Site icon artville.

What happened, Brittany Murphy? – Το μυστηριώδες τέλος της Μπρίτανι Μέρφι

Advertisements

Η Brittany Murphy μεσουράνησε στο χώρο του θεάματος και υπήρξε μία από τις πρωταγωνίστριες του Χόλυγουντ κατά τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές των ‘00’s. Ο ξαφνικός της θάνατος, όταν ήταν μόλις 32 ετών, στις 20 Δεκεμβρίου 2009 συγκλόνισε όχι μόνο τους θαυμαστές και τους συνεργάτες της, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Εκείνη την εποχή, υπήρξαν πολλές εικασίες πάνω σε μια υπόθεση που το μυστήριό της έμελλε να ενταθεί όταν έπειτα από 5 μόλις μήνες πέθανε και ο σύζυγός της, Simon Monjak και μάλιστα με την ίδια αιτία: πνευμονία και εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Πριν από λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2021, το ξαφνικό τέλος της Μέρφι ήρθε ξανά στο προσκήνιο εξ αιτίας ενός ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε και προβλήθηκε από την HBO Max: Το What happened, Brittany Murphy?, που αποτελείται από 2 μέρη.

Ποια ήταν η Μπρίτανι Μέρφι;

Η Μπρίτανι Μέρφι γεννήθηκε στην Ατλάντα στις 10 Νοεμβρίου 1977. Ήταν παιδί μονογονεϊκής οικογένειας και είχε ιδιαίτερα στενή σχέση με την μητέρα της. Βρέθηκε από πολύ μικρή στο χώρο του θεάματος κι όταν ήταν ακόμα έφηβη, μετακόμισε με την μητέρα της στο Λος Άντζελες, προκειμένου να κυνηγήσει τα όνειρά της. Η αναγνωρισιμότητα ήρθε με την ταινία Clueless (1995) και λίγο αργότερα με τοGirl, Interrupted (1999), συμμετέχοντας παράλληλα σε ανεξάρτητες ταινίες, όπως το Freeway (1996). Το 1997, η ηθοποιός σημείωσε το θεατρικό της ντεμπούτο, παίζοντας στο Broadway στο έργο του Άρθουρ Μίλερ, A view from the bridge.

Τα πρώτα χρόνια  των 00’s υπήρξαν ιδιαίτερα σημαντικά για την Μέρφι, αφού το όνομά της έγινε γνωστό στο Χόλυγουντ, σημειώνοντας σημαντικές κινηματογραφικές επιτυχίες, ιδιαίτερα με τους ρόλους που ερμήνευσε στο Don’t say a word (2001), στο πλευρό του Μάικλ Ντάγκλας, αλλά και στο 8 Mile (2002), όπου και συμπρωταγωνίστησε με τον Eminem.  Δάνεισε τη χαρακτηριστική φωνή της σε videogames και κινούμενα σχέδια όπως το Happy Feet (2006), ενώ εμφανίστηκε και σε τηλεοπτικές σειρές.

Τι διαπραγματεύεται το ντοκιμαντέρ;

Τα τελευταία χρόνια, η HBO Max διακρίνεται για τα αμφιλεγόμενα ντοκιμαντέρ της. Το ντοκιμαντέρ που είναι αφιερωμένο στην Μπρίτανι Μέρφι ξεκινά εξερευνώντας τις τελευταίες μέρες της ηθοποιού, καθώς και τα αίτια του θανάτου της βάσει της ιατροδικαστικής εξέτασης και σταδιακά προχωρά στο να εξερευνήσει τα τελευταία χρόνια της ζωής της, καθώς και την ιδιόρρυθμη σχέση που φαίνεται να είχε με τον σύζυγό της, Simon Monjak. Ειδικότερα το 2ο μέρος του ντοκιμαντέρ εστιάζει κατά βάση στη συμπεριφορά, την προβληματική προσωπικότητα και την επιρροή του Monjak στην προσωπική και επαγγελματική ζωή της Murphy.

