Site icon artville.

6 τρόποι για να αποφύγετε τη μελαγχολία της Κυριακής

Advertisements

Η κυριακάτικη μελαγχολια δεν είναι άγνωστη σε κανένα από εμάς. Συνήθως ξεκινάει αργά το απόγευμα, μας συντροφεύει μέχρι τη στιγμή που πηγαίνουμε για ύπνο και δεν μας αφήνει να απολαύσουμε το τέλος του Σαββατοκύριακου. Δεν αφορά φυσικά μόνο τους ενήλικες, αλλά και τα παιδιά που δεν ανυπομονούν ιδιαίτερα για την επιστροφή τους στην σχολική αίθουσα. Τα αίτια που κρύβονται πίσω από αυτή την γνωστή αίσθηση μπορούν να είναι πολλά. Ορισμένες φορές πιστεύουμε πως δεν εκμεταλλευτήκαμε το Σαββατοκύριακο στο έπακρο επειδή δεν κάναμε όσα είχαμε στο μυαλό μας ή δεν περάσαμε όσο χρόνο θα θέλαμε με τους αγαπημένους μας. Άλλοτε πάλι αγχωνόμαστε για την νέα εβδομάδα, καθώς και για τις υποχρεώσεις και τις δουλειές που μας περιμένουν.

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε ορισμένους τρόπους που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποτινάξουμε την κυριακάτικη μελαγχολία από πάνω μας κι έτσι, να ευχαριστηθούμε περισσότερο, αλλά και ουσιαστικά, το Σαββατοκύριακό μας.

Προετοιμαστείτε από την Παρασκευή

Η προετοιμασία για την καινούρια εβδομάδα ξεκινάει από την Παρασκευή! Έτσι, προτού φύγετε από τη δουλειά σας, κάντε μία μικρή προετοιμασία για τη Δευτέρα, εφόσον φυσικά αυτό είναι δυνατόν. Τακτοποιήστε το γραφείο σας, πετάξτε τα σκουπίδια και ρίξτε μια σύντομη ματιά στα ραντεβού και τις υποχρεώσεις της ερχόμενης εβδομάδας για να τα έχετε στο μυαλό σας. Μπορείτε, ακόμα, να σημειώσετε στο ημερολόγιό σας το πρόγραμμα της καινούριας εβδομάδας, στο βαθμό που το γνωρίζετε, έτσι ώστε να μην ασχοληθείτε καθόλου μ’αυτό μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά και για να μην αγχώνεστε για σημαντικές υποχρεώσεις που μπορεί να ξεχάσετε μέχρι τη Δευτέρα.

Κάντε πιο πολλά το Σάββατο…

… για να έχετε περισσότερο χρόνο την Κυριακή. Αυτό σημαίνει πως αν αφιερώνετε ένα μεγάλο μέρος του Σαββατοκύριακου σε μικροδουλειές που πρέπει να γίνουν, ψώνια, πλυντήρια, καθαριότητα και μαγείρεμα, τότε θα ήταν χρήσιμο να προσπαθήσετε να κάνετε τα περισσότερα από αυτά ή εκείνα που σας δυσαρεστούν ή και βαριέστε περισσότερο όσο νωρίτερα γίνεται μέσα στο Σαββατοκύριακο. Έτσι όχι μόνο θα τελειώσετε νωρίτερα με τις δουλειές σας κερδίζοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο, αλλά θα έχετε και την Κυριακή ελεύθερη για να ξεκουραστείτε, να χαλαρώσετε και να διασκεδάσετε.

