Site icon artville.

Βιβλιοκριτική: Αρχίζει με εμάς – Colleen Hoover

Advertisements

Το πρώτο άρθρο του 2023 είναι γεγονός και αφορά το τελευταίο βιβλίο που διάβασα μέσα στο 2022: το Αρχίζει με εμάς της Colleen Hoover.

Το Αρχίζει με εμάς αποτελεί την πολυαναμενόμενη συνέχεια του δημοφιλούς Τελειώνει με εμάς και κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Αρχικά, η Hoover δεν σκόπευε να γράψει τη συνέχεια της ιστορίας που συναντάμε στο Τελειώνει με εμάς. Αυτό που την έπεισε να το κάνει ήταν η αγάπη του κόσμου για το βιβλίο της, η οποία και έλαβε αξιοσημείωτες διαστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα στο tik tok. Το αναγνωστικό κοινό δήλωνε μέσω διαδικτύου πως ήθελε να μάθει περισσότερα για τον χαρακτήρα του Άτλας, αλλά και να δει το ζευγάρι της Λίλι και του Άτλας να βρίσκουν την ευτυχία που τόσο τους αξίζει. Κάπως έτσι, η Hoover κατέληξε στη συγγραφή του sequel που ωστόσο κινείται σε ένα πολύ πιο ευχάριστο κλίμα από το πρώτο βιβλίο.

Προσωπικά, ανυπομονούσα να διαβάσω τη συνέχεια και αγόρασα το βιβλίο λίγο μετά την κυκλοφορία του, αφού το Τελειώνει με εμάς μου άρεσε ανέλπιστα πολύ και το διάβασα σχεδόν απνευστί. Παρόλα αυτά, είχα νιώσει πως κατά στιγμές ήταν γρήγορο, καθώς και ότι τελείωσε κάπως απότομα, γι’αυτό και ευελπιστούσα για ένα καλύτερο κλείσιμο της ιστορίας με το δεύτερο βιβλίο.

Το Αρχίζει με εμάς ξεκινά αμέσως μετά το τέλος του προηγούμενου βιβλίου. Η Λίλι έχει πάρει πια διαζύγιο από τον Ράιλ και προσπαθεί να προσαρμοστεί στην νέα της πραγματικότητα, μοιράζοντας τις μέρες της ανάμεσα στη δουλειά και την κόρη της. Η ηρεμία της είναι έτοιμη να ανατραπεί όταν συναντά απρόσμενα τον Άτλας, τον πρώτο της έρωτα και τον άνθρωπο του οποίου η βοήθεια υπήρξε καταλυτική στις κρίσιμες καταστάσεις που αντιμετώπισε με τον Ράιλ. Σύντομα, οι δυο τους έρχονται κοντά, αλλά ο ενθουσιασμός τους δεν κρατάει για πολύ. Ο Ράιλ ανακαλύπτει τη σχέση τους και η αντίδρασή του δεν είναι καλή, αφού θέλει όλα να γίνουν όπως πριν και φυσικά, δε θέλει τον Άτλας στη ζωή της κόρης του. Παράλληλα, ο Άτλας έρχεται αντιμέτωπος με το παρελθόν, αλλά και το μέλλον του όταν η μητέρα του εμφανίζεται απρόσμενα στη ζωή του.

Στο βιβλίο συναντάμε παλιούς και νέους χαρακτήρες, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται πλέον, εκτός φυσικά από τη Λίλι, ο χαρακτήρας του Άτλας. Μαθαίνουμε περισσότερα για το υπόβαθρο, την οικογένεια και το παρελθόν του μέσα από εξομολογήσεις του ίδιου, αλλά και την πλοκή του βιβλίου. Η αφήγηση εναλλάσσεται ανάμεσα στην οπτική γωνία της Λίλι και του Άτλας κι αυτό μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε ουσιαστικά και τους δύο χαρακτήρες. Όσον αφορά τη Λίλι, ο χαρακτήρας της έχει ήδη διερευνηθεί επαρκώς στο πρώτο βιβλίο, αλλά εδώ γνωρίζουμε μία άλλη πτυχή της: αυτή της μητέρας και της γυναίκας που ωριμάζει και κατασταλάζει σε σχέση με τη ζωή της. Από την άλλη, ο μυστηριώδης χαρακτήρας του Άτλας αποκαλύπτεται μέσα από τα σχετικά κεφάλαια του βιβλίου και βλέπουμε, εκτός των άλλων, τον τρόπο που ζει, που εργάζεται, αλλά και πως είναι η σχέση του με τους άλλους. Όσον αφορά τους δευτερεύοντες χαρακτήρες, ο Ράιλ βρίσκεται στο παρασκήνιο κι ίσως αυτή να είναι μία από τις αδυναμίες του μυθιστορήματος. Μαθαίνουμε ελάχιστα για την πορεία της ζωής του μετά το διαζύγιο και δεν μαθαίνουμε τίποτα περισσότερο απ’όσα βλέπουν ο Άτλας και η Λίλι όταν τον συναντούν. Ακόμα, μαθαίνουμε λίγα περισσότερα για τη δυναμική της σχέσης ανάμεσα στην Αλίσα και τον Μάρσαλ, ενώ αμφότεροι δείχνουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στη Λίλι, διαλέγοντας “στρατόπεδο”.

Το Αρχίζει με εμάς αναπαριστά με ρεαλισμό όσα συμβαίνουν στη ζωή μιάς γυναίκας μετά το τέλος ενός κακοποιητικού γάμου και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται σε ό,τι αφορά τη συνεννόηση μεταξύ του ζευγαριού, αλλά και την ανατροφή και την κοινή κηδεμονία ενός παιδιού. Σε πολλές περιπτώσεις, τονίζεται πόσο σημαντική και καθοριστική είναι η ύπαρξη ενός συστήματος υποστήριξης για να μπορέσει ένας άνθρωπος να σπάσει τον κακοποιητικό κύκλο, καθώς και να συνεχίσει αρμονικά τη ζωή του.

Ακόμα, ενώ η συγγραφέας “παίζει” με την ιδέα της εξερεύνησης ενός εφηβικού έρωτα που ζωντανεύει ξανά στην ενήλικη ζωή του ζευγαριού, δεν στέκεται σε αυτό. Αντιθέτως, εξερευνά την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων, καθώς και την προσπάθεια που χρειάζεται για να χτιστεί και να προχωρήσει μία σχέση που να στηρίζεται στο σεβασμό, την εμπιστοσύνη, την υπομονή και φυσικά την αγάπη.

Το Αρχίζει με εμάς έχει ήδη αρχίσει να αγαπιέται από το αναγνωστικό κοινό και δεν απογοητεύει αφού, έχοντας διαβάσει το προηγούμενο βιβλίο, ξέρουμε τι να περιμένουμε. Η ροή του είναι καλή και διαβάζεται εύκολα, ενώ έχει και το λυτρωτικό happy end που ίσως πολλοί να επιθυμούσαν για τη Λίλι μετά τις στιγμές που πέρασε στο Τελειώνει με εμάς.

Συμπερασματικά, αν αγαπήσατε το Τελειώνει με εμάς αναμφισβήτητα δώστε μία ευκαιρία και στη συνέχειά του, ακόμα κι αν δεν νιώσατε ότι τη χρειάζεστε τελειώνοντας το πρώτο βιβλίο. Το καλό του τέλος και η ελαφριά του ατμόσφαιρα θα σας ευχαριστήσουν και θα σας γεμίσουν με ελπίδα.

Exit mobile version