Site icon artville.

Everything is f*cked. Ενα βιβλιο για την ελπιδα//Mark Manson

Advertisements

Στη σημερινή εποχή, ο μέσος άνθρωπος διανύει τις μέρες της ζωής του δουλεύοντας, προσπαθώντας να βρει χρόνο για την οικογένεια και τους φίλους του και αναζητώντας το πραγματικό νόημα της ζωής του. Κερδίζει, χάνει, απελπίζεται, προσπαθεί πάντοτε για κάτι καλύτερο και κυρίως ελπίζει. Η ελπίδα, μάλιστα, είναι αυτή ακριβώς που μας βοηθά και μας εμπνέει να συνεχίσουμε· να μην παραιτηθούμε και να μη το βάλουμε κάτω.

Άρα η ελπίδα δε βιώνεται μόνο σαν συναίσθημα, αλλά κι ως κίνητρο. Άλλοτε, ως η τελευταία αχτίδα φωτός στο απέραντο σκοτάδι που επικρατεί μέσα μας. Το ότι ελπίζουμε σημαίνει ότι πιστεύουμε. Μερικές φορές, σημαίνει ότι ακόμα παλεύουμε. Κι άλλοτε, σημαίνει ότι προσμένουμε μια περιβόητη αλλαγή.

Όλοι, λίγο-πολύ, γνωρίζουμε την προέλευση της ελπίδας με βάση την μυθολογία. Για όσους δε θυμούνται, ο Δίας φρόντισε να δώσει στην Πανδώρα, την πρώτη γυναίκα της ανθρωπότητας, ένα πιθάρι προστάζοντάς τη να μην το ανοίξει. Η Πανδώρα, ωστόσο, έπεσε θύμα της περιέργειάς της και το άνοιξε, με αποτέλεσμα όλες οι συμφορές και τα δεινά του κόσμου να κατακλύσουν την ανθρωπότητα. Η γυναίκα, έντρομη, προσπάθησε να το κλείσει, μα μονάχα την ελπίδα κατάφερε να κρατήσει μέσα. Είναι, λοιπόν, κάπως παράδοξο που η ελπίδα βρίσκεται μέσα σε ένα δοχείο με όλες τις συμφορές του κόσμου. Όπως είναι φυσικό, πολλοί φιλόσοφοι καταπιάστηκαν με το εν λόγω ζήτημα, προβληματίστηκαν και προσπάθησαν να το εξηγήσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νίτσε θεωρούσε την ελπίδα ως το χείριστο κακό, διότι απλώς παρέτεινε τα βάσανα των ανθρώπων.

Με το θέμα της ελπίδας έρχεται να ασχοληθεί διεξοδικά και ο Mark Manson στο βιβλίο: Everything is f*cked. Ένα βιβλίο για την ελπίδα.Ο Μark Manson, για πολλούς, δε χρειάζεται συστάσεις. Επαγγελματίας blogger, ξεχωριστός για την καυστική αίσθηση του χιούμορ του, αλλά και διάσημος συγγραφέας, αφού τα βιβλία του έγιναν best-seller πουλώντας εκατομμύρια αντίτυπα ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Manson, στη σημερινή εποχή οι περισσότεροι από εμάς τα έχουμε όλα: σπίτια, πληθώρα υλικών αγαθών, πρόσβαση στην εκπαίδευση και τη τεχνολογία, καλύτερες ευκαιρίες στην εργασία και την υγεία και παρόλα αυτά, είμαστε πιο επιφανειακοί από ποτέ και ώρες-ώρες νιώθουμε απελπισμένοι και θλιμμένοι. Από την άλλη, ο κόσμος γύρω μας πηγαίνει κατά διαόλου – κοινωνικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά. Εμείς, βέβαια, ακόμα ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πιστεύουμε όντως ότι είμαστε ικανοί να προκαλέσουμε μια αλλαγή προς το καλύτερο ή απλώς έχουμε υπερεκτιμήσει τους εαυτούς μας; Κι αν το έχουμε κάνει, σε τι ποσοστό ευθύνεται η προσωπική προβολή του καθενός από εμάς μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Ο Manson προσπαθεί ν’απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα μέσα από μια σειρά δοκιμιακών κειμένων που εκφράζουν προσωπικές του σκέψεις και θεωρίες. Επιχειρεί να κάνει το ψυχογράφημα της κοινωνίας, καταπιάνεται με φιλοσοφικές θεωρίες (ιδίως του Πλάτωνα και του Νίτσε), εξετάζει τα συστήματα θρησκειών, προκειμένου να καταλάβει το ρόλο που διαδραματίζει η ελπίδα στις ζωές όλων μας και για ποιο λόγο, ανεξαρτήτως του τι συμβαίνει γύρω μας, εμείς συνεχίζουμε να ελπίζουμε.

Το Everything is f*cked. Ένα βιβλίο για την ελπίδα είναι ένα αμφιλεγόμενο βιβλίο που κάποιους τους εντυπωσιάζει, κάποιους τους απογοητεύει κι άλλους, ακόμα, τους προσβάλλει. Ο Manson εκθέτει τις ιδέες, τα πιστεύω και τις θεωρίες του με το γνωστό του ύφος και χιούμορ και δεν ενδιαφέρεται αν θα συμφωνήσουμε μαζί του.

Προσωπικά, απόλαυσα την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου, κυρίως λόγω των φιλοσοφικών του στοιχείων, ‘συνάντησα’ κάποιες ιδέες που με προβλημάτισαν και με έβαλαν σε σκέψεις κι άλλοτε γέλασα με τις ενδιαφέρουσες ιστορίες του συγγραφέα. Στα αρνητικά, η οργάνωση του υλικού του βιβλίου, αφού σε κάποιες στιγμές νιώθεις τον Manson να χάνεται στους συλλογισμούς του και χάνεσαι κι εσύ μαζί του.

Ο συγγραφέας M. Manson
Exit mobile version