Πάει λίγος καιρός από το τελευταίο άρθρο, γι’αυτό κι ελπίζω να είστε όλοι καλά και εύχομαι το φετινό καλοκαίρι να χαρίσει σε όλους πολύτιμες στιγμές. Το σημερινό άρθρο αφορά ένα λογοτεχνικό βιβλίο κι ελπίζω να το απολαύσετε.
Αν ψάχνετε, λοιπόν, ένα μυθιστόρημα που να σας μεταφέρει σε μιαν άλλη χώρα και μια περασμένη εποχή, αλλά και που να προκαλέσει το ενδιαφέρον σας με τις ιδιαίτερες ιστορίες των ηρώων του, τότε η Πόλη στις φλόγες του Garth Risk Hallberg είναι το κατάλληλο βιβλίο για σας.
Δεν είναι, βέβαια, ένα εύκολο βιβλίο. Σ’ένα μυθιστόρημα, που στην ελληνική του μετάφραση ξεπερνά τις 1000 σελίδες, ο πρωταγωνιστής είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Αυτό, φυσικά, μέχρι τη στιγμή που ο αναγνώστης συνειδητοποιεί πως η πραγματική πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι η ίδια η πόλη της Νέας Υόρκης. Η Νέα Υόρκη, λοιπόν, σε πολλές εκφάνσεις της: η πόλη που μαγεύει, που διαφθείρει, που παρασύρει, που συγχωρεί και παρηγορεί. Οι άνθρωποι, οι ρυθμοί, οι ιδέες, οι πολλαπλές κουλτούρες της. Όλ’αυτά τα στοιχεία χτίζουν την υπόθεση του βιβλίου και καθορίζουν την πορεία της πλοκής του.

Όλα ξεκινούν όταν μια έφηβη κοπέλα πυροβολείται από έναν άγνωστο στο Σέντραλ Παρκ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Το γεγονός αυτό αποτελεί άλλοτε την αφορμή κι άλλοτε το συνδετικό κρίκο ορισμένων από τις ιστορίες του βιβλίου. Ιστορίες που περιλαμβάνουν οικογενειακά μυστικά, πλούσιους και διεφθαρμένους επιχειρηματίες, παρηκμασμένες νεοϋoρκέρζικες συνοικίες, τα μέλη ενός πανκ συγκροτήματος, ναρκωτικά, καταδικασμένους έρωτες, σχέσεις εξάρτησης, άτυχα παιδιά της διπλανής πόρτας.
Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν καταπιάνεται με υπερβολικά πολλούς χαρακτήρες – αφιερώνεται σε λίγους και τους αντιμετωπίζει μέσα από μια βαθιά ρεαλιστική ματιά, με τις αδυναμίες της ανθρώπινης υπόστασής τους να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.
Ο Ηallberg με τη συγκεκριμένη του δουλειά προχωρά σε μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης προσωπικότητας. Εξετάζει τις αδυναμίες, την μαχητικότητα, τη δύναμη της θέλησης, την επιμονή, τα απωθημένα που μπορεί να κρύβονται μέσα στην ανθρώπινη ψυχή. Επίσης, έχει το θάρρος κι ανοίγει πολλές υποθέσεις, εξερευνά ποικίλα μονοπάτια και προσπαθεί να ολοκληρώσει όλες τις ιστορίες του μ’έναν, αν μη τι άλλο, έντιμο τρόπο.
Η Πόλη στις φλόγες είναι ένα βιβλίο που μπήκε στο μικροσκόπιο, τόσο από το αμερικανικό αναγνωστικό κοινό, όσο κι από τους κριτικούς, μιας κι όλοι λίγο-πολύ ανέμεναν το αμερικανικό μυθιστόρημα της δεκαετίας. Κι αυτό όχι ολότελα άδικα, αφού ο Hallberg εισέπραξε μια προκαταβολή 2 εκ. Δολλαρίων, προκειμένου ακριβώς να γράψει ένα μυθιστόρημα που να καταπιάνεται με τη ζωή της Νέας Υόρκης.
Δεν μιλάμε, βέβαια, για το τέλειο μυθιστόρημα. Αναμφίβολα υπάρχουν αδυναμίες, πολλές από τις οποίες συναντώνται σε πολλά πυκνογραμμένα και πολυσέλιδα βιβλία. Επίσης, δεν είναι ένα βιβλίο που κόβει την ανάσα με την πλοκή του. Το κλείσιμο των ιστοριών ευχαρίστησε κάποιους κι απογοήτευσε κάποιους άλλους. Κρατήστε, ωστόσο, στο μυαλό σας τις υψηλές προσδοκίες που υπήρχαν απ’όλους.
Κατά τ’άλλα, θα σας πρότεινα να το διαβάσετε αν σας ενδιαφέρει η ίδια η ανθρώπινη φύση, αν θέλετε ένα βιβλίο που θα σας κρατήσει εξαιρετικά ευχάριστη συντροφιά για καιρό κι αν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για την Νέα Υόρκη του ’70.
Θα τα ξαναπούμε σύντομα!
Καλή ανάγνωση!
Leave a Reply