Τα παιδιά & η δημιουργική γραφή στη ζωή τους

Από πολύ νωρίς τα παιδιά έχουν το ταλέντο ν’ανακαλύπτουν με ξεχωριστό τρόπο τον κόσμο που τα περιβάλλει. Εξερευνούν, αισθάνονται ενδιαφέρον για ό,τι καινούριο μπορεί να δουν, μαθαίνουν με ευκολία νέες λέξεις, ενστερνίζονται νέες συμπεριφορές και κατά αυτό τον τρόπο, αναπτύσσουν ένα δημιουργικό και γεμάτο από περιέργεια μυαλό. Στο σημερινό άρθρο θα εξετάσουμε τα οφέλη που μπορεί να έχει η δημιουργική γραφή, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις σχολικές τους επιδόσεις, αλλά και την υγιή τους ανάπτυξη, καθώς και διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους.

Η ενθάρρυνση των παιδιών να σκεφτούν μία ιστορία και στη συνέχεια, να την πουν και αργότερα να τη γράψουν, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της συναισθηματικής τους νοημοσύνης. Μέσα από τις ιστορίες, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα συναισθήματά τους, μαθαίνουν να τα αναγνωρίζουν, αλλά και να τα διαχειρίζονται μέσα από τους χαρακτήρες που επινοούν, ενώ γίνεται πιο εύκολο γι’αυτά να μπουν στη θέση του άλλου. Είναι πολύ πιο εύκολο να αισθανθούν συναισθήματα, όπως είναι η συμπάθεια και η εμπάθεια, καθώς και να αναγνωρίσουν τι είναι σωστό και τι λάθος μέσα από τα γεγονότα μίας φανταστικής ιστορίας. Ακόμα, η πιθανή ταύτιση των παιδιών με επινοημένους χαρακτήρες θα τα βοηθήσει σε ό,τι αφορά την ανακάλυψη του εαυτού τους, αλλά και την καλύτερη κατανόηση του κόσμου και των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω τους.

Επίσης, σε μία εποχή κατά την οποία η ανάγνωση βιβλίων παραγκωνίζεται και τα ηλεκτρονικά μέσα επικρατούν, είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να βρίσκονται σε στενή επαφή με την τέχνη του λόγου. Μέσω της δημιουργικής γραφής, τα παιδιά θα βελτιώσουν τόσο τη γλωσσική τους ικανότητα, όσο και τις συγγραφικές τους δεξιότητες. Τα παιδιά  θα μπορέσουν να αποκτήσουν ένα καλύτερα δομημένο λόγο με πλούσιο λεξιλόγιο, σωστή στίξη και καλή σύνταξη. Έτσι, είναι δυνατόν να βελτιωθούν οι σχολικές τους επιδόσεις σε πολλά μαθήματα και ιδιαιτέρως τα θεωρητικά

Πέραν των σχολικών επιδόσεων, μέσω της δημιουργικής γραφής και της επαφής τους με το λόγο, τη συγγραφή και τη λογοτεχνία, τα παιδιά δύνανται να εφοδιαστούν με δεξιότητες και χαρακτηριστικά που θα τα ακολουθούν σε ολόκληρη τη ζωή τους. Η φαντασία τους θα ωφεληθεί και θα αναπτυχθεί, οι επικοινωνιακές και λογικές τους ικανότητες θα βελτιωθούν, ενώ η οργάνωση σκέψεων που προϋποθέτει η διαδικασία της συγγραφής συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση της οργάνωσης και της προσοχής των παιδιών. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι όταν τα παιδιά ξεκινούν να εκφράζουν τις ιδέες και τις απόψεις τους μέσω του γραπτού λόγου, τότε αποκτούν αυτοπεποίθηση και σαν ενήλικες θα τους είναι πολύ πιο εύκολο, τόσο να εκφράσουν σε άλλους τις απόψεις τους, όσο και να τις υπερασπιστούν και να επιχειρηματολογήσουν πάνω σε αυτές. Έτσι, διαμορφώνονται δυναμικοί ενήλικες που είναι σε θέση να μιλήσουν, να επικοινωνήσουν, να μοιραστούν και να εκφράσουν σκέψεις και απόψεις στους γύρω τους.

Επιπρόσθετα, η συγγραφή βοηθάει, όχι μόνο τα παιδιά, αλλά όλους μας να διαχειριστούμε και να αντιμετωπίσουμε πιθανά αρνητικά συναισθήματα που μας ταλαιπωρούν. Η διαχείριση του άγχους καθίσταται περισσότερο εύκολη, τα άσχημα συναισθήματα αναγνωρίζονται και αντιμετωπίζονται, ενώ ακόμα και η διαχείριση μίας τραυματικής εμπειρίας γίνεται περισσότερο υποφερτή με τη σωστή, βέβαια, υποστήριξη από το περιβάλλον.

Τέλος, μιλώντας για δημιουργική γραφή, δεν εννοούμε μόνο τη συγγραφή, καθώς αυτή δεν μπορεί να μπει στη ζωή των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία. Η δημιουργική γραφή μπορεί να εφαρμοστεί μέσα από διάφορες, ευφάνταστες δραστηριότητες, όπως είναι τα λεκτικά παιχνίδια, η ανάγνωση παραμυθιών και η προφορική διασκευή τους, η επινόηση χαρακτήρων και απλών, διασκεδαστικών ιστοριών ή παιχνίδια που σχετίζονται με αστείες ομοιοκαταληξίες. Σταδιακά, τα παιδιά μπορούν να έρθουν σε επαφή με την ανάγνωση ιστοριών, παραμυθιών και βιβλίων, καθώς και τη συγγραφή των δικών τους σκέψεων και περιπετειών.

Ας σταθούμε δίπλα στα παιδιά και ας ακούσουμε τις ιστορίες που έχουν να μας πουν. Το μυαλό τους, έτσι κι αλλιώς, φτάνει σε μέρη που το δικό μας δύσκολα πηγαίνει πια.

-Μην ξεχάσετε να ακολουθήσετε το ARTville στο Facebook!-

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s