Site icon artville.

Πως εγινα βλακας (Μαρτεν Παζ)

Advertisements

Το τελευταίο διάστημα, η ζωή όλων μας έχει αλλάξει άρδην λόγω της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού και στη χώρα μας. Η καθημερινότητά μας έχει μεταβληθεί δραστικά, αφού περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας μας στο σπίτι, για να προστατεύσουμε τόσο τους εαυτούς μας, όσο και τους γύρω μας. Καμιά φορά, η παραμονή στην κατοικία μας γίνεται βαρετή και βρισκόμαστε να μην έχουμε τι να κάνουμε και να μη ξέρουμε πως να περάσουμε την ώρα μας με ευχάριστο τρόπο.

Το διάβασμα είναι οπωσδήποτε ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις μένοντας στο σπίτι. Ένα καλό βιβλίο μπορεί όχι μόνο να μας ψυχαγωγήσει σ’αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες στιγμές, αλλά και να βοηθήσει το μυαλό μας να ‘’ξεφύγει’’ δραπετεύοντας σε άλλους κόσμους, φανταστικούς – κόσμοι που συχνά είναι μαγικοί και παραμυθένιοι.

Στη σημερινή μου ανάρτηση, το βιβλίο που θα ήθελα να σας προτείνω είναι το Πώς έγινα βλάκας του Μαρτέν Παζ. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται εύκολα κι ευχάριστα, είναι πολύ διασκεδαστικό και κατά τόπους ξεκαρδιστικό, ενώ καταφέρνει να βάλει τον αναγνώστη σε σκέψεις, τόσο για τον εαυτό και τη ζωή του, όσο και για την κοινωνική πραγματικότητα της οποία όλοι είμαστε μέρος. Το βιβλίο έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ένα φιλοσοφικό μυθιστόρημα, ωστόσο κατ εμέ είναι πρωτίστως σατιρικό, χωρίς βέβαια να λείπουν απ’αυτό και τα στοιχεία  φιλοσοφικής σκέψης.

Πλοκή: Ο Αντουάν υποφέρει από την ίδια του την ευφυΐα. Το μυαλό του δε σταματάει λεπτό να βασανίζεται από σκέψεις, γεγονός που δεν τον αφήνει να απολαύσει τίποτα – ούτε καν το φαγητό του. Ο ήρωας μας προσπαθεί εναγωνίως να ξεφύγει από την ίδια του την εξυπνάδα με ποικίλους τρόπους. Αφού αποτυγχάνει να γίνει πρώτα αλκοολικός κι έπειτα αυτόχειρας, τελικά αποφασίζει να γίνει βλάκας, ώστε να ταιριάξει με τα δεδομένα της κοινωνίας και να πάψει να ταλαιπωρείται από τους συλλογισμούς του.

Ο αναγνώστης, πάντως, τελειώνει το βιβλίο νιώθοντας εξυπνότερος από πριν. Ο συγγραφέας καταφέρνει με τρόπο ανάλαφρο, μα και στοχευμένο να αναδείξει την επιφανειακότητα της κοινωνίας και των σημερινών ανθρώπων της, καθώς και το πως η βλακεία που επικρατεί τριγύρω, έχει τελικά κατακλύσει τα πάντα.

Ο Μαρτέν Παζ γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1975, σπούδασε ανθρωπολογία και λατρεύει τα ταξίδια. Του αρέσουν, επίσης, ο κινηματογράφος, το ελισαβετιανό θέατρο, τα ολλανδικά ποδήλατα και η λογοτεχνία. Το Πώς έγινα βλάκας είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Άλλα του βιβλία είναι: Περί βροχής, Ο άνθρωπος που έκλεψε την Τζοκόντα, Συνηθίζει κανείς τις συντέλειες του κόσμου κ.λ.π.

Το Πως έγινα βλάκας είναι ένα βιβλίο που σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Στη χώρα μας, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αστάρτη.

Ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα. Μέχρι τότε, να είστε καλά!

Exit mobile version