Η Ρώμη και ο κόσμος της – Θ. Παπαγγελής

ρο

από τη φίλη του ιστολογίου, Νινέτα Πλυτά

 

Ένα βιβλίο-εγκώμιο στη ρωμαϊκή ιστορία. Ένας περιληπτικός οδηγός για τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που στιγμάτισαν και καθόρισαν την ιστορία του ρωμαϊκού έθνους. Γραμμένο με απλότητα και την αντικειμενικότητα που παρέχει η χρονική απόσταση μεταξύ του χρόνου συγγραφής και του δραματικού χρόνου.

Το έργο αυτό του Θεόδωρου Παπαγγελή, εντελώς απαλλαγμένο από φιλολογικούς πλατειασμούς, δίνει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν καλύτερα αυτή την ξακουστή κοσμοκρατορία που όμως παραμένει άγνωστη για τους περισσότερους. Διανθισμένο με χιουμοριστικά σχόλια και τίτλους, είναι ιδανικό για νεαρούς αναγνώστες. Αλλά και για τους μεγάλους που διστάζουν ν’ ανοίξουν τους χοντρούς τόμους της ρωμαϊκής ιστορίας, είναι αρκετό για να κινήσει το ενδιαφέρον και να δώσει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα επί του θέματος. Ακόμη, περιλαμβάνει προτάσεις για ταινίες βασισμένες σε κάποια απ’ τα γνωστότερα ιστορικά γεγονότα καθώς υποστηρίζει μια εναλλακτική μέθοδο διδασκαλίας με σκοπό τη μάθηση ανεξαρτήτως του μέσου που αυτή θα επιτευχθεί (στην προκειμένη περίπτωση, ο κινηματογράφος).

Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο συγγραφέας στον πρόλογό του, το βιβλίο είναι γραμμένο με <<υπολογισμένες δόσεις μυθοπλασίας και ελεύθερης ιστορικής ανάπλασης>> αλλά πάντα βασισμένο σε έγκυρες ιστορικές πηγές και τη σύγχρονη ιστορική και φιλολογική βιβλιογραφία. Γνώμονας επίσης του όλου εγχειρήματος ήταν να αναδειχθεί η αδιάρρηκτη σχέση μεταξύ ελληνικού και ρωμαϊκού στοιχείου καθώς και η αναγνώριση απ’ τη Ρώμη της προσφοράς του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στην συλλογική της ταυτότητα. Τέλος, γίνονται συχνά αναφορές και παραλληλισμοί σε πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα του τότε και του τώρα καθώς υποστηρίζεται η αρχή ότι ο αρχαίος κόσμος γίνεται ευκολότερα κατανοητός μέσα από τη σύγχρονη εμπειρία.

Αρκετά συνοπτικό για βιβλίο ιστορίας, επιτυγχάνει χωρίς δυσκολία το σκοπό του και κερδίζει αμέσως τον αναγνώστη. Τελειώνοντας το μάλιστα, συνειδητοποίησα ότι ένιωθα μια συμπάθεια προς τους κατακτητές της Γαλατίας που τόσο αντιπαθείς έχουν γίνει μέσα απ’ τις ταινίες των Αστερίξ και Οβελίξ αλλά και μια ελαφρά απογοήτευση που το ταξίδι στο χρόνο και στα άγνωστα νερά της Ρώμης  τελείωσε τόσο σύντομα.

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε και ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/history/rome/page_000.html

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s