Site icon artville.

Freddie Mercury: Ο βασίλιας των Queen

Advertisements

Το σημερινό άρθρο του ARTville αποτελεί ένα αφιέρωμα στη ζωή και την καριέρα του Freddie Mercury, του διάσημου τραγουδιστή και μουσικοσυνθέτη της βρετανικής μπάντας των Queen. Ο Mercury ξεχώρισε και συνεχίζει να ξεχωρίζει ως και τις μέρες μας για την εξαιρετική του φωνή που το εύρος της έφτανε τις 4 οκτάβες, την εντυπωσιακή σκηνική του παρουσία, αλλά και τις ευαίσθητες και ιδιαίτερες μουσικές ερμηνείες του.

Ο Mercury γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1946 στη Ζανζιβάρη, η οποία τότε ήταν ακόμα βρετανική αποικία. Το πραγματικό του όνομα ήταν Farrokh Bulsara, ενώ η οικογένειά του ήταν Παρσί με καταγωγή από την Ινδία και ακολουθούσαν τη θρησκεία του ζωροαστρισμού. Το 1955, η οικογένεια μετακόμισε στην Ινδία και ο Mercury φοίτησε στο ιδιωτικό σχολείο St. Peter’s, όπου και απέκτησε το ψευδώνυμο Freddie. Ύστερα από δική του προτροπή, ο Mercury έπεισε τους γονείς του και του επέτρεψαν να κάνει μαθήματα πιάνου από την ηλικία των 7. Σε ηλικία 12 χρόνων, ο Freddie συμμετείχε στο μαθητικό συγκρότημα “The Hectics”.

To 1963, η οικογένεια επέστρεψε στη Ζανζιβάρη, την εποχή της ανεξαρτησίας της. Ωστόσο, όταν ο Freddie έγινε 17 ετών, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο. Εκεί, σπούδασε γραφιστική στο Ealing College of Art, από το οποίο και αποφοίτησε το 1969. Στη διάρκεια εκείνων των χρόνων, ο Mercury έκανε διάφορες δουλειές για να επιβιώσει κι έτσι, εργάστηκε σαν αχθοφόρος, αλλά και ως πωλητής μεταχειρισμένων ρούχων με την τότε κοπέλα του, Mary Austin. Κατά την ίδια περίοδο, συμμετείχε και σε διάφορα μουσικά συγκροτήματα.

Το 1970, ο Mercury ήρθε σε επαφή με τα υπόλοιπα μέλη των Queen και εντάχθηκε στο συγκρότημά τους, που τότε είχε το όνομα Smile. Η ονομασία Queen ήταν επιλογή του ίδιου του Freddie, όπως και το καινούριο επίθετο που υιοθέτησε για τον ίδιο. Μάλιστα, η επιλογή του Mercury φαίνεται να σχετίζεται με έναν στίχο του τραγουδιού My Fairy King, τους στίχους του οποίου εμπνεύστηκε ο ίδιος. O Mercury ήταν εκείνος που σχεδίασε και το λογότυπο του group, το οποίο έγινε διάσημο ως έμβλημα των Queen και σχετιζόταν με τα ζωδιακά σύμβολα των υπολοίπων μελών. Το επονομαζόμενο έμβλημα αποτελείται από δύο λιοντάρια για τον Deacon & τον Taylor, έναν κάβουρα για τον May και δύο νεράιδες για τον ίδιο τον Mercury.

To 1973, κυκλοφόρησε το 1ο ομώνυμο album των Queen, το οποίο ωστόσο δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση. Τα δύο επόμενα album (Queen II & Sheer Heart Attack), τα πήγαν κάπως καλύτερα, αλλά και πάλι δε σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Την ίδια χρονιά, αρραβωνιάστηκε με την Austin, ωστόσο ο αρραβώνας τους έληξε αργότερα, όταν ο Mercury παραδέχτηκε την αμφιφυλοφιλία του.

Οι Queen γνώρισαν την επιτυχία με το album, A night at the opera, το οποίο περιείχε και το τραγούδι Bohemian Rhapsody και κυκλοφόρησε το 1975. Την ίδια χρονιά, το album βρισκόταν για 9 εβδομάδες πρώτο στις τάσεις στην Αγγλία και για 6 εβδομάδες το 1991, μετά το θάνατο του Mercury. Στο υπόλοιπο της δεκαετίας του ’70, οι Queen κυκλοφόρησαν διάφορα album, τα οποία σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και δε δίστασαν να προχωρήσουν σε τολμηρούς μουσικούς πειραματισμούς που με τη σειρά τους οδήγησαν σε πρωτότυπες μελωδίες και διαχρονικά τραγούδια.  Πολλά από τα τραγούδια που προέκυψαν από εκείνες τις δουλειές συνεχίζουν να έχουν επιτυχία και να είναι ιδιαιτέρως αγαπητά ως και σήμερα.

