• Home
  • ΤΑΙΝΙΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΕΣ
  • ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
  • ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ

artville

Books, Movies, Life

Φιλουμένα Μαρτουράνο

December 25, 2016

φι.jpg
Η «Φιλουμένα Μαρτουράνο» του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο (Eduardo De Filippo) είναι ένα από τα διασημότερα έργα της ιταλικής δραματουργίας. Πρόκειται για μία δραματική κωμωδία που χωρίζεται σε τρεις πράξεις και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1948 στην Νάπολη. Οι κεντρικοί, μάλιστα, ρόλοι ερμηνεύτηκαν τότε – στο παρθενικό ανέβασμα του έργου από τον ίδιο το συγγραφέα και την αδερφή του, Τιτίνα Ντε Φιλίππο (Titina De Filippo). Αγαπήθηκε ευρέως από το κοινό και η φράση «Τα παιδιά είναι παιδιά», ειπωμένη από τα χείλη της πρωταγωνίστριας έγινε και παραμένει διάσημη ως και σήμερα.

Υπόθεση

Το έργο παρακολουθεί την ιστορία της ναπολιτάνας Φιλουμένας, μιας βασανισμένης γυναίκας που ξεκίνησε δουλεύοντας ως ιερόδουλη στις φτωχογειτονιές της Νάπολης και σκιαγραφεί την ερωτική της συνύπαρξη με τον Ντομένικο Σοριάνο, έναν ευκατάστατο έμπορο. Η δράση ξεκινά σε μια κρίσιμη καμπή στη ζωή της ώριμης πλέον Φιλουμένας που πλησιάζει τα 40 και όταν η σχέση της με το Σοριάνο μετράει συνολικά ήδη εικοσιπέντε χρόνια. Εκείνος στα 50 του ετοιμάζεται να παντρευτεί μία κατά πολύ νεότερή του γυναίκα και η Φιλούμενα αηδιασμένη από την αγνωμοσύνη και τις απιστίες του βάζει μπροστά ένα τέχνασμα χρησιμοποιώντας την ναπολιτάνικη πονηριά και ευστροφία της: παριστάνει την ετοιμοθάνατη κι έτσι ο Σοριάνο αναγκάζεται να την παντρευτεί, σεβόμενος τη «τελευταία επιθυμία» της. Το τέχνασμα αποκαλύπτεται και παρακολουθούμε, έτσι, την μεταξύ τους σύγκρουση με ιδιαιτέρως ρεαλιστικά στοιχεία και λεπτές αποχρώσεις χιουμοριστικής διάθεσης. Στη συνέχεια, η Φιλουμένα αποκαλύπτει στον Ντομένικο πως έχει τρία παιδιά –ολόκληροι άντρες πια με δικές τους δουλειές και οικογένειες- και πως το ένα είναι δικό του, χωρίς ωστόσο ως το τέλος να αποκαλύψει ποιο και πως ο σκοπός του γάμου δεν ήταν τίποτα άλλο από μια προσπάθεια οικονομικής εξασφάλισης κι ενός ονόματος για τα παιδιά της. Κατά αυτό τον τρόπο, ο Ντομένικο φτάνει σε μία νέα θεώρηση ζωής…
Στην πορεία του έργου, μεταξύ άλλων, γίνονται γνωστά τα παιδικά χρόνια της Φιλουμένα, το πώς έφτασε στην πορνεία, το πώς γνωρίστηκε και ερωτεύτηκε με τον Ντομένικο, το πως εκείνος αποφάσισε να την πάρει κοντά του και να της αφήσει τα ηνία του σπιτιού και της επιχείρησής του, ενώ στη συνέχεια εμφανίζονται στη σκηνή και τα τρία παιδιά της Φιλουμένας που μαθαίνουν επιτέλους την αλήθεια. Το τέλος είναι λυτρωτικό και αισιόδοξο και με ηθικές προεκτάσεις με τον Ντομένικο να συνειδητοποιεί τα αισθήματα αγάπης που τρέφει ακόμα για εκείνη και τη Φιλούμενα ήρεμη πια και ανάλαφρη να αφήνεται στο να κλάψει – κάτι που δεν είχε συμβεί για είκοσι και παραπάνω χρόνια.
Η δράση του έργου εκτυλίσσεται αποκλειστικά στο σαλόνι του αρχοντικού του Σοριάνο που περιγράφεται με λεπτομερειακή ακρίβεια από τον ίδιο το συγγραφέα, ενώ κατά τον ίδιο τρόπο δίνονται και πάμπολλες σκηνοθετικές οδηγίες προς διευκόλυνση των ηθοποιών. Τέλος, είναι αναγκαίο να επισημανθεί πως δίνονται όλα τα χαρακτηριστικά της ναπολιτάνικης ζωής και νοοτροπίας: η σβελτάδα, η σπιρτάδα, οι ψυχολογικές μεταπτώσεις…

