Site icon artville.

Ο κοσμος του Star Trek

Advertisements

 

Το σημερινό άρθρο αφορά το σύμπαν του Star Trek που ξεκίνησε ως μια τηλεοπτική σειρά στα μέσα του ’60 κι εμέλλε να αφήσει το δικό του στίγμα στον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας.

Star Trek, λοιπόν, ονομάζεται το franchise που δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα Gene Roddenberry (1921-1991) με την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά αμερικανικής παραγωγής που προβλήθηκε τη δεκαετία του’60. Οι περιπέτειες του Star Trek: The Original Series διαδραματίζονται στο μέλλον, οπότε και η γη ανήκει στην Ηνωμένη Ομοσπονδία Πλανητών (United Federation of Planets).

Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε, όπως προαναφέρθηκε, το 1966 κι είχε τίτλο “The Man Trap.” Ακολούθησαν 6 τηλεοπτικές σειρές (με την έκτη να προβάλλεται τώρα) που εκτείνονται χρονολογικά από το 1966 – 2017, καθώς και 13 κινηματογραφικές ταινίες, πάμπολλα μυθιστορήματα και διηγήματα, βιντεοπαιχνίδια και επιτραπέζια, καθώς και μία σειρά κινουμένων σχεδίων που προβλήθηκε το 1973 με τίτλο, “Star Trek: The animated series”. Είναι άξιο αναφοράς ότι τον χειμώνα του 2004 δημιουργήθηκε μια διαδικτυακή σειρά αποκλειστικά από θαυμαστές του franchise με τίτλο, “New Voyages” (= «Νέα Ταξίδια»).

Κάθε χρόνο διοργανώνονται συνέδρια στην Αμερική, όπου οι θαυμαστές μπορούν να συναντηθούν, να γνωριστούν και να ανταλλάξουν απόψεις, αλλά και να συναντήσουν πολλούς από τους αγαπημένους τους ηθοποιούς που συμμετείχαν σε κάποια από τις σειρές ή τις ταινίες του σύμπαντος του Star Trek.

Τηλεοπτικές Σειρές:
Star Trek: The Original Series (1966-1969)


Η πρώτη τηλεοπτική σειρά αποτελούνταν από 80 επεισόδια και περιέγραφε τα ταξίδια του αστρικού πλοίου, Enterprise κατά τη διάρκεια της πενταετούς αποστολής του που στόχευε στο «να ανακαλύψει παράξενους νέους κόσμους, να αναζητήσει νέα ζωή και νέους πολιτισμούς, να φτάσει θαρραλέα εκεί που κανείς δεν έχει φτάσει ποτέ», όπως μας περιέγραφε η φωνή του πλοιάρχου James T. Kirk στους τίτλους αρχής της σειράς. Η σειρά προβλήθηκε για πολλά χρόνια μετά το τέλος της στους τηλεοπτικούς δέκτες της Αμερικής, αλλά και πολλών άλλων χωρών, δημιουργώντας με τα χρόνια έναν μύθο.

Star Trek: The Next Generation (1987-1994)


Δεκαοκτώ χρόνια μετά το τέλος της πρώτης σειράς, αποφασίζεται η παραγωγή μιας δεύτερης που διαδραματίζεται στο ίδιο φανταστικό σύμπαν, αλλά περίπου έναν αιώνα μετά τα αστρικά ταξίδια του πρώτου Enterprise. Πλοίαρχος του νεότερου Enterprise-D ήταν ο γαλλικής καταγωγής Jean-Luc Picard. Ο συγγραφέας της πρώτης σειράς παρέμεινε σύμβουλος του Next Generation ως και τον θάνατο του, το 1991. Η σειρά διήρκεσε επτά τηλεοπτικές περιόδους κι έγινε ιδιαιτέρως δημοφιλής, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για περισσότερες τηλεοπτικές σειρές.

Star Trek: Deep Space Nine (1993-1999)


Λίγο πριν από το τέλος της «Επόμενης Γενιάς», οι παραγωγοί του Star Trek προχώρησαν στη δημιουργία του «Διαστημικού Σταθμού 9». Η σειρά αφορούσε τις περιπέτειες του πληρώματος ενός διαστημικού σταθμού που βρισκόταν στα σύνορα της Ομοσπονδίας με επικεφαλής τον Benjamin Sisko. Η σειρά δε σημείωσε την επιτυχία της προηγούμενης, αλλά διήρκεσε επίσης 7 χρόνια. Αξιοσημείωτο ήταν πως τα περισσότερα από τα σενάρια της ήταν αρκετά απαισιόδοξα και αποτυπωμένα με ιδιαιτέρως σκοτεινές αποχρώσεις.

