Site icon artville.

14 ταινίες για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Advertisements

Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου έφτασε και αν σκοπεύετε να περάσετε τη μέρα στο σπίτι και σε χαλαρούς ρυθμούς, τότε το σημερινό άρθρο είναι για σας. Σας προτείνω 14 ταινίες που έχουν ως θέμα τους τον έρωτα, την αγάπη και τη συντροφικότητα και μπορείτε να τις απολαύσετε σε όποια φάση κι αν βρίσκεστε: είτε είστε μόνοι σας, είτε με το ταίρι σας, είτε ακόμα και με φίλους σας.

1. Άγρυπνος στο Σιάτλ – 1993

Η αισθηματική κομεντί αμερικανικής παραγωγής θεωρείται πια μία από τις πλέον κλασικές ρομαντικές ταινίες και είναι γνωστή στους περισσότερους από μας. Η πλοκή αφορά τον αρχιτέκτονα Σαμ Μπάλντουιν που έχασε πρόσφατα τη σύζυγό του από καρκίνο. Αυτός και ο μικρός του γιος, Τζόνα κάνουν μία νέα αρχή στο Σιάτλ, αλλά ο Τζόνα θέλει να βοηθήσει τον πατέρα του να προχωρήσει, βρίσκοντας μία καινούρια σύζυγο. Έτσι, τον πείθει να μιλήσει σε μία ραδιοφωνική εκπομπή με τις αντιδράσεις των ακροατριών να είναι εντυπωσιακές. Εκατοντάδες γυναίκες από όλη τη χώρα συγκινούνται με την ιστορία του και επικοινωνούν μαζί του μέσω αλληλογραφίας. Ανάμεσα σ’αυτές είναι και η Άνι Ριντ, μία ρεπόρτερ που, παρόλο που είναι αρραβωνιασμένη, νιώθει την ανάγκη να επικοινωνήσει με τον Σαμ.

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από την παλαιότερη ταινία Μεγάλε μου έρωτα του 1957 και συναντώνται πολλές αναφορές σ’αυτή κατά τη διάρκειά της. Πρωταγωνιστούν οι Τομ Χανκς και Μεγκ Ράιαν, οι οποίοι άλλωστε μεσουρανούσαν κινηματογραφικά κατά τη δεκαετία του ’90, ενώ θα τους συναντήσουμε και αργότερα στη λίστα.

2. Μουλέν Ρουζ (2001)

Το Moulin Rouge είναι ένα από τα πιο γνωστά, ρομαντικά και αξιομνημόνευτα μιούζικαλ του σύγχρονου κινηματογράφου. Μάλιστα, το Αμερικανικό Κινηματογραφικό Ινστιτούτο τοποθέτησε την ταινία στην 25η θέση των καλύτερων μιούζικαλ όλων των εποχών.

Η ταινία διαδραματίζεται το 1899 στο Παρίσι κι αφορά την ερωτική ιστορία του Κρίστιαν και της Σατίν. Ο Κρίστιαν είναι ένας ποιητής που δοξάζει τον έρωτα και την ελευθερία, αλλά δε γνωρίζει πραγματικά τον έρωτα μέχρι τη στιγμή που συναντά τη Σατίν – μία σαγηνευτικη χορεύτρια του Μουλέν Ρουζ που ονειρεύεται να γίνει ηθοποιός. Ωστόσο, τα εμπόδια που συναντούν δεν είναι λίγα. Από την μία, ο δούκας που θέλει τη Σατίν μόνο για τον εαυτό του κι από την άλλη η αρρώστια της Σατίν. Ένα μιούζικαλ – ύμνος στον έρωτα που είναι ικανός να ξεπεράσει τα φθαρτά όρια του ανθρώπινου σώματος.

Πρωταγωνιστούν οι Γιούαν ΜακΓκρέγκορ και Νικόλ Κίντμαν στην καλύτερη φάση τους.

3. Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού (2004)

Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού είναι μία ιδιαίτερη δραματική ταινία που προσεγγίζει το θέμα του ερωτικού χωρισμού με ευαισθησία και πρωτοτυπία. Η ταινία συγκίνησε το κοινό με την προβολή της και έχει κερδίσει φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.

Ο Τζόελ ανακαλύπτει ότι η πρώην του κοπέλα, Κλεμεντάιν διέγραψε από τη μνήμη της κάθε ίχνος του ίδιου και της σχέσης τους με τη βοήθεια μίας ιδιόρρυθμης επιστημονικής εταιρείας. Πληγωμένος απ’το γεγονός αυτό, ο Τζόελ αποφασίζει να κάνει το ίδιο και έτσι, να οδηγήσει το μυαλό του σε μία κατάσταση αιώνιας λιακάδας χωρίς τίποτα να το σκοτεινιάζει. Ωστόσο, με τις αναμνήσεις της σχέσης τους να περνούν από το μυαλό του, ο ίδιος διαπιστώνει πως στην πραγματικότητα δε θέλει να τη ξεχάσει.

Παρά τη λήθη, οι δυο τους θα προσπαθήσουν να συναντηθούν εκεί που γνωρίστηκαν για πρώτη φορά.

Πρωταγωνιστούν η Kate Winslet και ο Jim Carrey σε ένα από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του.

4. Ο γάμος του καλύτερου μου φίλου (1997)

Ρομαντική κωμωδία και Τζούλια Ρόμπερτς πάνε συχνά μαζί. Έτσι συμβαίνει κι εδώ. Πρόκειται για μία εξαιρετικά γνωστή ταινία που προβάλλεται συχνά και στην χώρα μας. Μάλιστα, αποτέλεσε και μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, αποφέροντας 299,2 εκατομμύρια δολάρια από την προβολή της σε όλο τον κόσμο.

Η Τζούλιαν Πότερ είναι μία 27χρονη κριτικός φαγητού που ζει στην Νέα Υόρκη. Αυτή και ο κολλητός της, ο Μάικλ έχουν συμφωνήσει πως δε θα παντρευτούν μέχρι τα 28 τους. Έτσι, λίγες μέρες πριν κλείσει τα 28, ο Μάικλ τής ανακοινώνει ότι θα παντρευτεί τη νεαρή Κίμπερλυ Γουάλας, μία 20χρονη φοιτήτρια που προέρχεται από πλούσια οικογένεια. Τότε, η Τζούλιαν διαπιστώνει πως είναι ερωτευμένη με τον καλύτερο της φίλο και αποφασίζει να τον διεκδικήσει επιχειρώντας να καταστρέψει το γάμο του. Στο τέλος, βέβαια, ο έρωτας θα ξεπεράσει τα εμπόδια.

Πρωταγωνιστούν οι Τζούλια Ρόμπερτς, Ντέρμοτ Μαλρόνεϊ και Κάμερον Ντίαζ.

5. Annie Hall (1977)

To Annie Hall έχει αποδοθεί στα ελληνικά ως Νευρικός Εραστής και πρόκειται για τη γνωστότερη ταινία του Γούντι Άλεν. Θα μπορούσε να ειπωθεί πως η συγκεκριμένη ταινία άλλαξε τα δεδομένα των αισθηματικών ταινιών με τον σατιρικό χαρακτήρα και την πρωτότυπη σκηνοθετική και σεναριογραφική προσέγγιση. Ο Νευρικός Εραστής έχει αγαπηθεί και καταξιωθεί τόσο στις καρδιές του κοινού όσο και των κριτικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι βρίσκεται στην 31η θέση στη λίστα των καλύτερων 100 αμερικανικών ταινιών του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου.

Όσον αφορά την πλοκή, ο κωμικός Άλβι Σίνγκερ προσπαθεί να καταλάβει τις αιτίες που οδήγησαν στο χωρισμό του από την Άνι Χολ πριν από ένα χρόνο. Αρχίζουμε να παρακολουθούμε στιγμιότυπα της σχέσης τους, αλλά και της ζωής του Άλβι. Περνάμε λίγο – πολύ από όλα τα στάδια που μπορεί να περάσει μία ερωτική σχέση: τη γνωριμία, τη σύνδεση, το πάθος, τον έρωτα, τη φθορά, την επανασύνδεση, τον οριστικό αποχωρισμό.

