Site icon artville.

10 χόμπι για να ξεκινήσετε αυτό το καλοκαίρι

Advertisements

Βρισκόμαστε ήδη στα μισά του καλοκαιριού, γεγονός που με κάνει να νιώθω πως φέτος οι μήνες κυλάνε πιο γρήγορα απ’όσο συνήθως. Το καλοκαίρι είναι η εποχή κατά την οποία υπάρχει η γενική αντίληψη πως όλοι μας, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πρέπει να διασκεδάζουμε. Αυτό έχει μία λογική, αφού ο καλός καιρός προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για μία μικρή ανάπαυλα πριν από το φθινόπωρο, όταν όλα παίρνουν ξανά το δρόμο τους. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες έχουν αλλάξει και δεν έχουν όλοι πλέον τη δυνατότητα να πηγαίνουν πολυήμερες διακοπές, κάνοντας έτσι ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να περάσουμε όμορφα, ακόμα κι αν επιλέξουμε ή αναγκαστούμε να παραμείνουμε στο σπίτι. Στο σημερινό άρθρο θα σας προτείνω 10 ασχολίες που καλύπτουν ποικίλα γούστα και που σίγουρα θα κάνουν το καλοκαίρι σας πιο ευχάριστο.

1. Kηπουρική
Παρά τη ζέστη, το καλοκαίρι είναι μία καλή εποχή για να ασχοληθείτε με την κηπουρική, αν έχετε ελεύθερο χώρο στην αυλή ή το μπαλκόνι σας. Μπορείτε να φυτέψετε είτε λουλούδια είτε λαχανικά και να ασχοληθείτε στη συνέχεια με την φροντίδα τους. Η ενασχόληση με την κηπουρική έχει ευεργετικές ιδιότητες, όπως εξάλλου και κάθε επαφή με την φύση και το χώμα. Μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας και να μειώσει συναισθήματα άγχους, ενώ συμβάλλει στην πρόσληψη βιταμίνης D και επιδρά ευεργετικά στην υγεία μας, αφού σύμφωνα με έρευνες, είναι δυνατόν να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς. 

2. Υoga
Η ενασχόληση με τη yoga κρύβει πολλά οφέλη, αφού, μεταξύ άλλων, συμβάλλει στη βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης, τη διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων και τη ρύθμιση του μεταβολισμού μας. Η yoga είναι μία καλή ιδέα για τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού μπορεί να γίνει και στην εξοχή, όταν φυσικά οι θερμοκρασίες το επιτρέπουν. Μία τέτοια ασχολία θα σας ανανεώσει και σίγουρα θα έχει θετικό αντίκτυπο στη διάθεσή σας. Αν δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ πριν με τη yoga, μην ανησυχείτε αφού μπορείτε να ανακαλύψετε στο διαδίκτυο πολλούς τρόπους για να ξεκινήσετε, καθώς και πόζες που προορίζονται για αρχάριους ή άτομα που έχουν υποστεί κάποιο τραυματισμό που να επηρεάζει τη γενικότερη απόδοσή τους.

3. Φωτογραφία
Αν σας αρέσουν οι εξορμήσεις και εκτιμάτε την ομορφιά της φύσης, τότε η φωτογραφία ίσως να είναι μία από τις ασχολίες που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας. Δεν χρειάζεται να έχετε φωτογραφική μηχανή για να ξεκινήσετε, αφού τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα στις μέρες μας φέρουν αξιοπρεπείς κάμερες. Μπορείτε βέβαια να πειραματιστείτε ώσπου να βρείτε το στυλ που προτιμάτε, αλλά αδιαμφισβήτητα η καλοκαιρινή φύση προσφέρει μερικές ιδανικές ευκαιρίες για πανέμορφες φωτογραφίες. Δεν υπάρχουν φυσικά μόνο η θάλασσα και τα τοπία· ας μη ξεχνάμε τα εποχιακά λουλούδια, τα ηλιοβασιλέματα και την ανατολή του ήλιου, καθώς και τις καλοκαιρινές μπόρες. Τα υπόλοιπα επαφίονται στα προσωπικά γούστα και την φαντασία σας.