Εντουάρντο Ντε Φιλίππο

Γεννήθηκε στη Νάπολη το 1900 και διακρίθηκε τόσο ως ηθοποιός όσο και ως συγγραφέας. Η παρθενική του εμφάνιση συνέβη μόλις στα 4 του χρόνια παίζοντας ένα μικρό ρόλο σε μια οπερέτα που είχε ανεβάσει ο πατέρας του. Κατά τη δεκαετία του 1920 ξεκίνησε να εργάζεται συστηματικότερα στο θέατρο μαζί με τα αδέρφια του όχι μόνο ως ηθοποιός αλλά και ως τεχνικός σε ορισμένες περιπτώσεις κι έτσι, έχτισε σιγά-σιγά ένα καλό όνομα. Αργότερα και μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο ξεχώρισε και ως συγγραφέας ακολουθώντας το λογοτεχνικό κλίμα της μεταπολεμικής εποχής. Πέθανε το 1984 στη Ρώμη.

Κινηματογραφική μεταφορά

Το 1964 γυρίστηκε ο «Γάμος αλά Ιταλικά» (“Matrimonio All’Italiana”) βασισμένος στο θεατρικό του Ντε Φιλίππο, ο οποίος μετείχε και στη συγγραφή του σεναρίου. Η σκηνοθεσία ήταν του Βιτόριο Ντε Σίκα με πρωταγωνιστές τους Σοφία Λόρεν και Μαρτσέλο Μαστρογιάννι. Η ταινία έλαβε δύο υποψηφιότητες για όσκαρ: του Α’ γυναικείου ρόλου & και της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
matrimonio-al-italiana

Θεατρικά ανεβάσματα στην Ελλάδα

Το έργο αγαπήθηκε πολύ από το ελληνικό θέατρο και ανέβηκε πολλές φορές στην ελληνική σκηνή. Συνεχίζει, φυσικά, να ανεβαίνει ως και σήμερα.
Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στην ελληνική σκηνή μόλις το 1949 με τον τίτλο «Τα παιδιά είναι παιδιά» και με πρωταγωνιστές τους Αλέκα Κατσέλη & Γιώργο Γληνό.
Δέκα χρόνια αργότερα ανέβηκε με το τίτλο «Η Κλώσσα» και πρωταγωνιστές τους Κατερίνα Ανδρεάδη & Χρήστο Τσαγανέα.
Το 1978, ανέβηκε σε σκηνοθεσία Μάουρο Μπολονίνι και πρωταγωνιστές την Έλλη Λαμπέτη και το Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Αργότερα και λόγω της μεγάλης επιτυχίας της παράστασης η Λαμπέτη το επανέλαβε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με συμπρωταγωνιστή πλέον το Τίτο Βανδή.
Το 1986, το έργο ανέβηκε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στο ρόλο της Φιλουμένας και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ να υποδύεται εκ νέου τον Ντομένικο Σοριάνο, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου.
Μεσολάβησαν κι άλλα ανεβάσματα της παράστασης που άλλα άφησαν το στίγμα τους στο θεατρικό τοπίο και άλλα όχι. Η πιο πρόσφατη προσπάθεια έγινε σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασούλη με την Ελένη Ράντου και τον Άλκη Κούρκουλο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΕΣ

You might also enjoy

Ταχυδρομείο – Τσαρλς Μπουκόφσκι
“Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing” – Όταν ο Μάθιου Πέρι αποφάσισε να γράψει την ιστορία του
Η Ρώμη και ο κόσμος της – Θ. Παπαγγελής ( Νινέτα Πλυτά)
Previous: Φλέρυ Νταντωνάκη: Η τρελή του φεγγαριού
Next: Τα Κόκκινα Φανάρια (1963)

artville_

✨Blog Instagram Page ✨
▪️ movies ▪️tv - shows ▪️books ▪️
DM for COLLABS 💌
www.artvilleblog.com

Επιστροφή μετά από πολύ καιρό με νέο άρθρο για το Επιστροφή μετά από πολύ καιρό με νέο άρθρο για το Artville και τις σκέψεις μου πάνω στον «Νυχτερινό Εκφωνητή» του Ρένου Χαραλαμπίδη. 

Θα βρείτε το link στο bio. ❤️

… Και ίσως η ταινία να επιτελεί, τελικά, τον σκοπό της ως ένα ερωτικό γράμμα στην αφέλεια της νιότης, την αίγλη του ραδιοφώνου, τις χαμένες ευκαιρίες και τους περασμένους έρωτες που δε θα αναζωπυρωθούν – και φυσικά, την ίδια την Αθήνα.

.
.
.
.

#blog #bloggers #blogging #blogpost #greek #greekbloggers #moviereview #
Το 2022, είχα γράψει ένα αφιέρωμα στη ζωή και την Το 2022, είχα γράψει ένα αφιέρωμα στη ζωή και την κινηματογραφική πορεία της Diane Keaton. 💗

Σήμερα, το μοιράζομαι ξανά στη μνήμη της. Παρακάτω, θα βρείτε ένα απόσπασμα. Για να βρείτε ολόκληρο το αφιέρωμα, #linkinbio👈 ❤️

Η Ντάιαν Κίτον έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό το 1972, με τη συμμετοχή της στον «Νονό», τη διάσημη κινηματογραφική ταινία του Κόπολα. Πέραν του ότι με αυτή την τριλογία, η ηθοποιός απέκτησε σημαντική φήμη, παράλληλα κατάφερε να εδραιωθεί στο χώρο του θεάματος. 

Τα επόμενα χρόνια και σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, η Κίτον συνεργάστηκε στενά με τον Γούντι Άλεν, πρωταγωνιστώντας σε οκτώ ταινίες του. Η πιο μεγάλη τους επιτυχία ήταν βέβαια η Annie Hall. Το σενάριο της ταινίας ήταν στενά συνδεδεμένο με το χρονικό της σχέσης του Άλεν και της Κίτον και ουσιαστικά ήταν μία ταινία εμπνευσμένη από την ίδια, γι’αυτό και ο χαρακτήρας της Annie έχει το πραγματικό επίθετο της Keaton. 

Η ερμηνεία της Κίτον είναι αξιομνημόνευτη, ενώ γι’αυτή την ταινία απέσπασε το Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου. Στον Νευρικό Εραστή (ελλ. τίτλος), πέραν της ερμηνείας της Κίτον, ξεχώρισε επίσης και το ανδρόγυνο στυλ της, το οποίο και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την μόδα εκείνης της εποχής.

.
.
.

#dianekeaton #blogpost
✨Link in bio✨ Στο νέο άρθρο του artville, διαβάστ ✨Link in bio✨

Στο νέο άρθρο του artville, διαβάστε μια βιβλιοκριτική στο ιστορικό μυθιστόρημα της Jennifer Saint, Αριάδνη. 

