Ας δούμε μαζί 4 εκπαιδευτικές πλατφόρμες

Η μάθηση είναι μια διαδικασία που δεν περιορίζεται μόνο στα μαθητικά & τα φοιτητικά μας χρόνια, αλλά για πολλούς δεν σταματάει ποτέ. Ειδικά στις μέρες μας, αυτό γίνεται ακόμα πιο εύκολο, αφού μέσω του διαδικτύου όλοι έχουμε πρόσβαση σε ανεξάντλητες πηγές πληροφοριών που προσφέρουν πλειάδα ευκαιριών για να μάθουμε και ν’ανακαλύψουμε κάτι νέο ή να εμβαθύνουμε σε κάτι, για το οποίο ήδη διαθέτουμε μια πρώτη αντίληψη.  Οι επιλογές μας είναι πάμπολλες και τις βρίσκουμε είτε δωρεάν, είτε με μια οικονομική, συνήθως, συνδρομή. Σε αυτές συγκαταλέγονται youtube videos, διαδικτυακά μαθήματα διεθνών & καταξιωμένων πανεπιστημίων, ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες & περιοδικά, καθώς και πλατφόρμες που είναι αποκλειστικά αφιερωμένες στην παροχή διαδικτυακών μαθημάτων. Τι μπορείτε, λοιπόν, να μάθετε; Πάνω – κάτω ό,τι θέλετε. Πολλοί καταπιάνονται με μαθήματα φωτογραφίας, δημιουργικής γραφής, ηλεκτρονικών προγραμμάτων, δημιουργίας περιεχομένου, μα πραγματικά τα θέματα είναι ανεξάντλητα. Το τι θα επιλέξετε εξαρτάται βέβαια από το τι σας αρέσει, το τι θέλετε να πετύχετε,  αν θέλετε να εμβαθύνετε ή ν’αποκτήσετε απλώς μια επαφή με κάποιο αντικείμενο, καθώς βέβαια και το χρόνο ή/και τα χρήματα που είστε διατεθειμένοι να αφιερώσετε.

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε μαζί 4 τέτοιες ιστοσελίδες που προάγουν την μάθηση και τις βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, έτσι ώστε να τις μοιραστώ και μαζί σας. Τις έχω χρησιμοποιήσει όλες προσωπικά και γι’αυτό νιώθω πως έχω κάποιες χρήσιμες πληροφορίες γι’αυτές.

1) Mathesis (https://mathesis.cup.gr)

To mathesis είναι μια αμιγώς ελληνική πλατφόρμα που προσφέρει μαθήματα πανεπιστημιακού επιπέδου επάνω στα εξής πεδία: ιστορία, φυσική, μαθηματικά, φιλολογία, φιλοσοφία, αρχαίος ελληνικός πολιτισμός και πληροφορική. Ανά περιόδους ξεκινάει η διδασκαλία νέων μαθημάτων ή η επαναπροβολή παλαιότερων, ενώ στην ιστοσελίδα βρίσκεται αρχειοθετημένο το σύνολο των μαθημάτων που έχουν προβληθεί ως τώρα. Τα μαθήματα διδάσκονται από πανεπιστημιακούς καθηγητές, τα video είναι μαγνητοσκοπημένα και μπορείτε να τα παρακολουθήσετε όποτε θέλετε μετά από την εγγραφή σας στα μαθήματα της επιλογής σας, ενώ η πρόοδός σας ελέγχεται από ορισμένα τεστ, κυρίως πολλαπλής επιλογής. Είναι σημαντικό ν’αναφερθεί πως η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι εντελώς δωρεάν, ενώ η απόκτηση βεβαίωσης κοστίζει 20 ευρώ, για όποιον έχει πετύχει την ελάχιστη απαιτούμενη επίδοση της τάξης του 50%. Ωστόσο, η βεβαίωση διατίθεται δωρεάν για ανέργους.

2) Skillshare (www.skillshare.com)

Το Skillshare είναι μια πλατφόρμα που κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος από την προηγούμενη ιστοσελίδα, αφού τα μαθήματα που προσφέρει δεν αναφέρονται τόσο σε ακαδημαϊκά πεδία γνώσης, όσο σε ποικίλες πτυχές της σύγχρονης ζωής. Ειδικότερα, στο skillshare μπορείτε να βρείτε πληθώρα μαθημάτων που αφορούν θέματα όπως η μουσική, η φωτογραφία, η ανάπτυξη ιστοσελίδων, η ζωγραφική, ο σχεδιασμός, το blogging, το marketing, η κινηματογράφηση κι άλλα. Η ιστοσελίδα και τα μαθήματα είναι σχεδιασμένα στα αγγλικά, ωστόσο τα περισσότερα φέρουν αγγλικούς υπότιτλους, γεγονός που καθιστά την παρακολούθησή τους πιο εύκολη για κάποιον που έχει μια σχετική ευχέρεια με τη γλώσσα. Ακόμα, κατά διαστήματα στην ιστοσελίδα μπορείτε να βρείτε διάφορα εργαστήρια που παραδίδονται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους κι έχουν περισσότερο προσωπικό χαρακτήρα από τα υπόλοιπα μαθήματα που, βέβαια, μπορείτε να παρακολουθήσετε όποτε εσείς το επιθυμείτε. Μια προσωπική μου παρατήρηση είναι πως τα περισσότερα μαθήματα του skillshare δίνουν μια σχετική ιδέα και είναι ιδανικά για να έρθετε σε μια πρώτη επαφή με κάτι που σας ενδιαφέρει, ενώ διδάσκουν και ορισμένες χρήσιμες τεχνικές, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να εμβαθύνετε σε κάτι, αν βασιστείτε μόνο σ’αυτά. Υπάρχουν μαθήματα που προσφέρονται δωρεάν, ωστόσο η συνδρομή θα σας δώσει πρόσβαση σε περισσότερα από 20.000 μαθήματα. Η μηνιαία συνδρομή κοστίζει 19$, ενώ η ετήσια 99$.

