Site icon artville.

6+1 αγαπημένα Μαρτίου

Advertisements

Ο πρώτος μήνας της άνοιξης έφτασε κιόλας στο τέλος του για να οδεύσουμε σιγά-σιγά προς την καρδιά της όμορφης αυτής εποχής που συμβολίζει την άνθιση, την καρποφορία και την αναγέννηση. Ο φετινός Μάρτιος έμοιαζε πολύ με τον περσινό, αφού για άλλη μία χρονιά βρισκόμαστε εν μέσω lockdown με επιχειρήσεις που ανεβάζουν και κατεβάζουν λουκέτα, περιορισμένες μετακινήσεις και πολλά μέτρα προστασίας. Το φωτεινό σημείο του φετινού Μάρτη ήταν, βέβαια, η επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 που μας έκανε, έστω και για λίγο, να ξεχάσουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες του παρόντος και να νιώσουμε ελπίδα και υπερηφάνεια για τους αγώνες των προγόνων μας.

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε μαζί τα αγαπημένα του μήνα που μας πέρασε. Πράγματα δηλαδή που μου κίνησαν την προσοχή και το ενδιαφέρον και ίσως να έκαναν την καθημερινότητά μου λίγο καλύτερη. Σήμερα θα μιλήσουμε, ως συνήθως, για βιβλία, μουσική και ταινίες, αλλά και για προϊόντα, διαδικτυακές εφαρμογές και podcast. Πάμε, λοιπόν, να τα δούμε ένα-ένα ξεχωριστά!


1. Forest

Το Forest είναι μία δημοφιλής εφαρμογή παραγωγικότητας που έχει ως στόχο της να μας βοηθήσει να μείνουμε συγκεντρωμένοι στο σκοπό μας, είτε αυτός είναι η μελέτη, είτε η δουλειά, είτε η γυμναστική ή οτιδήποτε άλλο στο οποίο μπορεί να θέλουμε να επικεντρωθούμε. Παράλληλα, η εφαρμογή μάς βοηθάει στο να κρατάμε μακριά το τηλέφωνό μας που συχνά μάς αποσπά χωρίς κανένα σοβαρό λόγο. Η χρήση της είναι ιδιαίτερα απλή: θέτουμε ένα χρονόμετρο με το χρόνο που εμείς επιθυμούμε κι ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα κι εμείς μένουμε επικεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε, ένα δέντρο φυτεύεται και μεγαλώνει στο εικονικό μας δάσος. Αν επιχειρήσουμε να βγούμε απ’την εφαρμογή για να «χαζέψουμε» στο κινητό, τότε το Forest μάς ειδοποιεί να επιστρέψουμε σε αυτό που κάναμε, ειδάλλως θα δούμε το δεντράκι μας να μαραίνεται. Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά αυτή η εφαρμογή βοηθάει σημαντικά που  χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο τη χρησιμοποιούν. Είναι αξιοσημείωτο πως η περιβαλλοντική χροιά της εφαρμογής δεν περιορίζεται στο εικονικό δάσος, αλλά σας δίνει τη δυνατότητα να φυτεύσετε δέντρα σε αληθινά δάση του κόσμου, ξοδεύοντας μερικά από τα εικονικά νομίσματα που κερδίζετε με τη χρήση της, καθώς το Forest συνεργάζεται με την περιβαλλοντική οργάνωση Trees for the future. Αν επιθυμείτε, λοιπόν, να δουλεύετε χωρίς να αποσπάστε από το κινητό σας ή και να νικήσετε τον πιθανό εθισμό που έχετε από αυτό, τότε η συγκεκριμένη εφαρμογή σίγουρα θα σας βοηθήσει. Διατίθεται δωρεάν στο Google Play & το App Store

2. Ένα αρωματικό κερί Lana Del Rey από το διαδικτυακό κατάστημα UniqueWick στο etsy.com

Οι αναγνώστες του ιστολογίου γνωρίζουν ήδη την αγάπη μου για την μουσική της Del Rey, αφού έχω μιλήσει αρκετές φορές για εκείνη (ενώ θα τη δείτε να αναφέρεται ξανά παρακάτω). Πριν από λίγο καιρό, παρήγγειλα το κερί της φωτογραφίας από ένα διαδικτυακό κατάστημα που έχει την έδρα του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρά την απόσταση και τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας, η εξυπηρέτηση ήταν άμεση και γρήγορη. Έλαβα το δέμα μου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και εξαιρετικά συσκευασμένο, ενώ η πωλήτρια επικοινώνησε μαζί μου για να διαβεβαιωθεί πως όλα ήταν εντάξει. Το κερί είναι εξαιρετικής ποιότητας και χειροποίητο και το άρωμά του πάρα πολύ όμορφο. Αν είστε λάτρεις των κεριών, θα σας έλεγα να τσεκάρετε το διαδικτυακό της κατάστημα! https://www.etsy.com/shop/UniqueWick