Η συγγραφέας πλάθει μία ιστορία για τη ζωή της Αριάδνης, αξιοποιώντας διάφορους μύθους και μας παίρνει μαζί της σε ένα ταξίδι στον χρόνο. 

Βρείτε το άρθρο στο https://artvilleblog.com και στον σύνδεσμο που θα βρείτε στο bio. ❤️

.
.
.
.
.
#bookreview #blogpost #greekblogger #greekbloggers #greekbloggerscommunity #greekbooklovers #greekbookstagram
Sunny Monday - still a gloomy Monday. 👀 . . . . . Sunny Monday - still a gloomy Monday. 👀
.
.
.
.
.
.
#movie #moviequotes #davidlynch #monday #mondays #mood #monicabellucci
David Lynch (1946-2025) ✨🕊️ . . . . . #davidlynch David Lynch (1946-2025) ✨🕊️
.
.
.
.
.
#davidlynch #cinema #movies #movie #quotes #quote #rip
✨Βρείτε το link στο bio ✨ H “Maria” θα αποτελούσε ✨Βρείτε το link στο bio ✨

H “Maria” θα αποτελούσε την πολυαναμενόμενη κινηματογραφική επιστροφή της Angelina Jolie. Ωστόσο, η χολιγουντιανή ηθοποιός δεν κατάφερε να αποκοπεί πλήρως από την εικόνα της και να συνδεθεί σε εκείνη της Μαρίας Κάλλας. 

Διαβάστε το νέο άρθρο στο https://artvilleblog.com και στο link που θα βρείτε στο bio. ✨
.
.
.
.
.
#moviereview #greekblogger #greekbloggers #greekbloggerscommunity #greekblog #mariacallas #netflix
✨Βρείτε το link στο bio ✨ Η κοσμοθεωρία της Georg ✨Βρείτε το link στο bio ✨

Η κοσμοθεωρία της Georgia για τη ζωή αλλάζει όταν ανακαλύπτει ότι της απομένουν μόλις λίγες εβδομάδες ζωής. Αποφασίζει να ζήσει όσα στερήθηκε μέσα στον χρόνο που της απομένει και τα καταφέρνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Διαβάστε την κριτική για το “Last Holiday” στο link στο bio και στο https://artvilleblog.com 💗
.
.
.
.
#blogger #blogpost #moviereview #lastholiday #queenlatifah #greek #greekpost #writersofinstagram
Καλή χρονιά, λοιπόν! Πρώτα με υγεία, μα ύστερα με Καλή χρονιά, λοιπόν! Πρώτα με υγεία, μα ύστερα με όλα εκείνα που έχουμε ανάγκη και έχουν σημασία, ακόμα κι αν δεν το παραδεχόμαστε: την αγάπη, την τέχνη, την πίστη, τη δημιουργία, τη δύναμη, την ανεξαρτησία, την ελευθερία.

Είναι η μέρα που μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορούμε να (ξανα)αρχίσουμε κάτι ή πως όλες οι πιθανότητες βρίσκονται με το μέρος μας. Κι ίσως εν μέρει να’ναι αλήθεια - κι ίσως να πρέπει να πιστέψουμε πως είναι. 

Ας μείνουν πίσω 
όσα μας πλήγωσαν
όσα δεν μας ταίριαξαν 
όσα μας στέρησαν χώρο και οξυγόνο 
όσα ανεχτήκαμε. 

Και ας έρθουν
τα καλύτερα. 

Εύχομαι. Πιστεύω. Ελπίζω. 
Για τώρα είναι αρκετό.
.
.
.
.
#happynewyear #newyear #love #merrychristmas #winter #wishes #greekwomenbloggers #greekblogger #greekbloggers #happiness #greece #greek
Τον τελευταίο καιρό, νιώθω ότι δεν έχω τον χρόνο ν Τον τελευταίο καιρό, νιώθω ότι δεν έχω τον χρόνο να κάνω τίποτα - ενώ το σωστότερο είναι πως δεν έχω τη διάθεση / την ενέργεια γι’αυτό. 