3) Udemy (www.udemy.com)

Τα μαθήματα που προσφέρονται από το Udemy είναι επίσης στα αγγλικά και έχουν παρόμοιο ύφος με αυτά του Skillshare, αφού και σε αυτή την περίπτωση έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε μαθήματα που αφορούν ό,τι προαναφέρθηκε, αλλά και ξένες γλώσσες, καθώς θέματα που αφορούν τα οικονομικά, τη γυμναστική και την προσωπική εξέλιξη. To udemy προσφέρει ορισμένα δωρεάν μαθήματα, των οποίων, ωστόσο, οι προεκτάσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Όσον αφορά τα υπόλοιπα μαθήματα, μπορείτε να τα αγοράσετε σε αρκετά φθηνές τιμές, αφού υπάρχουν μαθήματα που αρχικά μπορείτε να τα βρείτε σε τιμές που ξεπερνούν τα 100 ευρώ και ύστερα από λίγες μέρες να πετύχετε μια εξαιρετικά μεγάλη έκπτωση και να τα αγοράσετε 10 με 15 ευρώ – κάτι το οποίο συμβαίνει πολύ συχνά. Τα μαθήματα του udemy, στην πλειοψηφία τους, υπερτερούν σε σχέση με αυτά του skillshare, αφού είναι πολύ περισσότερο λεπτομερή και ενδελεχή και σας δίνουν τη δυνατότητα να ανακαλύψετε πολλές νέες τεχνικές, αλλά και να εμβαθύνετε και να αποκτήσετε άνεση σε κάτι το οποίο ήδη γνωρίζετε. Η δομή των μαθημάτων είναι πολύ καλή αφού ξεκινά παρέχοντας εισαγωγικά στοιχεία και σταδιακά προχωράει σε μια πιο αναλυτικότερη προσέγγιση, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας με τον διδάσκοντα, τόσο για ανατροφοδότηση, όσο και για επίλυση αποριών.

4) Duolingo (www.duolingo.com)

Η τελευταία ιστοσελίδα για την οποία θα σας μιλήσω σήμερα είναι το duolingo – μια σελίδα που αφορά την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Υπάρχουν, βέβαια, πολλές ιστοσελίδες που αφορούν τη διδασκαλία ξένων γλωσσών, τόσο δωρεάν, όσο και επί πληρωμή, ωστόσο την συγκεκριμένη την χρησιμοποιώ χρόνια. Ο σχεδιασμός της είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικός, ενώ η χρήση της ιστοσελίδας είναι πάρα πολύ εύκολη. Το duolingo προσφέρει μια πληθώρα γλωσσών προς εξερεύνηση και εκμάθηση, ενώ εστιάζει στη διδασκαλία λέξεων και βασικών φράσεων, την μετάφραση, τη γραμματική και το συντακτικό. Κάποιες από τις γλώσσες είναι καλύτερα διαμορφωμένες από άλλες, ενώ σε ορισμένες προσφέρονται και μερικές διαδραστικές ιστορίες που βοηθούν τον μαθητή να αποκτήσει μια καλύτερη αντίληψη της γλώσσας. Σε κάθε ενότητα, υπάρχουν συνοπτικές επεξηγήσεις για το ζήτημα ή το γραμματικό φαινόμενο που πρόκειται να εξερευνηθεί, ενώ η ακουστική εκφορά των λέξεων και φράσεων βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση της προφοράς. Το duolingo είναι, βασικά, δωρεάν, αν και λίγα χρόνια πριν κυκλοφόρησε και η συνδρομητική εκδοχή της ιστοσελίδας που κυρίως υπόσχεται απαλλαγή από τις διαφημίσεις – κάτι που προσπερνάται εύκολα, τουλάχιστον στον υπολογιστή, με ένα ad-blocker. Αρκεί όμως το duolingo για να αποκτήσετε ευφράδεια σε μια γλώσσα; Κατά τη γνώμη μου, όχι βέβαια. Το duolingo θα σας προσφέρει βασικές γνώσεις και θα μάθετε βασικές φράσεις και βασικούς κανόνες της γραμματικής. Ωστόσο, αν θέλετε να αποκτήσετε ευφράδεια σε μια γλώσσα, τότε συνδυάστε τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, τόσο με την πρακτική εξάσκηση (ταινίες, μουσική, συνομιλία με ανθρώπους που την μιλούν), όσο και με την ενδελεχή μελέτη της γραμματικής και του συντακτικού της, μιας και οι πηγές του διαδικτύου είναι, ούτως ή άλλως, ανεξάντλητες.

Αυτό ήταν, λοιπόν, το σημερινό μου άρθρο. Εσείς έχετε χρησιμοποιήσει κάποια από αυτές τις ιστοσελίδες ή κάποια άλλη; Ποια είναι η γνώμη σας; Αν θέλετε, γράψτε μου στα σχόλια!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s