Το φετινό Comic Con της Θεσσαλονίκης διεξήχθη για 7η χρονιά στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο και διήρκησε για 3 μέρες – από τις 5 ως τις 7 Μαΐου. Έτυχε να βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη ούτως ή άλλως κι έτσι, αποφάσισα να επισκεφτώ το μεγάλο φεστιβάλ για πρώτη φορά. Αγόρασα το εισιτήριο που εξασφάλιζε τριήμερη πρόσβαση έναντι 16 ευρώ, ενώ τα εισιτήρια ημερήσιας πρόσβασης κόστιζαν 8 ευρώ.
Τελικά, μπόρεσα να επισκεφτώ το Φεστιβάλ τις δύο από τις τρεις ημέρες – την Παρασκευή και την Κυριακή. Την πρώτη μέρα, τα πράγματα ήταν αρκετά ήσυχα, ενώ την τελευταία το Βελλίδειο ασφυκτιούσε από κόσμο. Υπήρχε αναμονή και δυσκολία να κινηθείς στους διαδρόμους και να επισκεφτείς τους διάφορους πάγκους ή να φτάσεις στις δραστηριότητες, αλλά σε γενικές γραμμές ήταν κάτι αντιμετωπίσιμο αν διέθετες λίγη υπομονή. Ίσως, βέβαια, την επόμενη φορά να χρειαστεί ένας ακόμα μεγαλύτερος χώρος αφού η προσέλευση φαίνεται να αυξάνεται κάθε χρόνο.
Καθοριστικό ρόλο στο Φεστιβάλ διαδραμάτισαν οι πάγκοι από τους οποίους ο κόσμος μπορούσε να ψωνίσει, τόσο από μαγαζιά όσο και από μεμονωμένους καλλιτέχνες. Βιβλία, κόμικς, σκίτσα, κούπες, φιγούρες, συλλεκτικά αντικείμενα, μπλούζες κι άλλα είδη ρουχισμού, μπρελόκ, κοσμήματα, διακοσμητικά – τόσα πολλά που ήταν δύσκολο να διαλέξεις! Σε γενικές γραμμές, καλύπτονταν όλα τα γούστα: τηλεοπτικές σειρές (από sitcoms μέχρι επικά δράματα), ταινίες, βιβλία, υπερήρωες, επιστημονική (ή και όχι) φαντασία κι ούτω καθεξής. Βέβαια, χωρίς καμία έκπληξη, την τιμητική τους είχαν ο Χάρι Πότερ, τα Star Wars, η Disney και οι υπερήρωες της Marvel. Ως θαυμάστρια του Star Trek, απογοητεύτηκα αρκετά αφού πρέπει να είδα μόνο 5 αντικείμενα συνολικά στην έκθεση. Οι πωλητές είχαν κάθε διάθεση να βοηθήσουν και είχαν προφανή γνώση του αντικειμένου τους, ενώ οι καλλιτέχνες δε βασίστηκαν μόνο σε διάσημα fandoms, με πολλούς από αυτούς να παρουσιάζουν πρωτότυπα σχέδια, καθώς και τα δικά τους κόμικς/ιστορίες. Οι τιμές κυμαίνονταν σε διάφορα επίπεδα: υπήρχαν ορισμένες πολύ καλές προσφορές, ενώ άλλα είδη ήταν περισσότερο «τσιμπημένα».
Πέραν των πάγκων, υπήρχαν και πολλές δραστηριότητες, εργαστήρια και σεμινάρια που έλαβαν χώρα στις τρεις μέρες του Φεστιβάλ. Αυτά αφορούσαν κυρίως το cosplay, τα παιχνίδια ρόλων, το σχεδιασμό επιτραπέζιων παιχνιδιών, καθώς και το σχεδιασμό κόμικς. Ακόμη, στο φεστιβάλ έγιναν ορισμένα Q&A διάσημων καλλιτεχνών και δημιουργών, όπως του Simon Furman και του Αργύρη Παυλίδη.
Στο Comic Con έκανα και ορισμένες αγορές:
Συνοπτικά, ήταν μία πολύ καλή διοργάνωση που ωστόσο έχει περιθώρια βελτίωσης. Πρόκειται για κάτι στο οποίο μάλλον δε θα ξαναπήγαινα, αν δεν υπάρξουν ορισμένες αλλαγές στο πρόγραμμα που λίγο-πολύ κάθε χρόνο κινείται στο ίδιο μήκος κύματος. Πάντως, είναι ιδανικό για εκείνους που αγαπούν το cosplay, αφού αποτελεί ένα σημαντικό πόλο έλξης για όσους ασχολούνται με αυτό.