Όπως και να’χει, όμως, τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και έχω ήδη αρχίσει να βλέπω τις ανάλογες ταινίες - ταινίες των οποίων το σενάριο συνήθως δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, ωστόσο αποτελούν μία ιδανική επιλογή όταν θέλεις να αισθανθείς καλύτερα και να ξεκουραστείς.

Πρόσφατα, παρακολούθησα στο Netflix to “Twas the Text Before Christmas”. 

Η Addie, μία χειροπράκτης που ζει στη Νέα Υόρκη, ετοιμάζεται να περάσει τα Χριστούγεννα μόνη της, έχοντας πρόσφατα βγει από μία μακροχρόνια σχέση. Τα σχέδια της αλλάζουν, όταν λαμβάνει ένα μήνυμα στο κινητό της που δεν προορίζεται για εκείνη. Αποστολέας δεν είναι άλλος από την τρυφερή και στοργική Nana που ζει στο Vermont. Σύντομα, αναπτύσσεται μία όμορφη φιλία ανάμεσα στις δύο γυναίκες παρά τη διαφορά ηλικίας και το γεγονός ότι δεν φαίνεται να έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους.

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια στο link που βρίσκεται στο bio! 🎄✨
.
.
.
.
.
#greekblogger #greekblog #blogpost #linkinbio #moviereview #christmas #netflix #greek #greece
Τελείωσαν τα ψέματα. Το φθινόπωρο είναι εδώ. Το κ Τελείωσαν τα ψέματα. Το φθινόπωρο είναι εδώ. 
Το καλοκαίρι έφυγε αφήνοντας ένα βεβιασμένο αποτύπωμα - ένα κράμα διασκέδασης, χαλάρωσης και περισπασμών. 

Όμως, το φθινόπωρο είναι η εποχή που σε φέρνει αντιμέτωπο με την πραγματικότητα. Πέραν αυτού, είναι μία ευκαιρία - μία δεύτερη, ίσως, ευκαιρία να οργανωθείς, να αποφασίσεις τι θέλεις να βάλεις σε μία σειρά. 

Και οι πρακτικότητες μπορούν να μείνουν στην άκρη, διότι το φθινόπωρο έχει, ακόμα, στοιχεία ποίησης και ονείρου. Ο ουρανός που γοργά σκοτεινιάζει και σκεπάζεται συχνά από πυκνά σύννεφα, ο αέρας που άξαφνα σε κρυώνει, η ίδια η πραγματικότητα που σε αναγκάζει να μείνεις στο σπίτι, συχνά μόνος με τον εαυτό σου. 

Για κάποιους, τούτη η εποχή ισοδυναμεί με την απόλυτη μελαγχολία, μα για άλλους με την καλοδεχούμενη συνειδητοποίηση. 

Καλό φθινόπωρο να έχουμε.🍂 

.
.
.
.
.
 #september #autumn #greekblogger #greek
Στο καινούριο άρθρο του artville ανακαλύψτε 10 τρό Στο καινούριο άρθρο του artville ανακαλύψτε 10 τρόπους για να είστε περισσότερο δημιουργικοί στην καθημερινή σας ζωή! ✨ Βρείτε το link στο bio⬆️
.
.
.
.
#greekblogger #greekbloggers #greekbloggerscommunity
Καλημέρα! 😊 Η εβδομάδα ξεκινάει καλά, αφού η ταιν Καλημέρα! 😊

Η εβδομάδα ξεκινάει καλά, αφού η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου απέσπασε 4 Όσκαρ για την ταινία “Poor Things”. Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την Emma Stone, Σκηνογραφίας, Μακιγιάζ & Κομμώσεων και Κοστουμιών. ✨

Βέβαια, το “Οπενχάιμερ” σάρωσε (αναμενόμενο) κερδίζοντας 7 Όσκαρ! ✨

Ελπίζω να τα δω σύντομα, γιατί θέλω οπωσδήποτε να δω τον Gosling να ερμηνεύει “Ken” επί σκηνής. 💗😂

#oscars #greekblog #greekblogger
Καλό καλό μήνα σε όλες και όλους! 💞 Λένε πως ο Φ Καλό καλό μήνα σε όλες και όλους! 💞

Λένε  πως ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας του έρωτα και ο προάγγελος της άνοιξης.

