Site icon artville.

Diane Keaton: αφιέρωμα στη ζωή και την καριέρα της

Advertisements

Η Ντάιαν Κίτον είναι μία ιδιαίτερα αγαπητή ηθοποιός του Χόλυγουντ, που ξεχωρίζει όχι μόνο για το ταλέντο και τις ερμηνείες της, αλλά και για τις στιλιστικές επιλογές, το χαμόγελο και τη φιλική της παρουσία. Έχει πάρει μέρος σε περισσότερες από 45 ταινίες, ενώ το 1995 ψηφίστηκε ως η πιο θελκτική γυναίκα του κινηματογράφου. Κατά κύριο λόγο, ξεχώρισε στη συνείδηση του κοινού για τις ερμηνείες της στο πλευρό του Γούντι Άλεν, καθώς και από τη συμμετοχή της στον Νονό του Φράνσις Φορντ Κόπολα, όπου υποδύθηκε την Κέι Άνταμς, τη σύζυγο του Μάικλ Κορλεόνε (Αλ Πατσίνο).

Η Diane Keaton γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1946 στο Λος Άντζελες. Η μητέρα της, Dorothy Deanne, ήταν νοικοκυρά, ενώ ασχολούταν ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία. Ο πατέρας της, John Newton Ignatius ή Jack, εργαζόταν ως πολιτικός μηχανικός. Η Κίτον είχε ακόμα δύο αδερφές κι έναν αδερφό, ενώ ήταν η μεγαλύτερη από τα παιδιά της οικογένειας. Ήδη από τα παιδικά της χρόνια, ενδιαφερόταν για τις τέχνες και γι’αυτό όταν ήταν μαθήτρια συμμετείχε σε ποικίλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Μάλιστα, αποφάσισε να ασχοληθεί με τον χώρο του θεάματος όταν η μητέρα της κέρδισε σε ένα διαγωνισμό που αφορούσε την νοικοκυροσύνη.

Όταν τελείωσε το σχολείο, ξεκίνησε μαθήματα υποκριτικής στο Orange Coast College στην Καλιφόρνια, ωστόσο τα σταμάτησε ένα χρόνο αργότερα, αφού αποφάσισε να εξελίξει την καριέρα της, μετακομίζοντας στο Μανχάταν. Εκείνη την εποχή, η ηθοποιός που θαύμαζε απεριόριστα την Κάθριν Χέπμπορν για το δυναμισμό και το υποκριτικό ταλέντο της, άλλαξε το επίθετό της από Χολ σε Κίτον με το οποίο και τελικά καθιερώθηκε, αφού υπήρχε ήδη μία ηθοποιός Ντάιαν Χολ που δραστηριοποιούταν στο Χόλυγουντ.

Τον πρώτο καιρό, εργάστηκε ως τραγουδίστρια σε night-clubs, ωστόσο το 1968 πήρε ένα ρόλο στο μιούζικαλ του Broadway, Hair. Η Κίτον κέντρισε την προσοχή των συντελεστών, του κοινού και των κριτικών, όχι μόνο για τις ερμηνευτικές και φωνητικές της δυνατότητες, αλλά και για το γεγονός ότι δε δέχτηκε να εμφανιστεί γυμνή στο φινάλε του έργου. To 1969 γνωρίστηκε και συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Γούντι Άλεν, πρωταγωνιστώντας στη θεατρική κωμωδία του ίδιου “Play it again, Sam’’ (ελλ. «Ωραίος και Σέξι»). Το συγκεκριμένο έργο μεταφέρθηκε το 1972 στον κινηματογράφο με τους ίδιους συντελεστές. Ο Γούντι Άλεν, που αποτέλεσε ένα σημαντικό σταθμό στην καριέρα και τη ζωή της Κίτον, εντυπωσιάστηκε αμέσως από την παρουσία της. Ο ίδιος μάλιστα την περιέγραφε ως αξιολάτρευτη, αστεία, με πρωτότυπο και αυθεντικό στυλ, φρέσκια και αληθινή. Το ίδιο διάστημα, μία σχέση δημιουργήθηκε ανάμεσά τους, η οποία διήρκησε για μερικά χρόνια και διαλύθηκε την εποχή που η Κίτον ξεκινούσε τα γυρίσματα της ταινίας που έμελλε να απογειώσει τη φήμη της – του Νονού. Παρά τον χωρισμό της από τον Άλεν, οι δυο καλλιτέχνες έχουν παραμείνει φίλοι ως και σήμερα και γι’αυτό συνεργάστηκαν και σε πολλές ταινίες του δημιουργού.

