Αν ασχολείστε με τη συγγραφή, είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε πολλές περιπτώσεις έχετε φτάσει στο σημείο να μην έχετε την έμπνευση, τη διάθεση ή το κίνητρο για να γράψετε. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορείτε να δουλέψετε πάνω στο βιβλίο σας, να γράψετε ένα καινούριο άρθρο για το blog σας ή να τελειώσετε εκείνη την ιστορία που έχετε αφήσει στην μέση.
Αυτό μπορεί να σας συμβαίνει για ποικίλους λόγους κι είναι, κατά βάση, λογικό και κυρίως ανθρώπινο. Μπορεί να βρίσκεστε προσωπικά σε μια δύσκολη περίοδο, να φαντάζει ακατόρθωτο να οργανωθείτε, να έχετε ξεμείνει από ιδέες ή πολύ απλά να νιώθετε πως αυτό πάνω στο οποίο δουλεύετε έχει βαλτώσει.
Στο σημερινό μου άρθρο θα σας παρουσιάσω κάποιους τρόπους που πιθανώς θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να επικεντρωθείτε περισσότερο στο γράψιμο – και πραγματικά ελπίζω να το καταφέρετε!
Άρα… μήπως αναρωτιέστε πώς να γράψετε περισσότερο;
1) Διαβάστε! Διαβάστε όσο περισσότερο μπορείτε κι ο,τιδήποτε σας κάνει κέφι: μυθιστόρημα, διήγημα, ποίημα, άρθρο και στη χειρότερη… λόγια διάσημων προσωπικοτήτων. Το διάβασμα, πέραν του γεγονότος ότι χαλαρώνει και ψυχαγωγεί, διατηρεί το μυαλό μας σε εγρήγορση, ενισχύει τη φαντασία μας, αφυπνίζει την έμπνευσή μας και μας βοηθάει να δημιουργήσουμε νέες ιδέες, αλλά και καινούριες οπτικές για τον κόσμο που μας περιβάλλει.
2) Περιορίστε ό,τι μπορεί να σας αποσπάσει! Αυτό σημαίνει πως όταν αποφασίζετε να γράψετε, το καλύτερο είναι να αφοσιωθείτε σ’αυτό. Μην στέλνετε παράλληλα μηνύματα στους φίλους σας, μη χάνετε χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μη ψάχνετε για πληροφορίες στο Google που μπορούν εύκολα να σας οδηγήσουν από την μια ιστοσελίδα στην άλλη, μην χαζεύετε στη τηλεόραση. Αφιερωθείτε σε αυτό που θέλετε να κάνετε: στο να γράψετε. Στην τελική, κλείστε για λίγο το router και συγκεντρωθείτε στο γραπτό σας.
3) Χρησιμοποιείστε ένα χρονόμετρο! Αν είστε απ’αυτούς που έχουν πάντοτε την εντύπωση πως δεν έχουν ποτέ χρόνο για να γράψουν, τότε χρησιμοποιείστε ένα χρονόμετρο – είτε αυτό του κινητού σας, είτε κάποιο κοινό. Ορίστε τον επιθυμητό χρόνο που θέλετε να αφιερώσετε στη συγγραφή. Μπορείτε να ξεκινήσετε από πολύ λίγο, όπως 5 λεπτά και να συνεχίσετε ανεβάζοντας το χρόνο σας σταδιακά. Θα δείτε πως τελικά δεν είναι ακατόρθωτο να βρείτε λίγο χρόνο για να γράψετε.
4) Μη διορθώνετε ό,τι έχετε γράψει παλαιότερα, απλώς γράψτε! Θαρρώ πως αυτό δε χρειάζεται ιδιαίτερη επεξήγηση. Απλώς συνεχίστε από εκεί που είχατε σταματήσει, σε περίπτωση που δε δουλεύετε πάνω σε κάτι εντελώς καινούριο. Μη χάνετε χρόνο σβήνοντας, διορθώνοντας και προσθέτοντας σε παλαιότερα κεφάλαια. Αυτό θα ήταν καλό να γίνει αργότερα.
5) Βρείτε την ώρα που λειτουργεί καλύτερα για εσάς! Αυτό σημαίνει πως άλλοι άνθρωποι βρίσκουν πιο εύκολο το να γράψουν το πρωί, ενώ άλλοι προτιμούν το βράδυ. Επομένως ανακαλύψτε τι βολεύει καλύτερα εσάς και επικεντρωθείτε σ’αυτό για να δώσετε μια ώθηση στη διαδικασία της συγγραφής.
6) Έχετε πάντοτε ένα σημειωματάριο μαζί σας! Αυτό θα σας βοηθήσει να σημειώνετε ιδέες που μπορεί να έχετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, είτε για καινούρια κείμενα, είτε για παλαιότερα και θα σας βοηθήσουν να εξελίξετε την ιστορία σας. Το κακό με τις ιδέες που μας έρχονται σε μια τυχαία στιγμή είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα τις ξεχάσουμε μέχρι να βρεθούμε ξανά μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή μας. Εναλλακτικά, ηχογραφήστε τες στο κινητό σας!
7) Μην προσπαθείτε να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα! Αυτό σημαίνει και πάλι…αφιερωθείτε στο γραπτό σας. Δεν είναι η ώρα για να ψάξετε πληροφορίες, να χτίσετε το βιογραφικό του ήρωά σας ή για να δημιουργήσετε ένα σχεδιάγραμμα της πλοκής. Όλα αυτά θα τα κάνετε σε άλλο χρόνο και όχι τη στιγμή της δημιουργίας.
Καλή επιτυχία!
Αυτό ήταν το σημερινό άρθρο του ARTville! Ελπίζω να σας άρεσε και θα τα ξαναπούμε σύντομα!
Leave a Reply