Site icon artville.

12 ταινίες για να (ξανα)δούμε φέτος τα Χριστούγεννα

Advertisements

Η πιο χαρούμενη γιορτή του χρόνου πλησιάζει και έχουμε μπει ήδη στο κλίμα: στολισμοί, δώρα και γλυκά βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, ενώ η αγάπη και η γενναιοδωρία κατακλύζει τους πάντες. Τα Χριστούγεννα είναι, λίγο-πολύ, μια οικογενειακή γιορτή. Γι’αυτό και είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να περάσουμε αρκετό χρόνο με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, συζητώντας, παίζοντας επιτραπέζια και  φυσικά, βλέποντας ταινίες.

Στο σημερινό άρθρο σας προτείνω 12 ταινίες με άρωμα Χριστουγέννων που αξίζει να δούμε ή και… να ξαναδούμε, αφού κάποιες απ’αυτές είναι «κλασικές», με αποτέλεσμα να μη τις βαριόμαστε ποτέ.

Ίσως και να μιλάμε για την απόλυτη χριστουγεννιάτικη ταινία, με την  υπόθεσή της να είναι γενικώς γνωστή: Ένα οκτάχρονο αγόρι, ο Κέβιν ΜακΚάλιστερ μένει μόνος στο σπίτι, αφού η οικογένειά του φεύγει για χριστουγεννιάτικες διακοπές στο Παρίσι, αφήνοντάς τον πίσω. Στη διάρκεια της απουσίας των γονιών του, ο Κέβιν έρχεται αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες καταστάσεις και καλείται να τα βγάλει πέρα μέχρι και με κακοποιούς…

Μέχρι και το 2011, η ταινία συγκέντρωσε τα περισσότερα έσοδα στο box office όλων των εποχών στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι αδιαμφισβήτητα μια ταινία που παρακολουθείται πάντοτε ευχάριστα.

Πρόκειται για μία ταινία που, με την κυκλοφορία της, έλαβε ανάμεικτες κριτικές για το μέτριο σενάριο και τα χοντροκομμένα αστεία της. Παρόλα αυτά και με το πέρασμα του χρόνου, καθιερώθηκε ως μία από τις πλέον κλασικές ταινίες για να παρακολουθήσει κανείς την περίοδο των Χριστουγέννων.
Το τρελό θηριοτροφείο μπαίνει σε νέες περιπέτειες και η οικογένεια Γκρίζγουολντ ανυπομονεί να περάσει τα Χριστούγεννα παραδοσιακά και αρμονικά. Παρόλα αυτά, τίποτα δεν πηγαίνει βάσει σχεδίου με τα ευτράπελα και τις αναποδιές να διαδέχονται η μία την άλλη και να προκαλούν αβίαστα το γέλιο.

Το Μια υπέροχη ζωή είναι ένα χριστουγεννιάτικο δράμα και αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος The Greatest Gift του Φίλιπ βαν Ντόρεν Στερν. Στην πρώτη προβολή της, η ταινία δε σημείωσε ιδιαίτερη εισπρακτική επιτυχία, ωστόσο αργότερα και μέσα από τις επαναπροβολές της, έγινε γνωστή στο κοινό και απέκτησε δίκαια μια θέση ανάμεσα στις κλασικές χριστουγεννιάτικες ταινίες. Στις μέρες μας, θεωρείται ως μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Είναι Παραμονή Χριστουγέννων και ο οικογενειάρχης Τζορτζ Μπέιλι αποφασίζει να αυτοκτονήσει, πιστεύοντας πως όλα θα είναι καλύτερα για τους άλλους χωρίς την παρουσία του. Έχει αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή του στο να βοηθά τους κατοίκους της πόλης του, έχοντας εγκαταλείψει όλα τα όνειρά του. Την αυτοκτονία του αποτρέπει ένας άγγελος, υπενθυμίζοντας στον Τζορτζ πως η ζωή είναι υπέροχη και ο ίδιος απαραίτητος για τους συνανθρώπους του.

Το Love Actually είναι η απόλυτα ρομαντική και χριστουγεννιάτικη ταινία, φτιαγμένη από τους συντελεστές των Μια βραδιά στο Νότιγκ Χιλ, Το Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς & 4 γάμοι και 1 κηδεία. Η ταινία ασχολείται με τα σκαμπανεβάσματα των ανθρώπινων σχέσεων και μας υπενθυμίζει ότι η αγάπη βρίσκεται παντού γύρω μας.

Στην ταινία, βλέπουμε δέκα διαφορετικές ιστορίες με θέμα , φυσικά, την αγάπη και τον έρωτα.  Όλες οι ιστορίες συμβαίνουν στο Λονδίνο, ακριβώς  λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Οι ήρωές μας είναι πολλοί: μεταξύ αυτών,  πρωθυπουργοί, ροκ σταρ, επιχειρηματίες, συγγραφείς. Σύντομα οι θεατές ανακαλύπτουν ότι η αγάπη είναι, στ’αλήθεια, παντού.

Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία δεν είναι άλλη από την πασίγνωστη νουβέλα του Τσαρλς Ντίκενς που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1843. Έχει μεταφερθεί δεκάδες φορές στον κινηματογράφο, έχει γίνει ως και… μιούζικαλ, ωστόσο θα σας προτείνω να δείτε το Scrooge του 1951 – μία από τις γνωστότερες και καλύτερες μεταφορές του έργου του Ντίκενς στην μεγάλη οθόνη.

Η υπόθεση είναι φυσικά γνωστή: Ο Εμπενίζερ Σκρουτζ είναι ένας μίζερος τσιγκούνης, παρά την οικονομική του άνεση, που δεν πιστεύει στα Χριστούγεννα, αλλά ούτε και στους ανθρώπους.  Παρόλα αυτά, του δίνεται μία τελευταία ευκαιρία για να αλλάξει ζωή. Την Παραμονή των Χριστουγέννων τον επισκέπτονται τρία πνεύματα που θα του δείξουν τα λάθη του, αλλά και τους ανθρώπους που δε σταματούν ποτέ να έχουν την καλοσύνη και το χριστουγεννιάτικο πνεύμα στην καρδιά τους.

Η συγκεκριμένη ταινία είναι μια απλή, χριστουγεννιάτικη κωμωδία, χωρίς τίποτα το εντυπωσιακό ή πρωτότυπο, αλλά κατάλληλη για το κλίμα των εορταστικών ημερών.

Η ιστορία διαδραματίζεται στην Ιντιάνα, στα τέλη των 1940. Ο Ράλφι είναι ένας παιδί που θέλει πάση θυσία να αποκτήσει το ημιαυτόματο όπλο του Ρεντ Ράιντερ για τα Χριστούγεννα. Ο δάσκαλος, ο Αϊ Βασίλης και οι γονείς του ανησυχούν και απειλούν τον μικρό Ράλφι πως θα βγάλει το μάτι του. Η κόντρα που ξεκινά, μόνο επιδεινώνει τα πράγματα.

Ένα μιούζικαλ του Tim Burton που ταιριάζει εξίσου στο Halloween και τα Χριστούγεννα. Η ιστορία ξεκινά όταν ο βασιλιάς της πόλης του Halloween, Jack Skellington βαριέται να προετοιμάσει την ομώνυμη ετήσια γιορτή. Τότε, ανακαλύπτει τη χριστουγεννιάτικη πόλη και αποφασίζει να αναλάβει τα Χριστούγεννα. Δυστυχώς, τα μακάβρια του πλάνα αποτυγχάνουν να ταιριάξουν με το εορταστικό κλίμα. Την ίδια ώρα, μια όμορφη υπηρέτρια που φροντίζει τον κατασκευαστή της Dr. Finkelstein προσπαθεί να αποδράσει από τα δεσμά της. Ανησυχεί για τον Jack και προβλέπει ότι τα σχέδιά του θα καταστραφούν.

Η ταινία έλαβε ιδιαίτερα θετικές κριτικές και τα οπτικά εφέ της εντυπωσίασαν θεατές και κριτικούς.

Το Ξωτικό των Χριστουγέννων είναι η ταινία που σχεδόν όλοι έχουμε δει τουλάχιστον μία φορά! Η υπόθεση αφορά τον Μπάντι, ο οποίος ήταν ακόμη μωρό στο ορφανοτροφείο όταν είχε καταφέρει να χωθεί στο σάκο του Άγιου Βασίλη και να ταξιδέψει μαζί του μέχρι το Βόρειο Πόλο. Μεγαλωμένος ανάμεσα στα ξωτικά, ο Μπάντι, όταν ενηλικιώνεται, παίρνει άδεια από τον Άγιο Βασίλη, ώστε να ταξιδέψει μέχρι την Νέα Υόρκη,  για να βρει τον βιολογικό του πατέρα. Όμως ο τελευταίος, που ονομάζεται Γουόλτερ Χομπς, είναι δύστροπος, τσιγκούνης, αυταρχικός και ούτε που γνωρίζει για την ύπαρξη του Μπάντι. Ο Μπάντι καταφθάνει στη Νέα Υόρκη και εκεί συνειδητοποιεί πως κανένας δεν πιστεύει πια στο Πνεύμα των Χριστουγέννων. Έτσι αποφασίζει να κάνει ό,τι μπορεί για να χαρίσει ξανά το γέλιο και την ελπίδα στους συνανθρώπους του.

Το Πολικό Εξπρές είναι μια ταινία κινουμένων σχεδίων που βασίζεται στο ομώνυμο παιδικό βιβλίο του Chris Van Allsburg και έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα τόσο από μικρούς, όσο και από μεγαλύτερους θεατές.

Ένα νεαρό αγόρι, μεγαλώνοντας αρχίζει να μην πιστεύει στον Άγιο Βασίλη.

