως είναι εύκολο να αρχίσετε και έχετε πολλές επιλογές στο πως να το κάνετε. Μπορείτε να εστιάσετε στο να αναλύετε τα συναισθήματα, τις σκέψεις ή και καθημερινά γεγονότα, να προσπαθήσετε να παγιώσετε συνήθειες με τη βοήθεια του ημερολογίου ή να δουλέψετε στοχευμένα επάνω στους στόχους σας.

Προσπαθήστε να γράφετε συχνά, ακόμα και καθημερινά, κυρίως μόνος σας, αφού είναι μια καθαρά ιδιωτική υπόθεση. Σκεφτείτε καλά, εξερευνήστε τι νιώθετε, τι θέλετε, τι μπορεί να μετανιώνετε. Το journaling θα σας βοηθήσει σημαντικά στο να κάνετε μια ανασκόπηση της ζωής σας, ώστε να διαπιστώσετε τι πήγε καλά και τι όχι – πράγμα που θα μπορούσε να αποβεί ιδιαίτερα βοηθητικό στο μέλλον. Σε περίπτωση που απολαμβάνετε τη συγγραφή ούτως ή άλλως, είναι πολύ πιθανόν να σας εμπνεύσει περισσότερο και να ενισχύσει τη δημιουργικότητά σας.

Συμπερασματικά, το journaling έχει πολλά θετικά στοιχεία και αν, καμιά φορά, νιώθετε υπερβολικά φορτισμένοι από το βάρος της καθημερινότητας, τότε πιστεύω πως θα μπορούσε να σας βοηθήσει σημαντικά στο να βάλετε σε μια τάξη τη ζωή σας, να οργανώσετε τις σκέψεις σας και να απαλλαγείτε σταδιακά από τα αρνητικά συναισθήματα και τις σκέψεις που πιθανώς σας κρατούν πίσω.

Στο κάτω – κάτω, δεν έχετε τίποτα να χάσετε με το να δοκιμάσετε!

Exit mobile version