Οι τελευταίες μέρες της ηθοποιού

Οι τελευταίες μέρες της Μέρφι φαίνεται πως δεν ήταν ρόδινες. Η ηθοποιός ζούσε με τον σύζυγο και την μητέρα της και σύμφωνα με τους δικούς της, τον τελευταίο καιρό ήταν άρρωστη από κάποια ίωση. Στην πραγματικότητα, ο οργανισμός της Μέρφι αποδυναμωνόταν μέρα με την μέρα, κάτι που οδήγησε στην τραγική κατάληξή της με την μητέρα της να τη βρίσκει νεκρή στο δάπεδο του μπάνιου. Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε πως πέθανε από βαριά πνευμονία, ενώ τα επίπεδα του σιδήρου της ήταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Ακόμα, αποδείχθηκε πως έπαιρνε μεγάλη ποσότητα διάφορων φαρμάκων. Το σπίτι ήταν σε κακή κατάσταση,  ακατάστατο και με πολλά πράγματα, ενώ βρέθηκαν εκατοντάδες φάρματα, τα οποία και είχαν συνταγογραφηθεί σε διάφορα ονόματα.

Πολλοί ήταν εκείνοι που εξεπλάγησαν με το γεγονός πως οι δικοί της δεν επικοινώνησαν εγκαίρως με γιατρό ή με κάποιο νοσοκομείο, κατά το διάστημα που η Μέρφι παρουσίαζε βαριά συμπτωματολογία. Ο ιατροδικαστής μάλιστα είπε πως η Μέρφι θα μπορούσε να είχε σωθεί, αν είχαν φροντίσει για την έγκαιρη περίθαλψή της.

Τα τελευταία χρόνια της ηθοποιού

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του ντοκιμαντέρ, τα τελευταία χρόνια της ζωής της Μέρφι δεν ήταν ιδανικά και ιδιαίτερα από τη στιγμή που παντρεύτηκε τον Monjak το 2007. Είναι γεγονός ότι με την πάροδο του χρόνου, η εμφάνισή της άλλαξε δραματικά, προκειμένου να συνάδει με τα χολιγουντιανά πρότυπα της εποχής. Η Μέρφι έβαψε τα μαλλιά της ξανθά, αλλά κυρίως έχασε πολύ βάρος, γεγονός που προκάλεσε την ανησυχία των γύρω της. Έτσι, προέκυψαν διάφορες φήμες που αφορούσαν την εξάρτηση της ηθοποιού από ναρκωτικές ουσίες ή την ύπαρξη κάποιας διατροφικής διαταραχής, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιωθεί ποτέ τίποτα από την ίδια ή την οικογένειά της.

Μέσα στα χρόνια, η καριέρα της Μέρφι σημείωσε καθοδική πορεία. Έπειτα από τη συμμετοχή της σε δεκάδες επιτυχημένες κινηματογραφικές ταινίες, βρέθηκε να παίζει σε ταινίες που δεν προορίζονταν ποτέ για τον κινηματογράφο, αλλά αντιθέτως κατέληγαν κατευθείαν στο βίντεο. Οι περισσότερες απ’αυτές ανήκαν στο είδος του θρίλερ και του τρόμου, με την ποιότητά τους να κρίνεται μέτρια. Τον Νοέμβριο του 2009 και λίγο πριν από το θάνατό της, η Μέρφι φαίνεται να απομακρύνθηκε από την μεταφυσική ταινία The Caller και να αντικαταστάθηκε από την Rachelle Lefevre, με την Μέρφι ωστόσο να επιμένει πως δεν απολύθηκε.

Η προβληματική προσωπικότητα του Simon Monjack

Το ντοκιμαντέρ της HBO Max και ιδιαίτερα το δεύτερο μέρος του εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στον χαρακτήρα του Monjack, καθώς και την επίδραση που είχε πάνω στην Μέρφι. Ο Monjack φαίνεται πως είχε τον απόλυτο έλεγχο τόσο στο γάμο τους, όσο και την καριέρα της Μέρφι. Μετά από το γάμο τους, ο ίδιος απομάκρυνε από το πλευρό της ηθοποιού τους συνεργάτες της, αναλαμβάνοντας ο ίδιος χρέη μάνατζερ, διευθυντή, ενώ είχε λόγο μέχρι και για τα ρούχα και το μακιγιάζ της ηθοποιού. Περνούσαν τον περισσότερο καιρό απομονωμένοι στο σπίτι, ενώ φαίνεται πως και οι δύο ήταν εξαρτημένοι από ουσίες. Γίνεται ξεκάθαρο από τις μαρτυρίες που κατατίθενται στο ντοκιμαντέρ πως ο Monjack ασκούσε κάποιου είδους συναισθηματικό εκβιασμό στην Μέρφι, ενώ της δημιουργούσε και πολλές ανασφάλειες σε σχέση με την εμφάνισή της.

