Site icon artville.

“Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing” – Όταν ο Μάθιου Πέρι αποφάσισε να γράψει την ιστορία του

Advertisements

Ο Μάθιου Πέρι είναι συνυφασμένος στο μυαλό μας με τον ρόλο του Τσάντλερ Μπινγκ στη δημοφιλή σειρά “Τα Φιλαράκια” που διήρκεσε από το 1994 έως το 2004. Η σειρά έχει εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο, ενώ συνεχίζει να σημειώνει επιτυχία στις διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες που παίζεται. Τι γνωρίζουμε όμως για τον ηθοποιό; Δεν είναι πολλά εκείνα που ξέρουμε για τη ζωή του, όμως σίγουρα έχουμε ακούσει ή διαβάσει κάποια στιγμή για τον εθισμό του στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Υπήρχαν, εξάλλου, εποχές που ήταν από τα πρώτα θέματα σε εκπομπές και περιοδικά δίνοντας, χωρίς καμία διακριτικότητα, πληροφορίες για την κατάσταση του ηθοποιού ή για κάποια προσπάθεια απεξάρτησης.

Στις 1 Νοεμβρίου 2022, κυκλοφόρησε η βιογραφία του Matthew Perry, ένα βιβλίο στο οποίο ο ηθοποιός μιλά ανοιχτά για τη ζωή, τις σχέσεις, τον εθισμό και τα προβλήματα υγείας που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι την έγραψε μόνος του και χωρίς τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία συγγραφέα, γεγονός που καθιστά τη γραφή του ιδιαίτερα προσωπική και ειλικρινή. Πέρα από τα γεγονότα και τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής του ηθοποιού, το βιβλίο διανθίζεται από τις προσωπικές του σκέψεις, τα συναισθήματά του για διάφορες καταστάσεις και πρόσωπα και φυσικά, το χαρακτηριστικό του χιούμορ που μπορεί, βέβαια, να μην είναι αρεστό στον καθένα.

Εξάλλου διαβάζοντας το βιβλίο, συνειδητοποίησα πως ο Μάθιου Πέρι δεν ενδιαφέρεται να γίνει αρεστός. Ο ηθοποιός, ξεπερνώντας κρίσιμες περιπέτειες υγείας, φτάνοντας κοντά στο θάνατο κι έχοντας 18 μήνες “καθαρός” ως τη στιγμή της συγγραφής του βιβλίου, έφτασε στο σημείο που ήταν έτοιμος να περιγράψει την εμπειρία του, αλλά και με κάθαρση να εκφράσει την ελπίδα του για ένα καλύτερο μέλλον και την ευγνωμοσύνη του για το γεγονός ότι είναι ακόμα ζωντανός. Φαίνεται να το κάνει πρωτίστως γιατί ίσως αισθάνεται ότι το οφείλει στον εαυτό του και δευτερευόντως για όλους εκείνους τους ανθρώπους που μπορεί να βοηθήσει στη δική τους προσπάθεια απεξάρτησης. Σε κανένα σημείο της βιογραφίας, ο ηθοποιός δεν παριστάνει πως είναι ταπεινός, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες βιογραφίες. Αντιθέτως, φαίνεται πως είχε πάντοτε απόλυτη συνείδηση του ταλέντου και της αίσθησης του χιούμορ του κι είχε από πολύ νεαρή ηλικία ιδιαίτερα υψηλούς στόχους που ανυπομονούσε να πραγματοποιήσει.

Η αφήγηση του βιβλίου δεν είναι γραμμική, το οποίο σημαίνει πως τα γεγονότα δεν παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά κι ίσως αυτό να δυσκολέψει κάποιους αναγνώστες. Παρόλα αυτά, είναι ένα από τα στοιχεία που ενισχύουν τον προσωπικό τόνο του βιβλίου, αφού ο ηθοποιός, κινούμενος ανάμεσα σε παρελθόν και παρόν, περιγράφει στιγμές από τη ζωή υου και το αποτύπωμα που άφησαν στην ψυχοσύνθεσή του.