3. Θα κοιμηθούμε όταν γεράσουμε του Pino Corrias

Μετά το Ταχυδρομείο ξεκίνησα να διαβάζω το μυθιστόρημα του Pino Corrias Θα κοιμηθούμε όταν γεράσουμε, σε μετάφραση της Άννας Παπασταύρου. Το συγκεκριμένο βιβλίο βρισκόταν για καιρό στη βιβλιοθήκη μου, μέχρι που αποφάσισα να το ξεκινήσω. Εν συντομία, η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από τον Όσκαρ Μαρτέλο, έναν πάμπλουτο παραγωγό ταινιών που φιλοδοξεί να κατακτήσει την Τσινετσιτά. Είναι αδίστακτος και διατεθειμένος να κάνει τα πάντα, προκειμένου να πετύχει τους στόχους του. Συνοδοιπόροι του σ’αυτή την ιστορία είναι ένας καλόψυχος σεναριογράφος, μια πανέμορφη ηθοποιός, αλλά και ένας οξυδερκής επιθεωρητής που προσπαθεί να ξεσκεπάσει τις παρανομίες του Όσκαρ. Το συγκεκριμένο βιβλίο, χωρίς να είναι το καλύτερο που έχω διαβάσει, διαβάζεται εύκολα και η γραφή του είναι ιδιαιτέρως διασκεδαστική. Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι ενδιαφέροντες και ο τρόπος που ο Corrias εμβαθύνει σε αυτούς είναι επιτυχημένος. Η πλοκή γίνεται πιο ενδιαφέρουσα, καθώς η εξέλιξη της ιστορίας προχωρά. Θα έλεγα πως πρόκειται για ένα εύπεπτο ανάγνωσμα, που θα το πρότεινα αν είστε σε μια φάση που δε θέλετε να ζορίσετε πολύ το μυαλό σας. Το 2016 το βιβλίο τιμήθηκε με το λογοτεχνικό βραβείο Ultima Frontiera “Carlo Cassola” και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.

4.Notion

Η 2η διαδικτυακή εφαρμογή για την οποία θα σας μιλήσω σήμερα είναι το Notion. Την συγκεκριμένη εφαρμογή την ανακάλυψα από διάφορα video στο youtube και είναι ουσιαστικά μία βάση δεδομένων, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Είναι κατάλληλη για μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους και ιδανική για σημειώσεις,  διαχείριση project, αποθήκευση συνδέσμων, βίντεο και πληροφοριών, καθώς και για την καταγραφή της προόδου σας, για σημαντικές προθεσμίες και ημερομηνίες κι άλλα πολλά. Θα μπορούσε να οριστεί ως μια ηλεκτρονική ατζέντα και είναι μια εφαρμογή εύχρηστη και απλή στην χρήση της, αν και στην αρχή ίσως να σας ξενίσει έως ότου να τη διαμορφώσετε όπως εσείς επιθυμείτε. Το notion θεωρείται κατάλληλο για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και τη διαχείριση των εργασιών μας. Πραγματικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλούς σκοπούς, οπότε και η διαμόρφωση των δικών σας σελίδων στο notion επαφίεται αποκλειστικά σε εσάς. Το notion είναι δωρεάν για προσωπική χρήση και συνδρομητικό, αν θέλετε να μοιράζεστε τις σελίδες σας με άλλους για ομαδικές εργασίες και project. Μπορείτε να το κατεβάσετε στον υπολογιστή, το κινητό ή το tablet σας, ενώ έχετε πρόσβαση σε αυτό και μέσω της ιστοσελίδας του, www.notion.com. Αν όντως εγγραφείτε στο notion, θα σας συνιστούσα να πάρετε ιδέες για την διαμόρφωσή του και τα πρώτα βήματα από το youtube & το pinterest.

5.Mighty Aphrodite του Woody Allen (1995)
Η ταινία που θυμήθηκα στα πλαίσια της διπλωματικής μου εργασίας είναι το Mighty Aphrodite του Άλεν, το οποίο βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1995. Η ελληνική απόδοση του τίτλου είναι Ακαταμάχητη Αφροδίτη και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βλέπουμε τους Mira Sorvino, Helena Bonham-Carter και Woody Allen. Η ταινία ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες του σκηνοθέτη, αφού έχει σαφείς επιρροές από την αρχαία τραγωδία, αλλά παραπομπές στον τραγικό μύθο του Οιδίποδα και τον μύθο του Πυγμαλίωνα.