Η σχέση του με την μητέρα της ηθοποιού, μετά από το θάνατο της δεύτερης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επίσης προβληματική. Αφορμή για σχολιασμό έδωσαν αφενός μία αμφιλεγόμενη φωτογράφιση την οποία έκαναν οι δυο τους λίγο μετά από το θάνατο της Μπρίτανι κι αφετέρου η συνέντευξη που έδωσαν από κοινού στον Λάρι Κινγκ. Φαίνεται πως κοιμόντουσαν στο ίδιο κρεβάτι, ενώ ο Monjack ασκούσε ξεκάθαρα σημαντική επιρροή στην πεθερά του, διακόπτοντάς τη συχνά και οδηγώντας τη συζήτηση εκεί που ο ίδιος ήθελε.

Σε γενικές γραμμές, φαίνεται πως ο Monjack ήταν κοινωνιοπαθής. Έλεγε κατά καιρούς ψέματα πως έχει θεραπευτεί από καρκίνο, «εξαφάνισε» την περιουσία της Μέρφι που ανερχόταν σε μερικά εκατομμύρια δολάρια, τα κοσμήματα που της είχε αγοράσει κατά τη διάρκεια του γάμου τους αποδείχτηκε πως ήταν ψεύτικα, ενώ είχε και δύο παιδιά από διαφορετικές γυναίκες, των οποίων ωστόσο την ύπαρξη δε γνώριζε η Μέρφι. Κάποια στιγμή μετά από το θάνατο της ηθοποιού, ο ίδιος φαίνεται πως συγκέντρωνε χρήματα για κάποιο ίδρυμα που θα είχε ως σκοπό να τιμήσει την μνήμη της ηθοποιού, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και κανείς δε γνωρίζει τι έγινε μ’αυτό το εγχείρημα ή τα χρήματα.

Ο Simon Monjack αντιμετώπιζε ορισμένα προβλήματα υγείας και πέθανε 5 μήνες μετά από τη σύζυγό του στο ίδιο σπίτι και ακριβώς από τα ίδια αίτια, γεγονός που πύκνωσε το μυστήριο και τις φήμες που υπήρχαν ήδη γύρω από την υπόθεση.

Η B. Murphy με τον σύζυγό της, S. Monjack

Συμπερασματικά…

Το ντοκιμαντέρ της HBO Max δεν αναιρεί το ιατροδικαστικό πόρισμα, ούτε προχωρά σε κάποιου είδους σοκαριστικές αποκαλύψεις. Όσον αφορά το θάνατο του ζευγαριού, φαίνεται πως έπεσαν θύματα της τοξικότητας της μούχλας που υπήρχε στο σπίτι. Η ύπαρξη της μούχλας δικαιολογεί την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν οι δυο τους, καθώς και τη συμπτωματολογία της Μέρφι πριν από το πρόωρο τέλος της.

Παρόλα αυτά, το ντοκιμαντέρ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον προβληματικό γάμο της Μέρφι και του Μόνιακ. Φαίνεται πως ο Monjack ασκούσε απόλυτο έλεγχο στη ζωή και την καριέρα της Μέρφι κι αυτό φαίνεται να συνετέλεσε στην απομάκρυνση της ηθοποιού από τους φίλους και τους συνεργάτες της, καθώς και στα προβλήματα που αντιμετώπισε με τη δουλειά της. Είναι, τέλος, γεγονός ότι για πολλούς, ακόμα και για τον ιατροδικαστή, το πρόωρο τέλος της Μέρφι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχε τύχει καλύτερης περίθαλψης από το περιβάλλον της.

Θα σας πρότεινα να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ όχι μόνο αν είστε θαυμαστές της Μέρφι, αλλά ακόμα κι αν σας συναρπάζουν οι υποθέσεις που κρύβουν λίγο μυστήριο μέσα τους.

Κάντε εγγραφή στο artville, προκειμένου να λαμβάνετε ενημερώσεις για τα καινούρια μας άρθρα!

Exit mobile version