Πρωταγωνιστούν ο Γούντι Άλεν και η Ντάιαν Κίτον, για την οποία, εξάλλου, γράφτηκε εξ αρχής ο συγκεκριμένος ρόλος. Άλλωστε, το σενάριο της ταινίας έχει βασιστεί εν μέρει στη σχέση του Άλεν με την Κίτον που είχε λήξει πριν από λίγα χρόνια.

6. Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι (1989)

Η συγκεκριμένη κομεντί δε θα μπορούσε να λείπει απ’τη λίστα, καθώς πρόκειται για μία από τις πιο ρομαντικές ταινίες της δεκαετίας του ’80. Πέραν της αισθηματικής πλοκής, είναι μία ταινία που ξεχωρίζει για τους έξυπνους διαλόγους και τον πνευματώδη χαρακτήρα της.

Ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι όταν αποφοίτησαν από το πανεπιστήμιο του Σικαγο κι εκείνη προσφέρθηκε να τον πάει ως την Νέα Υόρκη με το αυτοκίνητό της. Τα χρόνια περνούν με τους δυο τους να συναντιούνται τυχαία ξανά και ξανά, ενώ ψάχνουν τον έρωτα και εξακολουθούν να απογοητεύονται. Με τον καιρό γίνονται φίλοι, όμως σύντομα έρχονται αντιμέτωποι με το ερώτημα αν μία γυναίκα μπορεί να είναι ουσιαστικά φίλη με έναν άντρα.

Πρωταγωνιστούν οι Μεγκ Ράιαν και Μπίλι Κρίσταλ.

7. Διακοπές στη Ρώμη (1953)

Οι λάτρεις του καλοκαιριού και της Ιταλίας θα λατρέψουν τη συγκεκριμένη ταινία. Πέρα από το ρομαντικό χαρακτήρα της, είναι μία ταινία εξαιρετικής αισθητικής ομορφιάς που αναδεικνύει με υπέροχο τρόπο την ιστορία και την κουλτούρα της ιταλικής πρωτεύουσας.

Η πλοκή αφορά την όμορφη πριγκίπισσα Άννα που ξεκινάει μία πολυδιαφημισμένη περιοδεία σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, όταν φτάνει στην Ιταλία, αισθάνεται εξουθενωμένη από το αυστηρό της πρόγραμμα και τρομερά καταπιεσμένη από το υπερπροστατευτικό περιβάλλον της. Έτσι, αποφασίζει να δραπετεύσει και τότε γνωρίζει έναν μποέμ δημοσιογράφο. Εκείνος δεν της αποκαλύπτει την ιδιότητά του και αντιθέτως, της δείχνει όλες εκείνες τις καθημερινές απολαύσεις που έχει στερηθεί λόγω του αξιώματός της.

Πρωταγωνιστούν οι Όντρει Χέπμπορν και Γκρέγκορι Πεκ.

8. Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ (1999)

Δεύτερη φορά που συναντάμε τη Τζούλια Ρόμπερτς στη συγκεκριμένη λίστα – και δε θα είναι η τελευταία. Το Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ είναι μία ανάλαφρη κομεντί που δεν έχει τίποτα ιδιαίτερο να προσφέρει πέρα από τη ρομαντική της διάθεση και τη λάμψη των πρωταγωνιστών της. Πρόκειται, επίσης, για την ταινία που εκτόξευσε στην κορυφή την καριέρα του σκηνοθέτη, Ρότζερ Μίσελ.