4. Κατασκευή κοσμημάτων
Η κατασκευή κοσμημάτων είναι ένα δημιουργικό χόμπι που δε χρειάζεσαι πολλά για να το ξεκινήσετε, παρά μόνο λίγα υλικά και τη φαντασία σας. Το προτείνω γιατί είναι μία πολύ διασκεδαστική και χαλαρωτική ασχολία, ενώ μπορείτε να φτιάξεις όμορφα αντικείμενα όχι μόνο για τον εαυτό σας, αλλά και για τους φίλους και την οικογένειά σας. Είναι επίσης ένα χόμπι που καταπολεμά το άγχος, ενώ αν χρειάζεστε έμπνευση, μπορείτε φυσικά να βρειίτε πολλές ιδέες στο Pinterest και το Youtube. Αν το πάρετε στα σοβαρά, ίσως ακόμα να μπορέσετε να εξασφαλίσετε κι ένα επιπλέον εισόδημα απ’αυτό.

5. Εθελοντισμός
Ο εθελοντισμός αποτελεί μία ιδανική επιλογή για εσάς αν σας αρέσει να βοηθάτε τους συνανθρώπους σας. Μπορείτε φυσικά να προσφέρετε και να βοηθήσετε είτε διαδικτυακά είτε διά ζώσης σε εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή σας. Ο εθελοντισμός, πέρα από το γεγονός ότι σας προσφέρει ένα σημαντικό σκοπό και δραστηριοποιείστε χωρίς να έχετε ως γνώμονα τον εαυτό σας, προσφέρει και μία πολύ καλή ευκαιρία για να συναντήσετε καινούριο κόσμο και να κάνετε φιλίες ή διασυνδέσεις!

6. Διάβασμα
Το διάβασμα είναι μία, για πολλούς, αγαπημένη ασχολία με πολλά και γνωστά οφέλη. Υπάρχουν άνθρωποι που μέσα στη χρονιά δεν έχουν χρόνο να διαβάζουν λόγω του βεβαρημένου προγράμματός τους. Αν βρίσκεστε στην ίδια θέση, τώρα ίσως να είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να ρίξετε μια ματιά στα αδιάβαστα βιβλία σας. Μυθιστορήματα, κόμιξ, επιστημονικά, βιογραφίες… τι είναι αυτό που σας ελκύει περισσότερο και θα θέλατε να διαβάσετε; Ξεκινήστε απ’αυτό! Το διάβασμα είναι μία αρκετά χαλαρωτική δραστηριότητα που βοηθά στη διαχείριση του άγχους, εξάπτει τη φαντασία και σε πολλές περιπτώσεις μας βοηθά να ανακαλύψουμε καινούρια πράγματα για τον κόσμο γύρω μας.

7. Ζωγραφική
Τι πιο δημιουργικό από τη ζωγραφική; Αν είστε αρχάριοι και δε ξέρετε από που να ξεκινήσετε, σίγουρα θα σας πάρει λίγο χρόνο μέχρι να ανακαλύψετε ποιο στυλ σας αρέσει περισσότερο, καθώς και με ποια υλικά προτιμάτε να δουλεύετε – αλλά είναι κι αυτό μέρος της δημιουργικής διαδικασίας. Μπορείτε φυσικά να ξεκινήσειτε χωρίς ιδιαίτερη καθοδήγηση, ακολουθώντας τη φαντασία σας, αλλά επίσης μπορείτε να παρέτε μέρος σε κάποιο σύλλογο ή ομάδα που ασχολείται με τη ζωγραφική. Αν προτιμάτε να ξεκινήσετε μόνοι σας, σίγουρα θα βρείτε πολλά βίντεο στο διαδίκτυο που θα σας δώσουν τις απαραίτητες οδηγίες! Η ζωγραφική εξάπτει τη φαντασία, αλλά έχει θετικό αντίκτυπο και στην αυτοπεποίθηση του ατόμου, καθώς και την αντίληψή του για τον κόσμο γύρω του.