Τη βραδιά της παραμονής των Χριστουγέννων κι ενώ βρίσκεται στο κρεβάτι του, δέχεται επίσκεψη από το Πολικό Εξπρές, το οποίο έχει σκοπό να τον οδηγήσει στο Βόρειο Πόλο και να συναντήσει από κοντά τον Άγιο. Πρόκειται για ένα ταξίδι αναζήτησης, γεμάτο από φαντασία και περιπέτεια που δεν είναι δυνατόν να αφήσει ασυγκίνητους τους θεατές.

Οι ρομαντικές κομεντί συνάδουν με το κλίμα των ημερών και το Ενώ εσύ κοιμόσουν είναι μία από τις γνωστότερες κομεντί των 90s.

Για την όμορφη Λούσυ η μοναξιά είναι τρόπος ζωής. Δεν είναι, φυσικά, κάτι που επέλεξε, αλλά δεν έχει και σκοπό να κινήσει γη και ουρανό για να το αλλάξει. Όλα όμως αλλάζουν τη στιγμή που αντικρίζει τον Πίτερ. Αν υπάρχει έρωτας με την πρώτη ματιά και κάποια ελπίδα να αλλάξει τη ζωή της, τότε αυτή είναι η ευκαιρία της! Ακόμα κι αν αυτή η ευκαιρία, εμφανίζεται με τη μορφή… ατυχήματος. Δυστυχώς ο Πίτερ δεν έχει ιδέα για τα συναισθήματα της Λούσι, αφού βρίσκεται σε κώμα.

Τίποτα δεν είναι πιο όμορφο από το να περάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα με  μερικούς από τους πιο αγαπημένους ήρωες της παιδικής μας ηλικίας: τον Μίκυ και την παρέα του. Η ταινία, φυσικά, βασίζεται στην Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Τσαρλς Ντίκενς.

Είναι Χριστούγεννα αλλά ο Εμπενίζερ Σκρουτζ δεν πτοείται, αφού  πάνω απ’όλα βάζει την απληστία και την αγάπη του για τα χρήματα. Έτσι, παίρνει μαθήματα από τα σοφά φαντάσματα και ακολουθεί το παράδειγμα του υπαλλήλου του Μπομπ Κράτσιτ (δηλαδή του Μίκυ) αλλά και του ανιψιού του Φρεντ (Ντόναλντ) για να μπορέσει να ανακαλύψει το χριστουγεννιάτικο πνεύμα.

To θαύμα της 34ης οδού είναι μια χριστουγεννιάτικη ταινία φαντασίας, γνωστή και ως Θαύμα στο Μανχάταν και βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα του Βάλενταϊν Ντέιβις. Η ταινία έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό, ενώ κέρδισε και τρία βραβεία Όσκαρ.

Ο Κρις Κρινγλ έχει την πεποίθηση ότι είναι ο Άγιος Βασίλης. Την παραμονή της ημέρας των ευχαριστιών υποδύεται τον Άγιο Βασίλη σε μια παρέλαση διαφημιστικού χαρακτήρα, που διοργανώνεται από ένα κατάστημα παιχνιδιών. Η επιτυχία του στην παρέλαση έχει σαν συνέπεια να πιάσει δουλειά ως Άγιος Βασίλης σε ένα κατάστημα του οποίου υπεύθυνη πωλήσεων είναι η Ντόρις Γουόκερ. Η Ντόρις, μετά από την αποτυχία του γάμου της, έχει χάσει τον ενθουσιασμό της για τα Χριστούγεννα. Όταν ο Κρις έρχεται σε επαφή με την κόρη της Ντόρις, Σούζαν, διαπιστώνει ότι η Ντόρις έχει μεταφέρει τη δυσπιστία της στην κόρη της, η οποία αν και μικρή, βλέπει τα πράγματα με πολύ ρεαλιστικό τρόπο, σε αντίθεση με τ’άλλα παιδιά της ηλικίας της. Ο Κρις έρχεται επίσης σ’επαφή με ένα δικηγόρο, ο οποίος είναι ερωτευμένος με την Ντόρις. Ο ερχομός του Kρις στη ζωή των τριών αυτών ανθρώπων θα προκαλέσει ανατροπές, ωστόσο η εμμονή του να υποστηρίζει ότι είναι ο πραγματικός Άγιος Βασίλης θα τον φέρει αντιμέτωπο με το νόμο, όταν κάποιοι θα τον κατηγορήσουν ως τρελό, με αποτέλεσμα να κλειστεί σε ίδρυμα.

Αυτές ήταν οι δώδεκα ταινίες που σας προτείνω για τις φετινές γιορτές. Ποια είναι η κορυφαία χριστουγεννιάτικη ταινία για εσάς;

Αν έχετε δει κάποια από τις παραπάνω ταινίες, μη ξεχάσετε να αφήσετε το σχόλιο σας!

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Y.Γ. Mη ξεχάσετε να εγγραφείτε στο artville, συμπληρώνοντας το e-mail σας στην παρακάτω φόρμα:

Exit mobile version