Ο Γουίλ, ο άσημος ιδιοκτήτης ενός ταξιδιωτικού βιβλιοπωλείου στο Νότινγκ Χιλ, συναντά τη διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιό Αν Σκοτ και σύντομα ερωτεύονται.Δεν αργεί να αναπτυχθεί ένα τρυφερό ειδύλλιο ανάμεσά τους. Ωστόσο, ο Γουίλ γρήγορα συνειδητοποιεί πόσο δύσκολο είναι να έχει σχέση με μία σταρ του κινηματογράφου, ενώ και ο περίγυρός του δε βοηθά.

Πρωταγωνιστούν οι Τζούλια Ρόμπερτς και Χιου Γκραντ.

9. Πριν έρθεις εσύ (2016)

Το Πριν έρθεις εσύ είναι ένα ρομαντικό δράμα σε σκηνοθεσία Θία Σάροκ στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο, ενώ αποτελεί προσαρμογή του ομώνυμου μυθιστορήματος της Τζότζο Μόγιες, το οποίο κυκλοφόρησε το 2012. Η ταινία γυρίστηκε σε ποικίλες ιστορικές τοποθεσίες της Αγγλίας, ενώ έλαβε μικτές κριτικές μετά την κυκλοφορία της.

Η 26χρονη Λουίζα Κλαρκ είναι μία αισιόδοξη και εξωστρεφής κοπέλα που όταν χάνει τη δουλειά της σε μία καφετέρια, προσλαμβάνεται ως φροντίστρια του Γουίλ Τρέινορ. Ο Γουίλ είναι ένας νεαρός άνδρας και πρώην επιτυχημένος τραπεζίτης, ο οποίος έμεινε παράλυτος μετά από ένα τροχαίο δυστύχημα. Με τον καιρό, αναπτύσσεται ανάμεσά τους μία ιδιαίτερη και στενή σχέση που θα επηρεάσει καθοριστικά και τους δύο.

Πρωταγωνιστούν οι Εμίλια Κλαρκ και Σαμ Κλάφλιν.

10. Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας (1998)

Προκείται για την τρίτη και τελευταία ταινία που συναντάμε στη συγκεκριμένη λίστα σε σενάριο Nora Ephron μετά τα Άγρυπνος στο Σιάτλ και Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι. Στη συγκεκριμένη ταινία, έχει αναλάβει και τη σκηνοθεσία, ενώ η υπόθεση είναι εμπνευσμένη από το ουγγρικό θεατρικό έργο του 1937 Parfumerie του Miklós László.

Η Κάθλιν Κέλι είναι ιδιοκτήτρια μίας οικογενειακής επιχείρησης: ενός παιδικού βιβλιοπωλείου στη Νέα Υόρκη. Η ήρεμη καθημερινότητά της διαταράσσεται όταν ακριβώς απέναντι από το μαγαζί της ανοίγει ένα υποκατάστημα μίας τεράστιας αλυσίδας βιβλίων, με τον ανταγωνισμό να είναι αθέμιτος. Ιδιοκτήτης είναι ο Τζο Φοξ, εγγονός του ιδρυτή της επιχείρησης, τον οποίο όταν η Κάθλιν γνωρίζει, καταλήγει να μισήσει θανάσιμα. Όταν επιστρέφει στο σπίτι, η Κάθλιν χαλαρώνει συζητώντας μέσω υπολογιστή με έναν άνδρα τον οποίο δεν αργεί να ερωτευτεί. Τι θα συμβεί όμως όταν διαπιστώσει πως ο άνδρας αυτός είναι ο μεγάλος της ανταγωνιστής;

Πρωταγωνιστούν, για άλλη μια φορά, οι Μεγκ Ράιαν και Τομ Χανκς.

11. Pretty Woman (1990)

Το Pretty Woman είναι μία κλασική αισθηματική κομεντί που οι περισσότεροι από μας έχουμε δει έστω και μια φορά. Παρά το ρομαντικό αέρα της, η ταινία προοριζόταν αρχικά να είναι ένα σκοτεινό δράμα με θέμα την πορνεία στο Λος Άντζελες. Αργότερα, το σενάριο άλλαξε και η ταινία γυρίστηκε με μεγαλύτερο προϋπολογισμό.

