Site icon artville.

Βιβλιοκριτική: “Μην ενοχλείτε τη Μις Κάλλας” – Αλέξανδρος Αντωνόπουλος

Advertisements

Το τελευταίο βιβλίο που διάβασα μέσα στο 2021 ήταν η κάπως εναλλακτική βιογραφία της κορυφαίας Ελληνίδας υψιφώνου, Μαρίας Κάλλας, γραμμένη από τον ηθοποιό Αλέξανδρο Αντωνόπουλο και με την επιμέλεια του Μιχάλη Ρέππα. Πρόκειται για μία αξιόλογη προσπάθεια και ένα βιβλίο που θα ήθελα να σας προτείνω. Είμαι σίγουρη πως οι πιστοί θαυμαστές της Κάλλας θα το λατρέψουν, ενώ άλλοι, όπως εγώ, οι οποίοι αισθάνονται περιέργεια και νοσταλγία για μια εποχή που πέρασε ή και που δεν έζησαν, σίγουρα θα το αγαπήσουν, αφού θα τους δοθεί η δυνατότητα να μεταφερθούν για λίγο σε άλλες εποχές.

Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, όντας εγγονός της Κατίνας Παξινού και του Αλέξη Μινωτή, είχε την τύχη να έρθει, από πολύ μικρός, σε επαφή με σπουδαία πρόσωπα της τέχνης και των γραμμάτων. Παρόλα αυτά, η γνωριμία του με την Μαρία Κάλλας φαίνεται να είναι εκείνη που τον στιγμάτισε περισσότερο, εμπνέοντάς του θαυμασμό, αλλά και καθορίζοντάς τον, αφού έτσι δέχτηκε την ώθηση να ακολουθήσει το δρόμο της τέχνης και του θεάτρου.

Η Μαρία Κάλλας και ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος συναντήθηκαν μόλις 5 φορές, με την 1η τους συνάντηση να χρονολογείται το 1958. Οι συγκεκριμένες συναντήσεις δεν είχαν ιδιαίτερη σημασία για εκείνη, ωστόσο εξαρχής έμειναν ανεξίτηλες στην μνήμη του 11χρονου, το 1958, Αλέξανδρου. Στην αρχή, ο ηθοποιός ένιωσε φόβο και δέος απέναντι στην επιβλητική παρουσία της Κάλλας. Παρόλα αυτά, αυτό άλλαξε και μετατράπηκε σε κάτι ομορφότερο και ουσιαστικότερο, όταν η καλλιτέχνιδα τον αντιμετώπισε με συμπάθεια και μάλιστα του πρόσφερε λευκή σοκολάτα, μια λιχουδιά που ο μικρός Αλέξανδρος δεν είχε δοκιμάσει ποτέ πρωτύτερα στη ζωή του.

Αυτή η ιδιότυπη βιογραφία περιγράφει τη ζωή της Κάλλας ήδη από τη γέννησή της μέχρι το τραγικό και μοναχικό θάνατό της. Στο βιβλίο παρατίθενται στιγμιότυπα από την οικογενειακή ζωή της Κάλλας, τα παιδικά της χρόνια, την τεταμένη σχέση με τη μητέρα της, την πορεία προς τη δόξα, αλλά και την κάθοδο από αυτή, τους έρωτες και τις σημαντικές σχέσεις της ζωής της, τα χρόνια της μοναξιάς, καθώς και την τελευταία περίοδο της ζωής της.

Παρόλα αυτά, δεν περιορίζεται στο να βασιστεί με τρόπο αυστηρό στα γεγονότα. Ας μη ξεχνάμε ότι γνώμονας του βιβλίου είναι οι συναντήσεις του ηθοποιού με την Κάλλας και η εξέλιξη του βιβλίου κατευθύνεται σε μεγάλο βαθμό από το θαυμασμό του πρώτου απέναντι στην μυθική φιγούρα της Κάλλας. Έτσι, η βιογραφία της καλλιτέχνιδας χτίζεται μέσα από την εικόνα της, όπως αυτή καταγράφηκε στο μυαλό και την ψυχή του Αλέξανδρου. Kαι πρόκειται για μια εικόνα που χαράχτηκε για τα καλά στην μνήμη του ηθοποιού, χωρίς βέβαια να μένει ανεπηρέαστη από τα αινίγματα και τα ερωτήματα που ταλανίζουν τον συγγραφέα του βιβλίου σε σχέση με τη ζωή της σοπράνο.  

Η γεύση που μένει από την ανάγνωση του βιβλίου είναι πως η Κάλλας ήταν μία πολυσχιδής προσωπικότητα με πολλά προτερήματα, μα και αδυναμίες. Η Κάλλας δεν υπήρξε μόνο ως μία κορυφαία σοπράνο και ντίβα της όπερας, αλλά και ως γυναίκα, κόρη, αδερφή και σύντροφος.

Όσο για τον τίτλο του βιβλίου, φαίνεται να έχει τελικά διττή σημασία, αφού άλλο φαίνεται να σημαίνει στην αρχή κι άλλο στο τέλος του βιβλίου.

Το Μην ενοχλείτε την Μις Κάλλας είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα και ιδιαίτερα ευχάριστα. Πρόκειται για μια φιλότιμη προσπάθεια με την προσωπικότητα της Κάλλας, τη ζωή και την ενδιαφέρουσα πορεία της να καταφέρνουν να σαγηνεύσουν τον αναγνώστη.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Δανάη Καρδαρά

Αν θέλετε να λαμβάνετε πρώτοι ενημερώσεις για τα νέα μας άρθρα, μη ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή, συμπληρώνοντας το e-mail σας στην παρακάτω φόρμα!

Join 29 other subscribers
Exit mobile version