Site icon artville.

Το Καλο Μερος / The Good Place (2016-2020)

Advertisements

Τώρα που οι περισσότεροι από εμάς μένουμε στο σπίτι για πολλές ώρες, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους και να ψυχαγωγηθούν παρακολουθώντας ταινίες και σειρές.

Αν θέλετε να δείτε μια σειρά που να είναι αστεία και διασκεδαστική, αλλά ταυτοχρόνως έξυπνη και να ξεφεύγει κάπως από τα τετριμμένα… τότε, έχω την κατάλληλη πρόταση για εσάς: The Good Place.

Το, ελληνιστί, Καλό Μέρος είναι ένα αμερικανικό sitcom (δηλαδή μια κωμωδία καταστάσεων) με πολλά κι έντονα στοιχεία φαντασίας και αποτελείται από 4 σεζόν (2016-2020). Οι τρεις πρώτοι κύκλοι έχουν μόλις 13 επεισόδια, ενώ ο τελευταίος 14, τα οποία είναι διάρκειας περίπου 20 λεπτών. Προσωπικά, προτιμώ τις σειρές που έχουν σύντομα επεισόδια (και δε διαρκούν, για παράδειγμα, 50 λεπτά ή 1 ώρα), αφού παρατηρώ πως κρατάνε περισσότερο το ενδιαφέρον μου.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει αυτή τη σειρά τόσο ξεχωριστή; Καταρχάς, το θέμα της. Ύστερα, οι χαρακτήρες, τα μηνύματα που περνάει, ο τρόπος που διαπραγματεύεται συγκεκριμένα ζητήματα μεγάλης σημασίας και βέβαια, τα σύγχρονα και πανέξυπνα αστεία της.

Ας μιλήσουμε λιγάκι για την πλοκή. Η σειρά διαδραματίζεται στην μετά θάνατον ζωή. Όλα ξεκινούν όταν η Ελεανόρ Σέλλστροπ φτάνει στο Καλό Μέρος, που ουσιαστικά αντιπροσωπεύει τον παράδεισο. Υπάρχει, βέβαια και το Κακό Μέρος όπου οι άνθρωποι υποβάλλονται αιωνίως σε βασανιστήρια για τα κακουργήματα που διέπραξαν όσο βρίσκονταν στη ζωή. Εμάς, ωστόσο, μας ενδιαφέρει το Καλό Μέρος. Εκεί, οι άνθρωποι επιβραβεύονται αιωνίως για την ενάρετη επίγεια ζωή τους, έχουν ό,τι ζητήσουν και βέβαια, βρίσκουν το άλλο τους μισό αμέσως μόλις φτάσουν. Τα πάντα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Μάικλ, ενός αγγέλου και αρχιτέκτονα του μέρους, ενώ στην υπηρεσία όλων βρίσκεται η Τζάνετ, που κατέχει όλες τις γνώσεις του σύμπαντος και τους παρέχει ό,τι επιθυμήσουν.

Το πρόβλημα είναι πως η Ελεανόρ δεν είναι αυτή που όλοι νομίζουν και φαίνεται να βρέθηκε κατά λάθος στο καλό μέρος. Ακόμα χειρότερα, παράξενα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν στη γειτονιά μετά την εμφάνισή της σ’αυτή. Η Ελεανόρ όμως αποφασίζει να μη το βάλει κάτω. Είναι έτοιμη ν’αλλάξει προς το καλύτερο και θα το κάνει με τη βοήθεια του άλλου της μισού, Τσίντι, ενός καθηγητή φιλοσοφίας που διακρίνεται κυρίως για την αναποφασιστικότητά του…

Εκτός της Ελεανόρ και του Τσίντι, συναντάμε ακόμα τη Ταχάνι, μια πάμπλουτη και πανέμορφη γυναίκα που, όσο βρισκόταν στη ζωή, διακρίθηκε για την πλούσια κοινωνική της ζωή και τις φιλανθρωπικές της δράσεις, καθώς και το άλλο της μισό, τον Τζέισον, έναν Βουδιστή μοναχό που έχει πάρει όρκο σιωπής. Είναι τα πράγματα όμως όπως δείχνουν; Μάλλον όχι.

Η δημιουργία της σειράς ανήκει στον Michael Schur, ο οποίος είναι γνωστός για σειρές όπως οι εξής: Brooklyn Nine Nine, The Office, Parks & Recreation κ.λ.π. Πρωταγωνίστρια της σειράς είναι η Kristen Bell (γνωστή και από τη σειρά Veronica Mars), ενώ το υπόλοιπο cast απαρτίζουν οι: Ted Danson, Jameela Jamil, William Jackson Harper, Manny Jacinto, D’Arcy Carden. Μάλιστα, η Bell και ο Danson ήταν οι μόνοι που γνώριζαν εξ αρχής πως ακριβώς θα εξελισσόταν η υπόθεση.

Το The Good Place διαχειρίζεται με απολαυστικό τρόπο ζητήματα ηθικής και φιλοσοφίας, αν και όχι τόσο θρησκείας, αφού ο συγγραφέας έχει αναφέρει πως, παρά το γεγονός ότι μελέτησε με προσοχή όλα τα θρησκευτικά συστήματα, αποτραβήχτηκε τελικά απ’αυτά. Κατά τη διάρκεια της σειράς, συναντώνται διάφορες φιλοσοφικές θεωρίες, όπως του Αριστοτέλη, του Λοκ, του Σκάνλον κ.λ.π., το φιλοσοφικό πρόβλημα του τραίνου (the trolley problem), ενώ υπάρχει και μία σαφής επιρροή από το θεατρικό έργο του Ζαν-Πωλ Σαρτρ, ‘’Κεκλεισμένων των θυρών’’.  Όποιος το έχει δει ή διαβάσει, ασφαλώς θα θυμάται τη χαρακτηριστική φράση του έργου, ‘’Κόλαση είναι οι άλλοι άνθρωποι’’, η οποία κάποια στιγμή θα φτάσει να καθορίζει και την ουσία της σειράς… βλέποντας πως τελικά, οι τέσσερις κεντρικοί ήρωες έχουν το ταλέντο να βασανίζουν περίτεχνα ο ένας τον άλλο.

Η σειρά έχει κερδίσει το βραβείο Peabody to 2019, καθώς και δύο βραβεία Hugo.

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να τη δείτε, αφού τελικά και μάλιστα χρησιμοποιώντας αντιήρωες, καταφέρνει να περάσει θετικό και αισιόδοξο μήνυμα για την ανθρώπινη φύση.

Οπωσδήποτε είναι ένας ωραίος τρόπος για να περάσουμε αυτές τις μέρες της καραντίνας…

Αυτό ήταν για σήμερα. Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα πούμε… να είστε όλοι καλά!

 

Exit mobile version