Η ζωή μίας πόρνης πολυτέλειας στο Χόλιγουντ, της Βίβιαν Γουόρντ, αλλάζει όταν προσλαμβάνεται από τον Έντουαρντ Λούις, έναν πλούσιο επιχειρημάτια, ώστε να τον συνοδεύει σε διάφορες επαγγελματικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Σύντομα, αναπτύσσεται μία στενή σχέση ανάμεσά τους και ο έρωτας δεν αργεί να κάνει την εμφάνισή του.

Πρωταγωνιστούν οι Τζούλια Ρόμπερτς και Ρίτσαρντ Γκηρ.

12. Με αγάπη, Ρόζι (2014)

Το Με αγάπη, Ρόζι είναι μία χαριτωμένη αισθηματική ταινία που, παρά τα πολλά κλισέ της, βλέπεται ευχάριστα από τους λάτρεις του είδους. Θα μπορούσε να συνοψιστεί στην ιδέα του ότι μπορεί το άτομο να είναι σωστό, αλλά η στιγμή είναι λάθος. Βασίζεται στο μυθιστόρημα της Cecelia Ahern Where Rainbows End.

Ο Άλεξ και η Ρόζι είναι κολλητοί φίλοι από μικρά παιδιά. Ένα φιλί και τα αισθήματα που αρχίζουν να νιώθουν ο ένας για τον άλλο οδηγούν σε μια σειρά παρανοήσεων και παρεξηγήσεων που δείχνει να τους απομακρύνει. Η ζωή, βέβαια, δε σταματά και έτσι παρεμβάλλονται εγκυμοσύνες, γάμοι, διαζύγια και απιστίες. Θα μπορέσουν τελικά να βρουν ο ένας τον άλλο;

Πρωταγωνιστούν οι Lily Collins και Sam Claflin.

13. (500) Μέρες με τη Σάμερ (2009)

Το (500) Μέρες με τη Σάμερ είναι μία αμερικανική δραματική κομεντί που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό κατά την προβολή της. Σημείωσε εξαιρετική επιτυχία και απέσπασε δύο υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας στην κατηγορία Κωμωδία/Μιούζικαλ και Α’ Ανδρικού ρόλου για τον πρωταγωνιστή.

Ο Τομ είναι αρχιτέκτονας αλλά εργάζεται ως συγγραφέας ευχετήριων καρτών στο Λος Άντζελες. Σύντομα γνωρίζει τη Σάμερ, τη νέα βοηθό του αφεντικού του. Με τον καιρό, οι δυο τους θα έρθουν κοντά, παρά το γεγονός πως η Σάμερ δεν πιστεύει στην αληθινή αγαπή. Η ιστορία τους είναι καταδικασμένη και δε θα έχει ευχάριστο τέλος.

Πρωταγωνιστούν οι Ζόι Ντεσανέλ και Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ.

14. Eat Pray Love (2010)

Το Eat Pray Love είναι μία αμερικανική δραματική κομεντί που βασίζεται στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη, τη Ρώμη, τη Νάπολη, το Δελχί και το Μπαλί.

Η ιστορία αφορά την Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ που φαινομενικά τα έχει όλα: καριέρα, σύζυγο και ένα υπέροχο σπίτι. Παρόλα αυτά, η ίδια βρίσκεται σε απόγνωση, νιώθει απελπισμένη και έχει χάσει τον εαυτό της. Αποφασίζει να ψάξει αυτό που πραγματικά θέλει στη ζωή. Έτσι, παίρνει διαζύγιο και αποφασίζει να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να βρει τον εαυτό της. Στην Ιταλία ανακαλύπτει την απόλαυση του φαγητού, στην Ινδία βρίσκει την εσωτερική γαλήνη που τόσο αποζητούσε, ενώ στο Μπαλί ερωτεύεται.

Πρωταγωνιστούν οι Τζούλια Ρόμπερτς, Χαβιέρ Μπαρδέμ, Βαϊόλα Ντέιβις.

Exit mobile version