Site icon artville.

Πουλα σαν καλλιτεχνης (Austin Kleon)

Advertisements

Πριν από λίγες μέρες, τελείωσα το βιβλίο «Πούλα σαν καλλιτέχνης: 10 τρόποι να μοιραστείς τη δουλειά σου και να σε ανακαλύψουν» του Austin Kleon και αποφάσισα στο σημερινό μου άρθρο να σας μιλήσω γι’αυτό. Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μέρος μιας νοητής, θα λέγαμε, τριλογίας που αποτελείται από τα εξής βιβλία:«Κλέψε σαν καλλιτέχνης: 10 αλήθειες που δεν σου έχουν πει για τη δημιουργικότητα» (2012), «Πούλα σαν καλλιτέχνης: 10 τρόποι να μοιραστείς τη δουλειά σου και να σε ανακαλύψουν» (2014) και «Ζήσε σαν καλλιτέχνης: 10 τρόποι να είσαι δημιουργικός σε καλές και δύσκολες εποχές» (2019).

Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, ο συγγραφέας επιχειρεί να καταρρίψει τον μύθο του μοναχικού, ιδιοφυούς και απομακρυσμένου από την κοινωνία καλλιτέχνη που δεν ενδιαφέρεται για τίποτ’ άλλο πέραν της τέχνης του. Με απλουστευμένο και ζωντανό λόγο, αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης κοινωνίας, που καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ θέτει σε πρώτο πλάνο την επικοινωνία και τη σύνδεση που βοηθάει στη διάδοση μιας δουλειάς, ενός βιβλίου ή ενός έργου τέχνης στο ευρύ κοινό.

Ο Austin Kleon παίρνει την πρωτοβουλία και απαντάει με χρήσιμες συμβουλές σε πολλές ερωτήσεις που δημιουργούνται σε ανύποπτη στιγμή στη ζωή και το μυαλό ενός καλλιτέχνη, ενός συγγραφέα ή ενός δημιουργού και αφορούν τόσο ζητήματα ένταξης στην καλλιτεχνική κοινότητα, όσο και περισσότερο απλοϊκά ερωτήματα που σχετίζονται με την αναγνώριση από το κοινό και τη διάδοση μιας ολοκληρωμένης δουλειάς. Γι’αυτό το λόγο, καταπιάνεται με 10 ζητήματα – κεφάλαια και αναλύει τις σκέψεις του μέσα από εμπειρίες, ιστορίες, εικονογραφήσεις και παραδείγματα.

Τα ζητήματα αυτά, τα οποία παρουσιάζονται και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, είναι τα εξής:

  1. Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυΐα
  2. Σκέψου τη διαδικασία και όχι το προϊόν
  3. Μοιράσου κάτι μικρό κάθε μέρα
  4. Αξιοποίησε την περιέργειά σου
  5. Πες καλές ιστορίες
  6. Δίδαξε αυτό που ξέρεις
  7. Μην καταντήσεις ανεπιθύμητος
  8. Μάθε να δέχεσαι χτυπήματα
  9. Πούλα χωρίς τύψεις
    10. Μείνε στο παιχνίδι

Ο συγγραφέας, μέσω της γραφής του, βοηθάει και εμπνέει τον σύγχρονο δημιουργό, έτσι ώστε να είναι περισσότερο τολμηρός, θαρραλέος, ανοιχτός, γενναιόδωρος και επικοινωνιακός. Το «Πούλα σαν καλλιτέχνης» διαβάζεται ιδιαιτέρως εύκολα και γρήγορα. Η γραφή είναι προσωπική, άμεση και εμπνευσμένη, ενώ τα σκίτσα που εμπεριέχονται στις σελίδες του, το καθιστούν περισσότερο διασκεδαστικό.

Σύμφωνα με το οπισθόφυλλο του βιβλίου, ο Austin Kleon είναι ένας συγγραφέας που ζωγραφίζει. Είναι ο δημιουργός του παγκόσμιου best-seller «Κλέψε σαν καλλιτέχνης» και της αφαιρετικής ποιητικής συλλογής “Newspaper Blackout”. Δίνει τακτικά διαλέξεις στα TEDx, στο SXSW και στα συνέδρια του Economist για τη δημιουργικότητα στην ψηφιακή εποχή. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί στους New York Times και στη Wall Street Journal. Ζει στο Ώστιν του Τέξας και online στο austinkleon.com

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις KEY BOOKS.

Exit mobile version