8. Πεζοπορία
Αν σας αρέσουν οι αθλητικές δραστηριότητες, τότε θα λατρέψετε την πεζοπορία! Το καλοκαίρι είναι μια πολύ καλή εποχή για τέτοιου είδους εξορμήσεις και ασχολίες, αφού οι καιρικές συνθήκες είναι, ως επί το πλείστον, ιδανικές. Σύμφωνα με έρευνες, η πεζοπορία έχει πολυάριθμα οφέλη τόσο για τη φυσική μας κατάσταση όσο και την ψυχική μας υγεία. Μεταξύ άλλων, βελτιώνει την μνήμη, καταπολεμά τα καταθλιπτικά συναισθήματα, ανανεώνει τη διάθεσή μας, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και φυσικά έχει σπουδαία οφέλη και στην υγεία μας. Είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να έρθετε κοντά με τη φύση αλλά και με τους φίλους σας, αν επιλέξετε να πάτε για πεζοπορία με παρέα.

9. Μάθετε μια νέα γλώσσα
Αν πάντοτε θέλατε να μάθετε μια ξένη γλώσσα, αλλά κατά ένα περίεργο τρόπο, ποτέ δεν προλαβαίνατε, ίσως το φετινό καλοκαίρι να είναι η κατάλληλη ευκαιρία. Μπορεί να φαίνεται παράξενο που κατατάσσω την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας στις ασχολίες, αλλά στις μέρες μας, το να μάθουμε μια καινούρια γλώσσα μπορεί να είναι διασκεδαστικό και δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίζουμε σαν αγγαρεία. Αν θέλετε να το αντιμετωπίσετε σοβαρά, μπορείτε να βρείτε βέβαια κάποιο καθηγητή είτε στην περιοχή σας είτε διαδικτυακά. Αν, πάλι, προτιμάτε να ξεκινήσετε μόνοι σας για να δείτε και κατά πόσο σας αρέσει η γλώσσα που έχετε κατά νου, τότε μπορείτε να το κάνετε online. Το Duolingo δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις και είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να ξεκινήσετε, αφού προσφέρει πρόσβαση σε πάρα πολλές γλώσσες, είναι δωρεάν και διασκεδαστικό, ενώ μπορείτε να αφιερώνετε όσο χρόνο θέλετε εσείς καθημερινά.

10. Φτιάξτε το δικό σας blog, podcast ή κανάλι στο youtube
Αν ψάχνετε για κάποια δημιουργική διέξοδο, τότε είναι ώρα να ξεκινήσετε ένα από τα παραπάνω. Σας αρέσει να γράφετε; Έχετε ιδέες που θέλετε να μοιραστείτε με τους άλλους; Βιώνετε εμπειρίες που θα θέλατε να δείξετε στον κόσμο; Όποιος κι αν είναι ο λόγος, μπορείτε πάντα να ξεκινήσετε κάτι σαν χόμπι και να δειίτε αν σας αρέσει. Πέρα από το δημιουργικό της υπόθεσης, είναι κι ένας ωραίος τρόπος για να συναντήσετε, έστω και διαδικτυακά, ανθρώπους που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα, σκέψεις και εμπειρίες μ’εσάς. Τι πιο συναρπαστικό;

Ελπίζω σε αυτές τις 10 ιδέες να ανακαλύψατε την ασχολία ή τις ασχολίες που ταιριάζουν περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία και τον χαρακτήρα σας. Να θυμάστε πως ακόμα κι αν δε διανύετε το καλοκαίρι των ονείρων σας, υπάρχουν πάντοτε τρόποι για να περάσετε όμορφα.

Exit mobile version