Η ιστορία ξεκινάει όταν ένας πατέρας αποφασίζει να βρει την πραγματική μητέρα του υιοθετημένου του γιου. Η αναζήτηση είναι ούτως ή άλλως δύσκολη και η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, όταν ο Lenny (Woody Allen) ανακαλύπτει πως η πραγματική μητέρα του αγαπημένου του γιου είναι στην πραγματικότητα μία ιερόδουλη και πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών που ονειρεύεται να γίνει ηθοποιός. Έτσι ο Lenny αποφασίζει να βοηθήσει τη Linda (Mira Sorvino) να αλλάξει ζωή, με το να βρει μια κανονική δουλειά κι έναν σύντροφο. Τι θα γίνει όμως όταν ανάμεσά τους αναπτυχθεί μια ιδιαίτερη συμπάθεια; Μέσα στην όλη υπόθεση, ένα αρχαίο χορικό σύνολο συντροφεύει τον ήρωα καθ’όλη την διάρκεια της ιστορίας, τον συμβουλεύει, αλλά και σχολιάζει τα τεκταινόμενα.

Με λίγα λόγια, ο Άλεν γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε μια διασκεδαστική κωμωδία παρεξηγήσεων και συμπτώσεων με σαφείς επιδράσεις από την αρχαία ελληνική τραγωδία, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στην ύπαρξη του χορού, αλλά επεκτείνονται και στο μοτίβο που κινείται η πλοκή, σε τεχνικές λεπτομέρειες του είδους, όπως είναι ο από μηχανής θεός, καθώς και την παρουσία τραγικών ηρώων, όπως είναι ο μάντης Τειρεσίας και η Κασσάνδρα.

Συνοπτικά, η Ακαταμάχητη Αφροδίτη είναι μια διασκεδαστική ταινία που αξίζει να παρακολουθήσετε έστω για μία φορά, για την ερμηνεία της Sorvino που απέσπασε κι ένα βραβείο Όσκαρ, την αστεία πλοκή, αλλά και την πρωτότυπη και κωμική αξιοποίηση της αρχαίας τραγωδίας.

6.Chemtrails over the Country Club – Lana Del Rey

Στα μέσα Μαρτίου κυκλοφόρησε το 7ο κατά σειρά studio album της Lana Del Rey, με τον τίτλο Chemtrails over the Country Club. Έχω ήδη αναφερθεί σ’αυτό σε προηγούμενη δημοσίευση, ωστόσο δεν γίνεται να μην το συμπεριλάβω στα αγαπημένα του προηγούμενου μήνα. Ο δίσκος περιλαμβάνει 11 πρωτότυπα τραγούδια, γραμμένα από τους Del Rey & Jack Antonoff, καθώς και τη διασκευή του κλασικού τραγουδιού For Free της Joni Mitchell, σε συνεργασία με τις τραγουδίστριες Zella Day & Weyes Blood.  Από τον συγκεκριμένο δίσκο ξεχωρίζω το ομώνυμο τραγούδι του τίτλου, το Let me love you like a woman & το White Dress!

7.Podcast: The Brain Hacking Academy

Για το τέλος άφησα ένα podcast που ξεκίνησα να ακούω γύρω στις αρχές Μαρτίου. Το ανακάλυψα τυχαία στο Spotify, αναζητώντας ένα ωραίο, ελληνικό podcast που να μπορώ να ακούω κυρίως όταν πηγαίνω για περπάτημα. Ξαφνιάστηκα ευχάριστα, διότι το συγκεκριμένο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, ακούγεται ευχάριστα και οι παρουσιαστές του είναι καθηλωτικοί, συμπαθείς και πολύ διασκεδαστικοί! Τα επεισόδια του podcast ασχολούνται με ζητήματα που αφορούν κυρίως την αυτοβελτίωση, την παραγωγικότητα, λύσεις και ιδέες για σύγχρονα προβλήματα που μας αφορούν όλους, τεχνικές για καλύτερη διαχείριση χρόνου και φόρτου εργασίας, συμβουλές επάνω σε ζητήματα καριέρας και διασυνδέσεων. Ειλικρινά χαίρομαι που το ανακάλυψα και το βρίσκω αρκετά πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα! Παρουσιαστές του Podcast είναι οι Φύλλις Γαβριηλίδου & Δημήτρης Γκιόκας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα τους:

Αυτά ήταν λοιπόν τα δικά μου αγαπημένα Μαρτίου. Ελπίζω ο προηγούμενος μήνας να κύλησε ευχάριστα για εσάς, να ανακαλύψατε και να καταπιαστήκατε με πολλά νέα πράγματα και φυσικά να βρήκατε τα δικά σας αγαπημένα!

Μη ξεχάσετε να κάνετε like στη σελίδα του ARTville στο Facebook!

Exit mobile version