Star Trek: Voyager (1995-2001)

Την εποχή που ο «Διαστημικός Σταθμός 9» βρισκόταν στην τρίτη σεζόν του, οι παραγωγοί του Star Trek δημιούργησαν μία ακόμα τηλεοπτική σειρά, για το διαστημόπλοιο Voyager που χάθηκε μαζί με ένα πλήρωμα Maquis, εχθρών της ομοσπονδίας, 70.000 έτη φωτός από τη γη. Τα δύο πληρώματα αναγκάστηκαν να ενωθούν προκειμένου να επιβιώσουν στο Δέλτα Τεταρτημόριο και για πρώτη φορά,  πλοίαρχος ήταν μια γυναίκα, η Kathryn Janeway. Το πλήρωμα, κατά τη διάρκεια του μακρόχρονου ταξιδιού του προς τη γη, ήρθε σε επαφή με πολλά εξωγήινα είδη – τα περισσότερα άγνωστα ως τότε στην Ομοσπονδία, αλλά και με μερικά ήδη γνωστά από παλαιότερες επαφές. Η σειρά διήρκεσε επίσης επτά χρόνια σημειώνοντας μέτρια επιτυχία.

Star Trek: Enterprise (2001-2005)

Η συγκεκριμένη σειρά αφορούσε τα αστρικά ταξίδια του πρώτου Enterprise, σε μιαν εποχή που δεν είχε ακόμα ιδρυθεί η Ηνωμένη Ομοσπονδία Πλανητών και προτού πραγματοποιηθούν οι περιπέτειες της πρώτης σειράς.  Η συγκεκριμένη σειρά σημείωσε αρκετά χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης, με αποτέλεσμα να κοπεί μετά το τέλος της τέταρτης σεζόν.

Star Trek: Discovery (2017)

Οι περιπέτειες της τηλεοπτικής σειράς που ξεκίνησε να προβάλλεται τον περασμένο Σεπτέμβριο εκτυλίσσονται περίπου μία δεκαετία πριν από τα αστρικά ταξίδια του πλοιάρχου Kirk και εστιάζουν στον πόλεμο ανάμεσα στην Ομοσπονδία και τους Klingon. Τον Οκτώβριο επιβεβαιώθηκε πως η σειρά θα έχει και δεύτερη σεζόν.

Όσον αφορά τις κινηματογραφικές ταινίες, έχουν γυριστεί 13 σχετικά με το σύμπαν του Star Trek. Οι περισσότερες από αυτές αφορούν περιπέτειες του πληρώματος της αρχικής σειράς, ενώ οι υπόλοιπες εστιάζουν στο πλήρωμα της «Επόμενης Γενιάς». Είναι άξιο αναφοράς ότι η ενδέκατη ταινία (2009) αποτελεί prequel της αρχικής σειράς και παρουσιάζει όλα τα μέλη του πρώτου πληρώματος, ενσαρκωμένα βέβαια από διαφορετικούς ηθοποιούς.

Τίτλοι:
Star Trek: The Motion Picture (1979)

Star Trek II: The Wrath of Khan (1982)

Star Trek III: The Search of Spock (1984)

Star Trek IV: The Voyage Home (1986)

Star Trek V: The Final Frontier (1989)

Star Trek VI: The Undiscovered Country (1991)

Star Trek: Generations (1994)

Star Trek: First Contact (1996)

Star Trek: Insurrection (1998)

Star Trek: Nemesis (2002)

Star Trek (2009)

Star Trek Into Darkness (2013)

Star Trek Beyond (2016)

Αυτά ήταν λίγα λόγια για το πώς ξεκίνησε και τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε το franchise του Star Trek αποκτώντας φανατικούς θαυμαστές σε πολλές χώρες και έχοντας πλέον τη δική του, ξεχωριστή θέση στον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας.

Βέβαια, υπάρχουν και πολλά που δεν ειπώθηκαν. Το πώς το σύμπαν του Star Trek επηρέασε την αμερικανική pop – κουλτούρα είναι ένα ζήτημα που θα μπορούσαμε να το δούμε σε ένα επόμενο άρθρο…

Ως τότε, να είστε καλά. 

Exit mobile version