Έχετε Pinterest;

Θέστε εβδομαδιαίους στόχους

Αυτό θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο αν ένα μέρος της θλίψης σας οφείλεται στο ότι νιώθετε εξαιρετικά αποδιοργανωμένοι και ανέτοιμοι για να υποδεχτείτε την Δευτέρα και γενικότερα την νέα εβδομάδα. Πολλές φορές έχουμε πολλά στο μυαλό μας και δεν ξέρουμε από που να ξεκινήσουμε και τι να κάνουμε πρώτα. Το αποτέλεσμα είναι να αγχωνόμαστε ειδικά όταν έχουμε λίγο χρόνο στη διάθεσή μας ή ετοιμαζόμαστε να χαλαρώσουμε. Το να θέσετε ορισμένους στόχους για την νέα εβδομάδα θα σας βοηθήσει αφενός να είστε περισσότερο προετοιμασμένοι κι αφετέρου περισσότερο συγκεντρωμένοι γύρω από όσα έχετε να κάνετε. Κρατήστε τη λίστα μικρή ώστε να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες σας και να συμβαδίζει με το πρόγραμμά σας και θέστε προτεραιότητες ανάλογα με το τι έχει περισσότερη σημασία ή πρέπει να γίνει εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου. Έτσι, η Δευτέρα θα σας βρει με καλύτερη διάθεση και περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Φροντίστε τη σωματική και ψυχική σας υγεία

Η ενασχόληση με δραστηριότητες που είναι ευεργετικές για την υγεία μας, βοηθά στο να περιορίσουμε το άγχος, να απαλλαγούμε από τη συσσωρευμένη κούραση των προηγούμενων ημερών, αλλά και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για την καινούρια εβδομάδα. Ο καθένας από εμάς μπορεί να επιλέξει διαφορετικούς τρόπους που θα συμβάλουν στην φροντίδα της σωματικής και ψυχικής του υγείας, αλλά η σωματική άσκηση, το ημερολόγιο, οι εκδρομές και το διάβασμα είναι μερικές μόνο από τις επιλογές που αδιαμφισβήτητα μπορούν να δράσουν ευεργετικά στο σώμα και την ψυχή σας. Αφιερώνοντας ένα μέρος του ελεύθερου χρόνου και του Σαββατοκύριακού σας σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, θα μπορέσετε να διαχειριστείτε σε μεγάλο βαθμό τυχόν αρνητικά συναισθήματα που σας επηρεάζουν, θα αισθανθείτε καλύτερα με τον εαυτό σας, θα χαλαρώσετε ουσιαστικά και θα είστε έτοιμοι να ανταποκριθείτε καλύτερα στις απαιτήσεις της καινούριας εβδομάδας.

Περάστε χρόνο με τους φίλους σας

Ένας ακόμα τρόπος για να απαλλαγείτε από τα δυσάρεστα συναισθήματα της Κυριακής είναι να αφιερώσετε την μέρα στους φίλους και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Η ρουτίνα και οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας μάς κάνουν πολλές φορές να αμελούμε την προσωπική και κοινωνική μας ζωή. Η αποστασιοποίηση από τους φίλους μας είναι ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να συντελέσει στο άγχος και τη θλίψη που αισθανόμαστε τα Σαββατοκύριακα. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους καταστάσεις είναι να περάσουμε ουσιαστικό χρόνο με τους αγαπημένους μας. Να βγούμε, δηλαδή, για φαγητό, να τους προσκαλέσουμε στο σπίτι, να τους επισκεφτούμε ή και να πάμε μια μονοήμερη εκδρομή. Έπειτα από μια μέρα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, το βράδυ της Κυριακής θα μας βρει ευχαριστημένους και χαρούμενους.

Μη ξεχνάτε να διασκεδάζετε

Ίσως να είναι προφανές, αλλά αφιερώστε την Κυριακή σας στο να διασκεδάσετε με τον τρόπο που σας ταιριάζει καλύτερα. Αν θέλετε να δείτε μια ταινία στο σπίτι, κάντε το. Αν θέλετε να οδηγήσετε ως την κοντινότερη παραλία, επιλέξτε αυτό. Αν, πάλι, δεν θέλετε να κάνετε τίποτα ιδιαίτερο, αλλά να μείνετε στο σπίτι και να παίξετε βιντεοπαιχνίδια, τότε αυτό είναι που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Αφιερώστε ένα μέρος της Κυριακής στο να περάσετε καλά και να διασκεδάσετε χωρίς να σκέφτεστε τις υποχρεώσεις που σας περιμένουν από Δευτέρα. Έτσι κι αλλιώς, οι Κυριακές ανήκουν μόνο σε εσάς!

Exit mobile version