Η Ντάιαν Κίτον έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό το 1972, με τη συμμετοχή της στον «Νονό», τη διάσημη κινηματογραφική ταινία του Κόπολα. Πέραν του ότι με αυτή την τριλογία, η ηθοποιός απέκτησε σημαντική φήμη, παράλληλα κατάφερε να εδραιωθεί στο χώρο του θεάματος. Τα επόμενα χρόνια και σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, η Κίτον συνεργάστηκε στενά με τον Γούντι Άλεν, πρωταγωνιστώντας σε οκτώ ταινίες του. Η πιο μεγάλη τους επιτυχία ήταν βέβαια η Annie Hall. Το σενάριο της ταινίας ήταν στενά συνδεδεμένο με το χρονικό της σχέσης του Άλεν και της Κίτον και ουσιαστικά ήταν μία ταινία εμπνευσμένη από την ίδια, γι’αυτό και ο χαρακτήρας της Annie έχει το πραγματικό επίθετο της Keaton. Η ερμηνεία της Κίτον είναι αξιομνημόνευτη, ενώ γι’αυτή την ταινία απέσπασε το Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου. Στον Νευρικό Εραστή (ελλ. τίτλος), πέραν της ερμηνείας της Κίτον, ξεχώρισε επίσης και το ανδρόγυνο στυλ της, το οποίο και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την μόδα εκείνης της εποχής.

Μετά από την μακρόχρονη συνεργασία της με τον Άλεν, η Κίτον στράφηκε στο δράμα. Μάλιστα, το 1981 η ηθοποιός ξεχώρισε για την ερμηνεία της στο ιστορικό δράμα Reds, στο πλευρό του Γουόρεν Μπίτι, με τον οποίο εκείνη την εποχή ήταν ζευγάρι.  Μάλιστα, για την συγκεκριμένη ερμηνεία, βρέθηκε να είναι ξανά υποψήφια για Όσκαρ. Άλλοι σημαντικοί δραματικοί ρόλοι της Κίτον ήταν στις ταινίες Αναζητώντας τον Μίστερ Γκούντμπαρ (Looking for Mr. Goodbar, 1977), Το Πάθος της Κυρίας Σοφέλ (Mrs. Soffel, 1984), αλλά και στις Σταγόνες Αγάπης (Marvin’s Room, 1996), όπου κέρδισε την 3η υποψηφιότητά της για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Είναι γεγονός ότι κατά τα επόμενα χρόνια το ρεπερτόριό της δεν περιορίστηκε στο δράμα. Αντιθέτως, πρωταγωνίστησε και σε αρκετές κωμικές ταινίες, οι οποίες σημείωσαν σημαντική επιτυχία. Ενδεικτικά θα ήθελα να αναφέρω το Baby Boom (1987), Ο Μπαμπάς της Νύφης (1991) και το Κλαμπ Χωρισμένων Γυναικών (1996), όπου συμπρωταγωνίστησε με τις Γκόλντι Χον και Μπέτι Μίντλερ. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το 1993 συνεργάστηκε ξανά με τον καλό της φίλο, Γούντι Άλεν, στη διασκεδαστική κωμωδία του ίδιου Μυστηριώδεις Φόνοι στο Μανχάταν (Manhattan Murder Mystery).

Η επιτυχημένη πορεία της Κίτον συνεχίστηκε και τη δεκαετία του 2000. Μάλιστα, η ερμηνεία της στο Κάλλιο αργά, παρά αργότερα (2003), στο πλευρό του Τζακ Νίκολσον οδήγησε στην 4η υποψηφιότητα της ηθοποιού για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Επίσης, από εκείνη την περίοδο ξεχωρίζει η ταινία Family Stone (2005), καθώς και η κωμωδία Mad Money (2008), στην οποία ο χαρακτήρας της Κίτον οργανώνει τη ληστεία μίας τράπεζας. Η επιτυχημένη κινηματογραφική πορεία της Keaton συνεχίστηκε και μετά από το 2010, κυρίως με κωμωδίες. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι τα The Big Wedding (2013), And so It Goes (2014), καθώς και το 5 Flights Up της ίδιας χρόνιας, μία ρομαντική κωμωδία στην οποία συμπρωταγωνιστεί με τον Morgan Freeman. Η Ντάιαν Κίτον συνεχίζει να εμφανίζεται σε ταινίες ως και σήμερα.

Η τηλεοπτική πορεία της Κίτον δεν είναι μακρά και έχει συμμετάσχει σε λίγες τηλεοπτικές σειρές. Φωτεινή εξαίρεση αποτέλεσε η σειρά της HBO Max, The Young Pope (2016), όπου η Keaton υποδύθηκε την καλόγρια και τη γραμματέα του Πάπα που ερμήνευσε ο Jude Law.

Πέρα από τον κινηματογράφο, η Diane Keaton ασχολείται με το τραγούδι, καθώς και με τη φωτογραφία και τη συγγραφή, έχοντας κυκλοφορήσει αρκετά βιβλία.

Η Κίτον δεν παντρεύτηκε ποτέ, αλλά το 1996 υιοθέτησε την κόρη της και το 2001 τον γιο της. Η ίδια μάλιστα έχει δηλώσει, «Το να έχω παιδιά είναι σημαντικότερο από ό,τι άλλο κι αν έχω κάνει. Όταν είσαι γονιός, ολόκληρη η ζωή σου καταλαμβάνεται από τα παιδιά σου.»

Πηγές:

https://www.hellomagazine.com/profiles/diane-keaton/

https://zoomboola.com/biographies/biography-diane-keaton.htmlfdi

Advertisements
Exit mobile version