Από τη μια, ο έρωτας δεν χρειάζεται συγκεκριμένες ημερομηνίες για να 'ανθίσει' και να εκφραστεί.

Από την άλλη, ο χειμώνας δεν έγινε και ιδιαίτερα αντιληπτός φέτος ώστε να ανυπομονούμε για τον ερχομό της άνοιξης.

Ας δούμε, λοιπόν, πώς θα πάει αυτό.

.
.
.
.

#february #happyfebruary
Επισκεφτείτε το artvilleblog.com και διαβάστε το σ Επισκεφτείτε το artvilleblog.com και διαβάστε το σημερινό άρθρο για να ανακαλύψετε 5 τρόπους που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τους φετινούς σας στόχους! 💞 Βρείτε το link στο bio! ✨
.
.
.
.
.
.

#blogpost #blog #newyearresolutions #greekblogger #greekblog
Τα μάθαμε χθες! Emma Stone και Ryan Gosling υποψήφ Τα μάθαμε χθες! Emma Stone και Ryan Gosling υποψήφιοι στα φετινά Όσκαρ με τους ρόλους τους στις ταινίες 'Poor Things' και 'Barbie' αντίστοιχα. Το περιμέναμε. Μικρό σοκ για την Margot που έμεινε εκτός. 😱

ΥΓ Κάπως έτσι επιστρέφω και στο Instagram, αν και δεν ξέρω πως θα πάει. Δεν είναι από τις αγαπημένες μου πλατφόρμες και βλέπω πολλές αλλαγές. 💀

#hello #Cinema #oscars
Στο bio θα βρείτε το link που θα σας οδηγήσει στην Στο bio θα βρείτε το link που θα σας οδηγήσει στην καινούρια βιβλιοκριτική του artville στο μυθιστόρημα 'Νοέμβρης 9' της Colleen Hoover.

Εσείς το έχετε διαβάσει; 😊👇
.
.
.
.
.

#greekblogger #greekblog #blogger #blog #writing #greek #writersofinstagram #instavivlio #bookstagram #booklover #bookish #read #reading #blogpost
Βροχή Κι ένα καλοκαίρι που δε λέει να ξεκινήσει. Βροχή

Κι ένα καλοκαίρι που δε λέει να ξεκινήσει. 🌲
.
.
.
.
.

#reactivated #greece #greek #greekwomenbloggers #greekquotes #greekblogger
Καλημέρα! 🥰 . . . . . . #photooftheday #photograp Καλημέρα! 🥰
.
.
.
.
.
.

#photooftheday #photography #picoftheday #fall #autumn #booklover #bookish
Καλή εβδομάδα 💕 . . . . . . #photooftheday #photo Καλή εβδομάδα 💕
.
.
.
.
.
.

#photooftheday #photography #picoftheday #coffee #coffeetime #coffeeholic #morning #monday
Εσύ διάβασες τη νέα μας βιβλιοκριτική σε ένα από τ Εσύ διάβασες τη νέα μας βιβλιοκριτική σε ένα από τα πιο δημοφιλή μυθιστορήματα της χρονιάς; Βρες το link στο bio ⬆️⬆️⬆️
.
.
.
.
.
.

#books #book #bookstagram #booklover #bookish #read #reading #instavivlio #colleenhoover #itendswithus #vivlio #blog #blogger #greekblogger #greekblog
Follow on Instagram
Design by SkyandStars.co
Back Top

Copyright © 2026. artville