Σταδιακά, τα μέλη του συγκροτήματος άλλαξαν την εμφάνιση και την εικόνα τους, αφού αποφάσισαν να απαγκιστρωθούν από τα παραδοσιακά, κάπως glam, ροκ πρότυπα της εποχής. Έτσι, υιοθέτησαν ένα περισσότερο σύγχρονο στυλ, εναρμονισμένο σε μεγάλο βαθμό με την εποχή τους. Ειδικά, ο Freddie αποχωρίστηκε το έντονο μακιγιάζ και τα μακριά μαλλιά αφήνοντας μουστάκι.

Μία από τις περισσότερο γνωστές ζωντανές εμφανίσεις των Queen είναι εκείνη που πραγματοποιήθηκε το 1985 στο Live Aid. Η συναυλία είχε ανθρωπιστικό χαρακτήρα και αποσκοπούσε στη συγκέντρωση χρημάτων για την ανακούφιση του λιμού στην Αιθιοπία. Σε αυτή συμμετείχαν πολυάριθμοι γνωστοί καλλιτέχνες, ωστόσο κατά κοινή παραδοχή και όπως, έχει ομολογήσει και ο ίδιος ο Elton John, οι Queen ήταν εκείνοι που έκλεψαν την παράσταση και κυρίως, η εκρηκτική εμφάνιση του Mercury.

Την αμέσως επόμενη χρονιά, το 1986, πραγματοποιήθηκε η τελευταία περιοδεία του συγκροτήματος που έφερε το όνομα Magic Tour. Στο πλαίσιό της, πραγματοποιήθηκαν 26 επιτυχημένες συναυλίες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Παρά το γεγονός ότι ο Freddie Mercury υποψιαζόταν για καιρό πως έπασχε από AIDS, δεν έλαβε τη διάγνωση παρά τον Απρίλιο του 1987. Εκείνη την περίοδο, αποχωρίστηκε βραχυπρόθεσμα τους Queen, κάτι που είχε συμβεί και παλαιότερα, ακολουθώντας για λίγο σόλο καριέρα. Έτσι, συνεργάστηκε με την Montserrat Caballé και τραγούδησαν μαζί το τραγούδι Barcelona, το οποίο και αποτέλεσε τον ύμνο των ολυμπιακών αγώνων του 1992. Σε εκείνη τη συνεργασία, ο Freddie υπήρξε καταπληκτικός, αφενός διότι σεβόταν την Caballé που τη θεωρούσε ως την ωραιότερη φωνή του κόσμου κι αφετέρου, διότι φοβόταν πως αυτή θα μπορούσε να ήταν η τελευταία του δουλειά.

Οι Queen επανενώθηκαν το 1989 και κυκλοφόρησαν τους τελευταίους τους δίσκους. Ειδικά, το 1989 κυκλοφόρησαν το The Miracle, το οποίο περιέχει μερικές από τις μεγαλύτερες τους επιτυχίες, ενώ το 1991 κυκλοφόρησε το Innuendo.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, η εμφάνιση του Mercury επηρεάστηκε αρκετά από την ασθένειά του, με αποτέλεσμα να χάσει πολλά κιλά και να φαίνεται ιδιαιτέρως αποδυναμωμένος. Ωστόσο, η φωνή του διατήρησε το εξαιρετικό μέταλλο και τη δυναμική της μέχρι και το τέλος της ζωής του. Στις 23 Νοεμβρίου 1991, ο Mercury ανακοίνωσε δημοσίως ότι έπασχε από AIDS και μία μέρα μετά, έφυγε απ’τη ζωή. Στο πλευρό του, βρισκόταν τόσο η οικογένεια και οι συνεργάτες του, όσο και η πρώην αρραβωνιαστικιά του, αλλά και ο Jim Hutton, που υπήρξε σύντροφος του Mercury από το 1985 ως και το τέλος της ζωής του.

Το 1992, οι Queen επανενώθηκαν για μια συναυλία στο Webley, προκειμένου να τιμήσουν την μνήμη του σπουδαίου τραγουδοποιού, ενώ το 1995 κυκλοφόρησε το Made in Heaven, το οποίο περιείχε τα τελευταία τραγούδια του Mercury.

Είναι γεγονός ότι ο μύθος του Freddie Mercury παραμένει ζωντανός ως και τις μέρες μας, ενώ είναι σίγουρο πως θα τον θυμόμαστε για πάντα μέσα από τα εμβληματικά τραγούδια των Queen.

Exit mobile version