Μέρες παράξενες, θαυμάσιες μέρες…

jm
by Freebiesketch (pic found on Pinterest)

Ο Απρίλιος είναι εδώ και είναι πλέον φανερό ότι φέτος τον περνάμε με ένα τρόπο ολότελα διαφορετικό από τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι και το φετινό Πάσχα θα είναι αλλιώτικο.  Οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι για τους περισσότερους από εμάς, αν όχι για όλους, εντελώς πρωτόγνωρες: η απειλή μιας πανδημίας, ο αναγκαστικός εγκλεισμός στο σπίτι, η αποκοπή από φίλους και συγγενείς, η οικονομική δυσχέρεια, το συναισθηματικό βάρος και βέβαια, οι προσαρμογές που χρειάστηκε να γίνουν απ’όλους – και γίνονται ακόμα – σε διάφορα επίπεδα, όπως είναι το εργασιακό, το οικονομικό ή ακόμα και το προσωπικό – όλα αυτά είναι απροσδόκητες συνθήκες που, φυσικά, μας προβληματίζουν όλους.

Είναι, λοιπόν, αδιαμφισβήτητο ότι ζούμε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά αυτό δε σημαίνει πως τα πράγματα δε θα γίνουν τελικά καλύτερα. Αν θα είναι καλύτερα από πριν; Δεν μπορώ να το πω, μα δεν παύει να είναι μία πιθανότητα. Επομένως, ας μη χάσουμε τη δύναμη, την πίστη ή την αισιοδοξία μας σε ένα καλύτερο μέλλον – αντιθέτως, τώρα περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τέτοια συναισθήματα ζωντανά μέσα μας προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στην νέα πραγματικότητα. Στην καλύτερη περίπτωση, ό,τι έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας… είναι μόνο το σήμερα, όμως δε σημαίνει πως το βλέμμα μας δεν πρέπει να στρέφεται και προς την επόμενη μέρα, τους επόμενους μήνες, τον επόμενο χρόνο…

Από την άλλη, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πως το να μην αισθανόμαστε καλά κάποιες φορές, είναι απολύτως λογικό. Κάποιες μέρες είναι και θα είναι κακές. Σ’αυτή την περίπτωση, δε θα πρέπει να καταδικάσουμε όσα νιώθουμε, να κατηγορήσουμε τον εαυτό μας ή τους γύρω μας, ή, στην πραγματικότητα, να ξαφνιαστούμε. Συναισθήματα απογοήτευσης, θλίψης, μοναξιάς είναι απολύτως λογικά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και για αυτό, ας μην είμαστε σκληροί με τους εαυτούς σας. Ωστόσο, να μην εφησυχαστούμε κιόλας. Αν παρατηρήσετε πως η ‘κακή διάθεσή’ σας διαρκεί για μέρες, τότε επιχειρήστε να το συζητήσετε με κάποιον – με όποιον νιώθετε άνετα. Είτε πρόκειται για κάποιο φίλο, είτε για συγγενή, είτε για σύντροφο, είτε για επαγγελματία ψυχικής υγείας, είτε για κάποια τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης. Επίσης, φροντίστε τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να βάλετε σε μια σειρά τις σκέψεις και να αναλύσετε το τι νιώθετε. Κάντε κάτι που σας διασκεδάζει ή κάτι που ξέρετε πως θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα. Ακόμα και κάτι που επιθυμούσατε να κάνετε καιρό, αλλά δε βρίσκατε το χρόνο. Το καλό είναι ότι υπάρχουν επιλογές – αρκεί να πιστέψουμε σ’αυτές.

Από κει και πέρα, ελπίζω ο καθένας από εσάς να έχει βρει τρόπους να ξεφεύγει λιγάκι από την μιζέρια που επικρατεί τριγύρω και να ξεχνιέται. Το διαδίκτυο και η τηλεόραση έχουν γεμίσει από ιδέες ψυχαγωγίας, διασκέδασης… έως και… αποχαύνωσης στο σπίτι. Είναι όντως βοηθητικό αυτό;

Το καλύτερο θα ήταν να γεμίσουμε την καθημερινότητά μας με όμορφα πράγματα, όπως είναι τα βιβλία, οι ταινίες, οι καλές σειρές, οι ωραίες συζητήσεις και γενικότερα, με δραστηριότητες που μας κάνουν χαρούμενους, δημιουργικούς και κρατούν το μυαλό μας σε εγρήγορση.

Πιθανότατα, ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους βρίσκεται (για άλλη μια φορά) στα μέσα ενημέρωσης. Έτσι, πιστεύω πως το καλύτερο είναι να είμαστε προσεκτικοί και να φιλτράρουμε ό,τι διαδίδεται, προκειμένου να διατηρήσουμε τόσο τη ψυχραιμία μας, όσο και τη ψυχική μας ηρεμία.

Με όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες, θυμήθηκα ένα τραγούδι που το άκουγα πολύ όταν ήμουν μικρότερη. Θεωρώ πως είναι ταιριαστό με όσα συμβαίνουν τώρα.

Θα σας το αφήσω για το τέλος, ώστε να τ’απολαύσετε.

Τα λέμε πάλι σύντομα!

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s