Τα παιδικά χρόνια του ηθοποιού δεν ήταν ρόδινα, αφού οι γονείς του τον απέκτησαν σε νεαρή ηλικία κι ύστερα από λίγο χώρισαν. Ο ίδιος αναγκάστηκε να μεγαλώσει στον Καναδά με την μητέρα του, ενώ ο πατέρας του βρισκόταν στην Αμερική και μισούσε το γεγονός ότι αναγκαζόταν να ταξιδεύει μόνος του, απο πολύ μικρός, για να τον βλέπει – γεγονός που του δημιούργησε έντονα συναισθήματα εγκατάλειψης. Ο εθισμός του από το αλκοόλ ξεκίνησε ήδη από την εφηβεία, κάτι που επηρέασε τόσο τις σχολικές του επιδόσεις όσο και τις σχέσεις του με τα κορίτσια.

Από νεαρή ηλικία ξεκίνησε να ασχολείται με την υποκριτική, ωστόσο η ζωή του άλλαξε οριστικά όταν ξεκίνησε να παίζει στα “Φιλαράκια”. Ο εθισμός του από το αλκοόλ έμελλε να συνεχιστεί, ενώ στο βιβλίο περιγράφεται και πως ξεκίνησε ο εθισμός του στα ναρκωτικά, αλλά και πως κατέληξε να χρειάζεται 55 χάπια Vicodin για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της μέρας. Ο Μάθιου Πέρι περιγράφει με ειλικρινή και σε ορισμένες περιπτώσεις καθηλωτικό τρόπο τις περιπέτειες του με τις εξαρτήσεις, την νοσηλεία του στα διάφορα κέντρα απεξάρτησης και το πως κάθε φορά έφτανε να είναι “καθαρός” για μήνες μέχρι που ξανάρχιζε τις καταχρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 10 χρόνια που διήρκεσαν “Τα Φιλαράκια”, ο Πέρι δηλώνει πως ήταν νηφάλιος μόνο κατά τη διάρκεια του προτελευταίου κύκλου της σειράς. Τότε, μάλιστα, θεωρεί πως ήταν και καλύτερος υποκριτικά αφού ήταν σε θέση να αντιλαμβάνεται τις οδηγίες των σκηνοθετών, ενώ εξασφάλισε και την υποψηφιότητα του καλύτερου πρωταγωνιστή σε κωμική σειρά στα βραβεία EMMY.

Κι ενώ στο επίκεντρο του βιβλίου βρίσκεται ο εθισμός του ηθοποιού, ο ίδιος μιλάει ακόμα για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στις σχέσεις του με τις γυναίκες λόγω της φοβίας του απέναντι στις δεσμεύσεις, όλα εκείνα για τα οποία μετανιώνει, όπως το γεγονός ότι δεν απέκτησε παιδί, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε σε επαγγελματικό επίπεδο μετά το τέλος των “Friends”.

Ο Μάθιου Πέρι αντιμετώπισε την πιο επικίνδυνη περιπέτεια με την υγεία του λίγο πριν από το ξέσπασμα του κορωνοιού. Τότε, το έντερό του πρακτικά εξερράγη και ο ίδιος βρέθηκε πολύ κοντά στο θάνατο. Κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα με περίπου 15 εγχειρήσεις κι έφτασε σε ένα τέτοιο σημείο που αντιλήφθηκε πως η ζωή του θα έπρεπε ν’αλλάξει οριστικά αν ήθελε να ζήσει. Πλέον δείχνει να είναι απαλλαγμένος από κάθε είδους εξάρτηση και στέκεται στο πλευρό των ανθρώπων που επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα με εξαρτήσεις.

Είναι ένα βιβλίο που δεν αρέσει σε όλους. Ορισμένοι εκνευρίστηκαν τόσο με σχόλια του Μάθιου Πέρι όσο και για τον ίδιο τον χαρακτήρα του που πιθανώς δεν ταίριαζε με την εικόνα που είχαν δημιουργήσει στο μυαλό τους. Πρόκειται για μία αυτοβιογραφία που έχει γραφτεί χωρίς βοήθεια, χωρίς κανένα φίλτρο κι αυτό την καθιστά ιδιαίτερα αληθινή.

Ο Μάθιου Πέρι διηγήθηκε την ιστορία του ύστερα από πολλές διαστρεβλώσεις και σχόλια τρίτων πάνω στη δική του ζωή. Και σίγουρα είχε το δικαίωμα να το κάνει.

Το βιβλίο δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Flatiron Books.

Exit mobile version